SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

VIDEO Simona Radiș și Ancuța Bodnar și-au fixat obiectivele pentru noul sezon: „Aur la JO de la Paris”

Simona Radiș și Ancuța Bodnar în cantonamentul de la Snagov. FOTO: Dumitru Angelescu
Simona Radiș și Ancuța Bodnar în cantonamentul de la Snagov. FOTO: Dumitru Angelescu

Articol de - Publicat miercuri, 23 noiembrie 2022 14:52 / Actualizat miercuri, 23 noiembrie 2022 14:52

Campioanele mondiale și europene la dublu vâsle din 2022, Simona Radiș (23 de ani) și Ancuța Bodnar (24 de ani), și-au pus în palmares și medalii la 8 plus 1 anul acesta. Și și-au fixat deja obiectivele pentru perioada următoare.

Începând de astăzi, canotorii loturilor naționale sunt în cantonament în Italia, spre care au pornit în cursul dimineții. An de an, etapele se succed la fel, au devenit o rutină asumată, doar țintele se schimbă și, în multe cazuri, devin mai înalte. 

Lotul național de canotaj, cantonament în Italia

În 2022, campioanele olimpice de la Tokyo 2020 în proba de dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, și-au consolidat până la beton dur supremația. 

Întâi au repetat titlul european în proba lor, după ce îl cuceriseră și în 2020 și 2021, apoi și-au întregit palmaresul și cu aurul mondial. În plus, au fost în barca învingătoare la CE la 8 plus 1, iar la CM Simona a repetat curajoasa ispravă, când a avut doar o oră între finale.

Înainte de plecarea în Italia, într-o dimineață cețoasă și rece de la Snagov, cele două campioane au vorbit pentru Gazetă despre cum a fost 2022, dar și despre ce așteaptă de la sezonul viitor, în care încep calificările pentru JO de la Paris 2024.

L'Equipe anunță: antrenorul lui Dinamo e pe lista unei superforțe europene » „O aventură care îl tentează puternic”
ANTRENOR
L'Equipe anunță: antrenorul lui Dinamo e pe lista unei superforțe europene » „O aventură care îl tentează puternic”

- Simona, Ancuța, privind înapoi, cum a fost pentru voi anul 2022? V-ați atins obiectivele, poate și mai mult având în vedere că ați câștigat titluri și la 8 plus 1...
Simona Radiș: A fost ceva foarte frumos, mai mult față de așteptările noastre sau față de ale mele, fiindcă s-au adăugat întâmplarea de a concura și în barca de 8 la Mondiale și reușita de a aduce încă un aur.

- V-ați completat tripleta medaliilor în proba voastră, era un obiectiv pe care îl aveați. Acum care e următorul? Pentru că v-ați fixat cu siguranță altă țintă pentru sezonul care vine.
Ancuța Bodnar: Pe termen scurt, ne dorim să câștigăm toate celelalte competiții la care vom participa, să doborâm recordul mondial și pe termen îndelungat să cucerim medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar și-au fixat obiectivele pentru noul sezon: „Aur la JO de la Paris”
Bucuria de după cucerirea titlului mondial la Racice. FOTO: Cristi Preda

Simona Radiș: „Doamna Elisabeta Lipă s-a bucurat mult”

- E primul titlu mondial în proba de dublu vâsle. Privind tot istoricul și glumind puțin, cred că doamna Lipă e un pic invidioasă, pentru că dânsa are 6 medalii, dintre care 5 de argint și una de bronz, pe când voi ați reușit să câștigați. Ce înseamnă asta pentru noi?
SR: Ne bucurăm mult că am reușit noi această performanță. (râde) Doamna Lipă nu este invidioasă, chiar s-a bucurat că în sfârșit a reușit cineva să cucerească și aurul, fiindcă dumneaei a luptat foarte mult, dar din păcate nu reușise. Un motiv în plus de mândrie pentru noi și încredere pentru viitor.

- Ați dublat probe la Europene, unde ați avut mai multă pauză între curse. La Mondialele de la Racice însă finalele au fost în aceeași zi, iar pentru tine, Simona, a fost dificil. Ce ai făcut în acea oră dintre ele ca să te reîncarci pentru un nou start, cel de la 8 plus 1?
SR: M-am hidratat foarte bine. Domnul doctor mi-a făcut niște mișcări speciale pentru descărcare musculară. Am fost la premiere, m-am bucurat de moment și după aceea am fugit spre barca de 8 în care am urcat și am plecat spre start.

- Și tu, Ancuța? Te-am văzut pe margine, erai agitată să vezi unde e Simona, dacă a ajuns, dacă e totul bine. Cum ai trăit de pe margine cursa?
AB: Cred că a fost prima dată când am stat în tribună și am simțit o cursă de acolo. A fost foarte, foarte entuziasmant. Mi-a plăcut foarte mult să fiu și din tribună, le-am încurajat pe fete, mi-am dorit foarte mult să câștige și au reușit.

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda
+27 FOTO

Tradiția bănuțului norocos rezistă

- Ați găsit bănuțul norocos și la Munchen, și la Racice?
AB: La Munchen am găsit doi bănuți, nu știu dacă întâmplător sau nu au fost doi, dar am tras două probe și unul l-am folosit la Europene, iar celălalt la Campionatele Mondiale.

- Apoi a urmat vacanța binemeritată. Ați reușit să vă destindeți un pic, să vă încărcați pentru pentru ce urmează?
SR: Eu m-am bucurat foarte mult de această vacanță, simțeam nevoia de ea, am împărțit-o foarte bine și am reușit să ajung peste tot unde mi-am dorit. M-am întors cu energie și gata de muncă. Și față de alte întoarceri de acasă, pot să spun că acum a fost puțin mai ușor.

- Simona, spuneai că ți-ai luat niște cărți la un moment dat. Ai reușit să le citești pe toate?
SR: Mai am două pe care încă nu le-am citit. Le voi lua în Italia cel mai probabil fiindcă timpul acolo îmi va permite să le citesc. Și pe lângă acestea pe care le am trebuie să mai iau câteva, fiindcă vom sta o perioadă lungă și atunci va trebui să-mi găsesc activități.

- Preferi un gen anume?
SR: Nu neapărat, o carte bună este o carte bună. Se cunoaște de la primele rânduri. Sunt puțin totuși atrasă de cele fantastice, dar este și în funcție de stare.

- Tu, Ancuța, cum ai petrecut vacanța?
AB: Eu am fost acasă, mi-am petrecut-o alături de familie, am participat la diferite activități din județ, nu am ieșit din județ în această vacanță, dar îmi doresc ca pe viitor să merg și în alte locuri.

Simona Radiș: „Să fim atente în continuare”

- Mergând cu un pic spre viitor, a existat ideea că acest an a fost și unul de tatonare a adversarilor. Cum vă raportați acum la acești oponenți pe care i-ați sondat în 2022?
SR: Noi ne cunoșteam și înainte adversarii, știm care sunt cei mai de temuți. Ca și până acum, Olanda este principalul nostru adversar la barca de dublu. Anul acesta au mai apărut niște echipaje noi, puternice de altfel, care au timp să crească până la calificare. Și noi ar trebui să fim atente continuare, să vedem evoluția lor și să încercăm ca și evoluția noastră să fie continuă și constantă.

- Cum s-a îmbogățit relația voastră cu încă un an de de experiență?
AB: Relația noastră a fost foarte bună de la început. Mereu am trecut împreună și prin momentele frumoase, dar și prin momentele mai puțin frumoase. Pot să spun că acestea ne-au format poate pe noi ca echipă și știm că împreună putem să reușim și că nimic nu e imposibil.

- Dacă ar fi să alegeți un moment preferat din anul acesta, fiecare dintre voi, care ar fi?
SR: Finala de dublu la Campionatele Mondiale.

AB: Da, ziua finalei de la Campionatele Mondiale.

VIDEO. Lotul național de canotaj s-a pregătit la Snagov pentru calificările la JO de la Paris

Citește și:

Procurorii DNA au descins la sediul CS Rapid și verifică finanțarea de la Ministerul Transporturilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează