SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL EUROPEAN DE LUPTE

GALERIE FOTO Au început Europenele de lupte! Nume grele la start + reeditarea finalei olimpice din 1980

Rusul Abdulraşid Sadulaev e unul dintre cei mai titrați luptători care a venit la București // FOTO Guliver/GettyImages +8   FOTO
Rusul Abdulraşid Sadulaev e unul dintre cei mai titrați luptători care a venit la București // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 09 aprilie 2019 15:56

Luni a debutat în Sala Polivalentă din București ediția a 70-a a Europenelor de lupte. Cei mai buni sportivi din Europa se bat la București pentru aurul continental.

România organizează după o pauză de 40 de ani o nouă ediție a campionatelor continentale de lupte. Peste 500 de sportivi din 38 de țări sunt înscriși în competiție la cele două stiluri, lupte libere și la greco-romane.

Ieri, pe cele trei saltele din bătrâna Sală Polivalentă au avut loc primele încleștări. Pe listele de start, de la București, sunt înscriși 22 de campioni europeni de la ediția precedentă, care a avut loc în Rusia, la Kaspiisk, dar și 6 campioni mondiali. Între ei și românul Mihai Mihuț, campion la Kaspiisk la categoria 63 de kilograme.

„Tancul rusesc”

Rusia are cea mai sonoră delegație la întrecerile de la București. De altfel, la Europenele din 2018, rușii au câștigat 23 de medalii, între care 12 titluri continentale. Turcia și Azerbaidjan sunt alte puteri ale luptelor și au venit la București cu cei mai buni sportivi.

„Port-drapelul” luptătorilor ruși este Abdulraşid Sadulaev, care va evolua la categoria 97 kg, la lupte libere, el fiind campion olimpic la Rio, triplu campion mondial şi dublu campion european. Pentru stilul său agresiv, aflat tot timpul în ofensivă, Sadulaev a primit supranumele de "tancul rusesc". Un alt nume mare din delegația rusă este Roman Vlasov, dublu campion olimpic (2012, 2016), dublu campion mondial şi triplu campion european, participant la categoria 77 kg.

Tot la București, vor putea fi urmăriți la lucru turcul Akgul Taha (categoria 125 kg) care are în palmares cinci titluri europene la lupte libere, fiind campion olimpic în 2016 la Rio şi dublu campion mondial, azerul Şarif Şarifov (categoria 92 kg), care a cucerit titlul olimpic în 2012 şi pe cel mondial în 2011, dar și italianul de origine cubaneză Frank Chamizo (74 kg), dublu campion mondial şi european.

30 de români la start

România va participa cu 30 de sportivi la Europenele de la București, obiectivul anunțat de președintele FRL, Răzvan Pârcălabu, fiind de cucerirea a trei-patru medlii. De azi, vor fi decernate primele medalii la București, competiția urmând să se încheie duminică. 

Reeditarea finalei din 1980

Ieri, în prima zi a Europenelor de la București, de la ora 17:00 a avut loc un meci demonstrativ inedit. Acesta i-a opus, la distanță de 39 de ani de la finala olimpică de la Moscova, din 1980, a categoriei 68 de kilograme, pe protagoniștii de atunci, Ștefan Rusu și polonezul Andrzej Supron (foto). Românul a cucerit medalia de aur, 3-2 scorul ultimului act, după ce la ediția anterioară, cea de la Montreal, se oprea la argint.

stefan rusu andrzej supron 4 +9 FOTO
 

Reuniți ieri din nou pe o saltea, cu mai mulți ani în spate și părul cărunt, cei doi adversari de odinioară au readus pentru câteva minute în Sala Polivalentă parfumul duelurilor de legendă. „Mă bucur că ne-am reîntâlnit și că am avut această luptă”, a spus Rusu, 63 de ani, adăugând, cu umor, că „e bine că s-a încheiat cu bine”. El l-a numit pe Supron, 67 de ani, cel mai mare rival al său din timpul carierei.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close