SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU

EXCLUSIV Situație dramatică: cea mai bună federație din România are antrenorul coordonator neplătit de patru luni

Articol de - Publicat miercuri, 04 aprilie 2018 09:00

Federația Română de Canotaj a avut în 2017 cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani. Medaliile aduse de bărcile "tricolore" nu au risipit însă problemele cu care se confruntă forul condus de canotoarea secolului XX, Elisabeta Lipă.

Fostul Ministru al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, i-a lăsat pe campionii mondiali să-și aștepte patru luni premiile cuvenite. A plătit în schimb premiile unor federații precum dans sportiv, fotbal-tenis, kempo și sambo. Explicația ministrului pentru Gazeta Sporturilor, la acea vreme? "Dansul Sportiv are 6.500 de legitimați. La canotaj câți sunt?"

Alt ministru, alte probleme!

Dunca a fost schimbat, iar pe linie de partid a fost numit un alt ministru PSD: Ioana Bran. Care refuză să apară în spațiul public și să vorbească despre situația sportului românesc. Despre problemele cu care se confruntă sportivii și antrenorii.
Președintele FR Canotaj, Elisabeta Lipă, a făcut toate demersurile ca antrenorul lotului coordonator de la fete, Mircea Roman, să-și primească drepturile salariale. Tehnicianul este neplătit însă din noiembrie 2017 pentru că Ministerul spune că "nu antrenează pe nimeni!".

Asta pentru că sportivele pe care Mircea Roman le pregătește, nu mai apar pe ștatele de plată ale MTS, de când Comitetul Olimpic și Sportiv Român a demarat programul "Samurai 2020". Toate campioanele mondiale, medaliatele olimpice, își primesc indemnizațiile sportive de la forul olimpic. Mircea Roman și staff-ul său ar trebui să fie plătiți de Minister. Până acum nu a fost cazul.

4 medaliia câștigat România la Mondialele de tineret din 2017, 2 de aur și 2 de argint, fiind pe locul 4 în clasamentul pe medalii

81

 - Doamna Lipă, cum s-a ajuns aici în acesată situație?
- Noi am început pregătirile cu lotul național feminin în noiembrie 2017. Suntem în aprilie 2018, iar antrenorul Mircea Roman și stafful său nu și-au primit indemnizațiile sportive pe toată această perioadă. Conform normelor financiare ale MTS, Mircea Roman este încadrat la cel mai înalt nivel, pe postul de antrenor național. Asta pentru că acest om are rezultate, an de an aduce medalii României. Ar trebui să primească o indemnizație de 7.200 de lei, lunar! Sportivul de performanță are 1.800 de lei indemnizație, iar antrenorul național poate primi maximum patru indemnizații, deci 7.200 de lei.

 Ministrul la sportul de masă, secretarul de stat la performanță!

 - Și ce spune Ministerul, de ce nu-i plătește acești bani?
- Stați numai o clipă. Că nu e numai Mircea Roman în această speță. El lucrează cu un colectiv, secunzi, doctor, fizioterapeut, psiholog, marangoz. Toți care deservesc activitatea de performanță. Nici unul nu și-a primit banii cuveniți! Problema a apărut de când s-a lansat programul "Samurai 2020". Sportivele pe care le pregătește domnul Roman au optat să-și primească indemnizațiile de la COSR. Domnul Roman și stafful său trebuie plătiți de MTS. Legea spune că nu poți să iei indemnizație din ambele locuri! Știți care e răspunsul MTS? "Nu putem să plătim colectivul tehnic, inclusiv antrenorul, pentru că legea nu ne permite! Domnul Roman nu pregătește pe nimeni, la noi nu apare nici un sportiv!" În ce țară trăim?

- Stați un pic. Până în noiembrie domnul Roman nu a fost plătit de MTS?
- Ba da! Dar atunci sportivii erau pe ștatul MTS. Acum dintr-o dată, domnul Roman nu mai antrenează, de parcă la COSR, canotoarele le antrenează Mihai Covaliu! Adică domnul Roman trebuie să trăiască din cei 1.370 de lei, salariul de la federație. Că atât ne permite legea! Normativele MTS. 

- Ați încercat să vorbiți cu ministrul Ioana Bran?
- Am încercat să am o discuție, dar nu am reușit să o duc la capăt pentru că am înțeles, de la stafful doamnei ministru, că activitatea pentru sportul de performanță a fost direcționată către secretarul de stat, Cosmin Butuza. Doamna ministru se ocupă doar de sportul de masă și pe zona de tineret!

- Mergem mai departe. Ați discutat cu Cosmin Butuza?
- Am vorbit la telefon și dumnealui încerca să mă convingă că nu-l poate plăti pentru că domnul Roman nu pregătește pe nimeni și că legea nu-i permite să facă plata! Ne-au răspuns la adresa trimisă de noi că nu se respectă prevederile articolului 47 din Hotărârea de Guvern 1447 din 2007! Dar de unde? Acolo scrie negru pe alb, că antrenorul național primește, cum v-am spus, patru indemnizații de sportiv. Nu mai mult!

- Credeți că aceste șicane se leagă și de precedentul scandal? Că ați avut întotdeauna, pe românește "gura mare" și că ați spus lucrurilor pe nume?
- Nu știu și nu mă interesează! Am alte probleme mai importante decât să stau să mă gândesc dacă se leagă sau de ce se leagă? A fost o situație jenantă, neplăcută pentru noi. Am avut dreptate. Nu vreau să-mi aduc aminte cum mi s-a spus, în față, că nu sunt bani pentru premieri și, de fapt, ca să aflu din presă, că s-au plătit premieri la fel de mari, la sporturi neoplimpice, care avuseseră competiția după a noastră! Nu mai zic că ar trebui să existe niște priorități în funcție de rezultate.

- Ați fost în 2017 federația numărul 1 în România. Se cunoaște o îmbunătățire a condițiilor, bugetul de la MTS a fost egal ca anul trecut!
- Am fost federația numărul 1 și în 2016, pentru că se face un cumul de punctaj la toate nivelurile, juniori, tineret. Aceste rezultate nu au apărut din cer în 2017. Este o muncă de două cicluri olimpice. După acești ani, au început să se vadă roadele. Și acum se încearcă să ne destabilizeze. Bugetul ăla mare, de care se vorbește că-l primește canotajul, niciodată nu e de ajuns! Noi trebuie să căutăm soluții și în alte părți. și spre deosebire de alte federații, noi nu prea avem venituri proprii. Că la noi taxa de transfer e 10 lei, nu mii de euro ca la alții!

2 titlurimondiale a câștigat România la seniori, anul trecut, la campionatele lumii de la Sarasota (SUA)

lipa

Băiatul sportiv, tata antrenor, unchiul descoperitor

- Ce ați simțit când câteva federații neolimpice au primit premiile restante, după ce pe mandatul Elisabetei Lipă și al Gabrielei Szabo acest lucru li s-a refuzat?
- Sincer, a fost un șoc! Când am văzut că între Crăciun și Anul Nou, anul trecut, câte federații și-au primit premierile, am zis că nu este adevărat. Eu am preluat aceste restanțe de la Gabi, Gabi la rândul ei dinainte. Noi veneam din sport, din sportul de înaltă performanță. Nu mă poate convinge nimeni că o federație poate să aibă mai multe Campionate Europene sau Mondiale. Nu ai cum să vii cu 150 de medalii de la un campionat serios și atunci eu nu am putut să-mi pun semnătura pe acele referate. I-am rugat să și le refacă, să-și facă referate de bun simț. Nu mă convinge nimeni că eu trebuie să plătesc un sportiv cu cinci medalii de aur la un campionat! Să mă convingă că fata sau băiatul este sportiv, tata și mama îi sunt antrenori, unchiul și mătușa descoperitori și așa mai departe. Eu nu pot să fac aceste plăți. Toate aceste lucruri i le-am transmis noului ministru. Dar fiecare își asumă pentru ceea ce face!

- Și apoi Ministerul vine și spune că nu sunt bani!
- E o problemă gravă! Sportul românesc e în colaps, nimeni nu face nimic! Mie îmi pleacă oamenii de la loturi, din federație. Că sunt prost plătiți. Nivelul de salarizare în federații e la nivelul anului 2009. Deja am pe masă prima demisie de la lotul feminin, kinetoterapeutul. Cine mai stă pe 1.100 de lei salariu lunar? Anul trecut unitățile subordonate MTS au primit 20 la sută mărire de salariu. Pentru federații nu s-a zbătut nimeni. Federațiile nu sunt dușmanul MTS! Eu cu cine să lucrez, pe cine să conving să rămână? Ce să-i dau?

- Premieri în caz că se obțin rezultate!
- Până se obțin rezultate, mori de foaome! Și apoi stai că nu ți le aprobă MTS! Știți ce mi-a spus domnul Roman, că ajungem iar la dânsul. "Aștept să văd cât îmi iese pensia, să-mi calculeze, și nu te supăra, dar nu pot sta pe 1.300 de lei!". Normal, stă în cantonament de Paște, de Sărbători, sâmbătă, duminică. Are și el o casă, o familie!

 Luna ianuarie, luna cu probleme

 - Ați fost ministru. De ce nu ați încercat să rezolvați aceste probleme?
- Uite, îți dau un simplu exemplu, care nu s-a întâmplat în scurtul meu mandat, de un an. Știi că federațiile au semnat contractele de finațare cu MTS în luna februarie. Asta înseamnă că luna ianuarie din acest an, nu este acoperită în nici un fel! De la pregătire, salarizare, nu a fost acoperită din bani de la buget. Nimeni nu ne întreabă pe noi cum ne descurcăm? Salvarea vine de la COSR, că altfel ar trebui să le dai liber tuturor sportivilor o lună de zile! Unde s-a mai pomenit așa ceva? 

 - Și la dumneavoastră nu s-a întâmplat așa cât ați fost ministru? Că ați prins luna ianuarie și dumneavoastră!
- Eu veneam dintr-o federație și știam cu ce probleme ne confruntăm an de an. Am preluat mandatul pe 16 noiembrie, până pe 31 decembrie am avut metodologia pusă la punct, publicată în Monitor. Marea majoritate a federațiilor, cele olimpice nu mai zic, erau finanțate la 1 ianuarie! Am supărat colegi de-ai mei din minister pentru că asta a însemnat ca pe 31 decembrie unii să fie la muncă și să semneze contractele cu federațiile. Dar nu mi-am permis să nu fac acest lucru având în vedere că era an olimpic.

- Vă mai confruntați și cu alte probleme?
- Probleme sunt la tot pasul! Uite, alt exemplu. Noi avem 33 de cluburi de canotaj sau cu secții de canotaj. Avem 12 care aparțin de Ministerul Sportului, 11 la Educație, Steaua, Dinamo, avem cinci Asociații Județene și trei cluburi private! Știți că acelea de la MTS, au primit finanțare pe secții? Le-au dat câte 20.000 de lei pentru un an de zile? Ce să faci cu banii ăștia? Nu poți lua un echipament, un medicament. Participi doar la competiții. Și atunci cluburile ce fac? Vin la federație cu mâna întinsă. Eu de unde să-i ajut pe toți? Că de la cluburile astea, bune, rele, îmi aleg sportivii de loturi!

6 medaliia adus România de la Mondialul de juniori în 2017, unde a ocupat primul loc în clasamentul pe națiuni cu 2 de aur, 2 de argint, 2 de bronz

mircea roman

80 de seniori, 40 la lotul național!

- Câți sportivi aveți la federație legitimați? Ați văzut că dansul sportiv are 6.500!
- Noi avem vreo 500-600 activi. Adică din cei care participă an de an la competiții, stau în cantonamente. Și din aceștia, vreo 80 sunt peste 19 ani. Din ăștia eu trebuie să formez loturile și să aduc medlaii. Să mă bat cu americanii, cu chinezii, englezii, australienii, care au zeci de mii! Și uite că ne descurcăm, că anul trecut la Europene am dus 39 de sportivi! Cea mai numeroasă delegație din ultimii 30 de ani. Și am fost locul 2 în clasamentul pe medalii! Dar vreau să văd și eu ajutor din partea MTS, nu bețe în roate.

- Ce bețe în roate vă pune?
- Păi hai să vedeți ce metodologie la criteriile de finanțare au scos! Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să te finanțeze!

- Dați câteva exemple.
- E simplu! Uite, eu fac un calcul și spun că merg la Europene cu 10 sportivi. Calculez, fac un preț estimativ, un buget. Dacă ulterior. antrenorul spune, am mai făcut o barcă, hai să mergem cu 12 sau cu 14, nu se mai poate. Că nu te mai încadrezi! Până acum era o marjă de 10% din cheltuieli, acum au scăzut la 5%. Și înainte era puțin, acum e imposibil.

- Faceți un act adițional și rezolvați problema!
- Da? Noi avem obligația să anunțăm Ministerul în 48 de ore de orice schimbare intervine. Fac un act adițional. Dacă la o simplă adresă mi se răspunde într-o lună, apoi contractele de finanțare cu federațiile au durat câteva săptămâni, în cât timp mi se semnează actul adițional? Cred că se încheie și competiția, sportivii s-au întors acasă până e semnat! Despre ce vorbim?

- Cu federațiile prioritare ce se aude? S-a tot făcut tam-tam, mai ales fostul ministru!
- Din gură tot spunem multe! De prioritizat, mai greu!

"Nu vreau să fac scandal, nu am frustrări, dar vreau să trag un semnal de alarmă. E al doilea an din acest ciclu olimpic și iar o să ajungem la discuții. De ce nu am adus medalii? De ce nu am calificat? Cum să aduc când am loturile destabilizate, oameni neplătiți?" Elisabeta Lipă 

"MTS e statul român. Statul finanțează acest minister ca să susțină sportul de performanță. Asta dacă se dorește performanță. Doamna ministru a fost la Complexul Național Siliștea Snagovului, fabrica de medalii cum s-a exprimat. Deci o interesează! Și din poziția pe care o are, este obligată să și rezolve din problemele cu care se confruntă canotajul!" Elisabeta Lipă 

4 medaliia cucerit România la Europenele de canotaj  în 2017: trei de aur, una de argint

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
924283904302934
Alexandru Chirila  •  06 Aprilie 2018, 11:33

Este clar că un antrenor de clasă trebuie plătit corespunzător. Dar cifra de 5-600 de legitimați nu este corectă. În aceeași ordine de idei o federație care poate legitima 6000 de sportivi este valoroasă din punctul de vedere al obiectivelor educației fizice și a sportului. Să nu uităm că sportul este important nu doar pentru functia sa competițională și politic-propagandistică. Ori cum celelalte funcții nu sunt nici cunoscute și nici importante pentru conducerile noastre politice.

513010058870127
Pop Vasile  •  04 Aprilie 2018, 13:57

Ministra satmareanca este total paralela cu sportul . A ajuns acolo doar datorita taticului , care e cine e , si impinsa din spate de PSD . In rest ..., nu are habar de nimic . Doar tine postul ocupat ...

1575328769150800
Bogdan Buciu  •  04 Aprilie 2018, 11:24

In tara asta prost facuta ..... sunt premiati in loc sa puta, Iar antrenorii adevarati nu isi iau banii de ........ . La kaiac-canoe a aparut pe site-ul MTS o premiere de 1.8 miliarde pentru antrenorul principal de la paracanoe pe numele unei persoane care nu facea parte din lotul respectiv, iar antrenorul care lucrase cu sportivii fusese deja premiat de COSR. Poate doamna ministru, ajutata de un jurnalist adevarat, ar putea recupera suma si sa o directioneze acolo unde se face performanta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează