SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

Eliza Samara, interviu despre obiectivul României la Tokyo: „Putem sparge zidul asiatic!”

Articol de - Publicat luni, 20 ianuarie 2020 15:41

Eliza Samara și colegele sale din echipa de tenis feminin a României vor să obțină în această săptămână biletele pentru JO de la Tokyo, unde marele obiectiv este un podium pe echipe. 

Campioane europene, titlu obținut anul trecut la Nantes (Franța), componentele echipei femine  dau în această săptămână examenul pentru prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Unul inedit, pentru că sistemul de calificare s-a schimbat. 30 de echipe se vor duela pentru 9 bilete câștigătoare pentru Japonia în competiția care va avea loc la Gondomar, în perioada 22-26 ianuarie. 

"Tricolorele", Eliza Samara, Daniela Dodean, Bernadette Szocs și Irina Ciobanu, alături de antrenorul Viorel Filimon au ajuns în micuța localitate portugheză încă de pe 16 ianuarie, pentru un stagiu de pregătire de cinci zile. Primele emoții sunt astăzi, când echipa noastră își va cunoaște adversarele.

  Aflată în fața celei de-a patra prezențe la Jocurile Olimpice, liderul echipei noastre, Eliza Samara, 30 de ani, crede că România va avea o misiune dificilă, chiar dacă se numără printre marile favorite. 

"Este un început de an foarte greu. Am avut primul meci, în liga poloneză, pe 5 ianuarie, iar cinci zile mai târziu am jucat în Liga Campionilor. Deja am intrat în pâine, nu prea am avut vacanță. De fapt, încă din prima zi a anului mă gândeam la turneul de calificare la Jocurile Olimpice. 

Mulți ne văd calificate, dar până când nu se va întâmpla asta, eu nu mă relaxez. Prefer să fiu concentrată, să fiu cu mintea acolo, să câștigăm. Abia după aceea voi putea spune: Gata, ne-am calificat! Pentru că avem unul sau două meciuri pe care trebuie să le câștigăm. Dacă nu, s-a terminat!", a avertizat constănțeanca.  

Schimbările care au contat

- Eliza, cum ți se pare noul sistem de calificare? 
- Este primul an cu acest sistem. La Beijing, dacă ne calificam două jucătoare la simplu, mergeam automat și cu echipa. La Londra și Rio, la fel. Acum s-a schimbat și mi se pare puțin mai greu. Diferența este că, dacă te califici la echipe, mergi și la simplu. Pe undeva, este miză dublă. Este altă presiune, alt stres, vorbim de o calificare olimpică, nu de un titlu european.  

- Ați fost aproape să vă calificați încă de anul trecut. 
- Ne-a părut rău că nu am reușit încă de la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk. Era un singur loc pus în joc, am întâlnit Germania în finală și am fost învinse. I-a picat formație cum nu ne convenea nouă. În Luxemburg, când am reușit să le învingem, ne-a ieșit nouă formația, pentru că am făcut o schimbare. Acum au schimbat ele, a fost exact invers. 

"Avem cea mai omogenă echipă!" 

- Sunteți mari favorite. Se simte presiunea? 
- Pornim din postura de favorite numărul 5 și presiunea se simte, mai ales că suntem și campioane europene. Toată lumea vrea calificare și va conta foarte mult tragerea la sorți. Sperăm să nu picăm cu Coreea de Nord. Poate cu Rusia sau Ucraina, mi-aș dori să fie cât mai ușor. O să fie opt tablouri, opt sferturi, iar cine câștigă un sfert se califică la Tokyo. Nu putem să picăm cu China Taipei, Coreea de Sud, Polonia și Austria. Dar mai sunt și alte adversare periculoase, Thailanda, Olanda, la care revine Li Jiao, Portugalia, cu trei chinezoaice naturalizate. Până la urmă, trebuie să jucăm cu oricine, nu trebuie să ne ferim de nimeni.   

- Care este principalul atu al echipei României? 
- Suntem o echipă omogenă, cea mai omogenă de la turneu. Ne putem roti oricum, s-a văzut la Europene, când am făcut-o și am câștigat. Depinde de adversar și ce palmares avem împotriva lor. Faptul că suntem singura țară care nu are în echipă pe cineva de origine asiatică și reprezentăm România, că ne dorim foarte mult, poate cel mai mult, este principalul atu. Unde este una, suntem toate, când este vorba de echipă suntem unite. Și îl avem pe antrenorul nostru, domnul Filimon, care ne cunoaște atât de bine, ne știe punctele forte și cele slabe. 

"Putem sparge zidul asiatic!" 

- Sunt speranțe pentru o medalie olimpică pe echipe? 
- Ne dorim foarte mult și am demonstrat că se poate, că ne batem de la egal la egal cu echipele puternice din Asia. Suntem acolo, aproape de medalii, dar ceva ne lipsește. Și noi sperăm ca acel ceva să nu ne mai lipsească la Tokyo. Este posibil să spargem zidul asiatic. La Mondiale, am învins China Taipei, Coreea de Nord, deci se poate. Cu China este încă foarte greu. La fel și Japonia, care a început să le țină piept chinezoaicelor. Contează și tragerea la sorți, dar, în primul rând, depinde de noi. Sper să ne calificăm și să luăm medalie. Dar nu vreau să vorbesc acum despre aur, argint sau bronz, acum totul este despre calificare. 

- Ce ar însemna o medalie olimpică?  
- Cred că medalia olimpică este mai importantă decât cea mondială. Se spune că la Mondiale se câștigă mai greu pentru că participă mai multe chinezoaice. La Jocurile Olimpice, au voie cel mult două reprezentante din fiecare țară și te mai agăți de acest lucru. Dar Jocurile Olimpice sunt oricum altceva, când vin toți să te încurajeze, îi vezi acolo, aproape de masă. Asta am simțit la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk, când domnul Covaliu, doamna Comăneci, domnul Boroi, toți au venit să se susțină. Am simțit cât de importante suntem și cât de important este jocul de echipă. 

"Tenisul de masă este într-o creștere frumoasă, lumea ne cunoaște mai mult, iar noi ne dorim să fim cât mai sus" 

Suntem o echipă omogenă, cea mai omogenă de la turneu. Faptul că suntem singura țară care nu are în echipă pe cineva de origine asiatică și reprezentăm România, că ne dorim foarte mult, poate cel mai mult, este principalul atu" 

"La acest turneu este altă presiune, alt stres, vorbim de o calificare olimpică, nu de un titlu european" - Eliza Samara 
 

30 de echipeparticipă la turneul de calificare din Portugalia, doar nouă vor obține biletele pentru JO

Vezi și: 

Anamaria Popescu, un lider cu puteri speciale » A urcat pe locul 1 mondial și e aproape de Jocurile Olimpice 2020

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează