SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU

Finanțarea federațiilor se schimbă, dar rămâne la fel! 15 federații vor fi prioritare, altele vor dispărea de pe listă

Marius Dunca Foto: Cristi Preda
Marius Dunca Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat luni, 30 octombrie 2017 09:00

Ministrul tineretului și sportului, Marius Dunca, susține că, de la anul, bugetul alocat federațiilor sportive naționale va fi împărțit altfel decât până acum.

Despre prioritizarea federațiilor sportive se vorbește de peste 10 ani. De când au început să scadă exponențial medaliile cucerite de "tricolori" la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale. Toate federațiile acuză lipsa banilor. MTS împarte, an de an, cam 10 milioane de euro celor peste 70 de federații naționale. Cele cu "tradiție" pe podiumurile olimpice și mondiale cer mai mulți bani, în timp ce cele mici invocă dreptul la existență. În 2012, a fost constituit și Consiliul Național pentru Sport, unde vocile cu greutate din sportul românesc ar fi trebuit să decidă ce federații sunt "de interes național" și ce federații vor începe să se autofinanțeze. Nu s-a ajuns la niciun consens, iar sportul rămânesc și-a continuat liniștit drumul spre anonimat.

Gazeta Sporturilor l-a întrebat și pe actualul ministru TS, Marius Dunca, dacă intenționează să schimbe ceva major, dacă demarează reformarea sportului românesc.

- Domnule ministru, sportul românesc a început să moară deși este hrănit anual cu 10 milioane de euro!
- Anul acesta, federațiile naționale au primit în total 13 milioane de euro...

- Câte federații primesc bani de la minister?
- 74!

- Și nu sunt prea multe? Numai cele de arte marțiale au ajuns la 12...
- Strategia mea este ca, până la sfârșitul anului, să definitivăm proiectul de prioritizare a federațiilor și să avem, astfel, o strategie clară pentru sportul de performanță.

- Adică veți hotărî care federații vor continua să primească bani, poate mai mulți, și care vor fi eliminate de la finanțare?! Pentru că aceasta e decizia pe care au evitat să o ia miniștrii de dinaintea dumneavoastră...
- Este evident că vom reanaliza criteriile de finanțare a federațiilor în concordanță cu proiectul de prioritizare a acestora.

Cota de piață și masterplan

- De la anul vor fi pe listă mai puține federații, dar mai bine finanțate! Am înțeles bine?
- Da.

- Și cum veți face departajarea federațiilor?
- Care este barometrul la care o să ne raportăm? Jocurile Olimpice! Care este cota de piață? Ce competiții urmăresc la televizor? Noi ca stat trebuie să avem o viziune. Ne mândrim cu toți sportivii, dar ne lăudăm cu cei care au cucerit medalii olimpice. Am remarcat că la Olimpiade am participat, în general, la 15 discipline. Aștept ca aceste federații să vină cu un masterplan pe 5 ani.

- Ați pronunțat o cifră. 15. Vom avea 15 federații prioritare?
- Vom întocmi o metodologie de clasificare pe 4 criterii: contribuția la rezultatele României la ultimele 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, contribuția la Europene și Mondiale din ultimii 4 ani, adică 2013, 2014, 2015 și 2016, contribuția fiecărei ramuri la numărul de sportivi participanți în sistemul competițional intern și, ultimul criteriu, tradiția.

Alt criteriu, vechimea în România

- Vă referiți la tradiția în performanțe? Cum sunt gimnastica, handbalul, canotajul, atletismul...
- Nu. Tradiție adică vechimea recunoașterii ramurii de sport în România. De câți ani s-a înființat federația.

- Dumneavoastră vorbiți serios?! Ce importanță are asta?! Federația Română de Atletism are 105 ani, dar nu a mai cucerit o medalie olimpică de la Beijing 2008... De ce nu a comandat ministerul un sondaj pentru a afla ce sporturi își doresc românii să fie finanțate de stat?
- Încă se lucrează la formularea indicatorilor pentru cele 4 criterii, precum și la atribuirea ponderilor. Prioritatea mea vor fi copiii și juniorii, trebuie să investim în ei pentru ca sportul să aibă viitor. În plus, îmi doresc un management eficient la nivelul fiecărei federații, astfel încât la sportul de performanță să contribuie și mediul privat. Să învățăm să facem și management sportiv. Este nevoie de o responsabilizare a tuturor dacă ne dorim performanță.

Penalizări pentru obiective ratate

- Apropo de responsabilizare. Până acum nu a fost penalizată nicio federație pentru că nu și-a îndeplinit obiectivul care a stat la baza finanțării! De exemplu, federația de atletism, care primește și cel mai mare buget, de peste 5 milioane de lei anual, nu a mai câștigat o medalie mondială la seniori de ani de zile, din 2009 mai exact! La Olimpiadă, din 2008!
- Bineînțeles că astfel de cazuri vor fi penalizate. Voi solicita audit și corp de control. Sunt federații care mi-au cerut să fiu de acord să mute bani de la activitatea sportivă la fondul de salarii!

- Știți că sunt federații unde fondul de salarii este mai mare decât bugetul alocat activităților sportive!
- Da, știu și nu este normal să fie alocați mai mulți bani pe resursă umană decât pe activitatea sportivă. Există astfel de situații și la cluburile sportive ale ministerului, unde am descoperit secții cu antrenori plătiți, dar fără niciun sportiv legitimat! Așa ceva o să dispară de la anul. Voi desființa aceste secții!

Criteriile actuale de finanțare a federațiilor:

  1. Potențialul confirmat de a reprezenta România la JO;
  2. Potențialul confirmat de a reprezenta România la CM și CE la sporturi olimpice;
  3. Potențialul confirmat de a reprezenta România la CE și CM la sporturi neolimpice;
  4. Potențialul de a contribui la dezvoltarea sportului de performanță pe plan intern.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
demolarii
demolarii  •  30 Octombrie 2017, 09:42

Soluția este că banii de la minister să meargă la sporturi amatoare și semiprofesioniste, unde sportivii trebuie susținuți în pregătire. Gimnastica, box amator, atletism, înot, scrima, etc, sporturi cu competiție fără o imagine comercială în România. De asemenea ,datorită vârstei pe care o au sportivii din anumite ramuri-segmentul de vârstă 16-26 ani, să organizeze un sistem competițional la care sa participe cluburi care implica federațiile, universități și autoritățile publice.....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează