SPORTURI  »  ALTELE  »  NATAȚIE

Performanță istorică pentru David Popovici la Europenele de juniori de la Roma. A doborât recordul mondial la 100 metri liber. Cu timpul său ar fi fost campion olimpic la Rio!

David Popovici după rezultatul istoric de la Roma
David Popovici după rezultatul istoric de la Roma

Articol de - Publicat miercuri, 07 iulie 2021 02:55 / Actualizat miercuri, 07 iulie 2021 09:51

Ștafeta de 4x100 de metri a României în componența David Popovici, Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu a cucerit medalia de argint, fiind devansată doar de Rusia

O seară magică pentru România la Stadio del Nuoto, din Complexul "Foro Italico" de la Roma. Ștafeta de 4x100 metri liber a României a adus delegației "tricolore" prima medalie la Europenele de juniori. Una de argint, dar cu multe conotații.

Primul a luat startul David Popovici, înotătorul care a realizat la doar 16 ani și baremul A pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Popovici și-a surclasat adversarii în bazin și a pus România la două secunde și jumătate în fața Rusiei și Poloniei. Mai important însă, timpul românului a consemnat doborârea recordului mondial de juniori, o performanță incredibilă! "Fără (prea multe) cuvinte, doar pagini de istorie scrise!", a subliniat pe pagina sa de Facebook Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

Ar fi castigat titlul olimpic la Rio!

Timpul reșit de David Popovici va Europenele de juniori este unul colosal. Cu 47,56 secunde, românul ar fi câștigat titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Acolo, australianul Kyle Chalmers (18 ani), la data concursului, a doborât și el recordul mondial de juniori, dar cu 47,58 secunde! 

La Jocurile Olimpice de la Londra, cu patru ani mai devreme, finala de la 100 metri liber s-a înotat mai rapid. Cu timpul său, David Popovici ar fi luat bronzul, la mare luptă, în spatele campionului olimpic Nathan Adrian (47,52) și a vicecampionului James Magnussen (47.53). E clar însă că David Popovici are acum timp de finală olimpică pentru Tokyo, deși are doar 16 ani!

Aproape de aur

Performanță istorică pentru David Popovici la Europenele de juniori de la Roma. A doborât recordul mondial la 100 metri liber. Cu timpul său ar fi fost campion olimpic la Rio!
Podiumul Euro 2021 cu românii primii din stânga

Al doilea a înotat pentru România Mihai Gergely, specialist în probele de mixt, care a păstrat însă avansul considerabil al României. Poziția a treia a fost înotată de Ștefan Cozma, băcăoanul de 16 ani, care a reușit și el să țină România în față. Timpul față de Rusia, a doua clasată, scăzuse însă la sub o secundă. Al patrulea în ștafeta României a fost Patrick Sebastian Dinu, campionul național de la 50 de metri liber. Acesta a fost depășit însă de rusul Vladislav Rejnicenko, dar a reușit să termine în fața Poloniei!

O medalie istorică pentru natația românească ce dă semne de revenire la marile competiții. Tot în ziua a doua a Europenelor de juniori, Bianca Costea, și ea calificată la JO de la Tokyo, a ratat calificarea în finala probei de 100 metri liber, terminând doar pe poziția a 15-a, la final. Denis Popescu s-a clasat pe locul 11 în proba de 50 metri fluture.

Clasament final 4x100 metri liber

Performanță istorică pentru David Popovici la Europenele de juniori de la Roma. A doborât recordul mondial la 100 metri liber. Cu timpul său ar fi fost campion olimpic la Rio!
Ștafeta României cu medaliile de argint

1. Rusia 3:19,66 
2. România 3:19,93 
3. Polonia 3:19,96

Timpii înotați de români 
David Popovici 47.56 
Mihai Gergely 50.39 
Ștefan Cozma 50.94 
Patrick Dinu 51.04

EXCLUSIV Înotătorul David Popovici, unul dintre cei mai tineri membri ai delegației României la Jocurile Olimpice: „Punctul meu forte e psihicul”

Preparatorul fizic al lui David Popovici explică cum se pregătește înotătorul de 16 ani pentru Jocurile Olimpice: „Ținta e un sportiv puternic, dar și suplu”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
mircea.b
mircea.b  •  07 Iulie 2021, 09:08

Felicitări băieți!!! Bravo! Multumim ca ati reprezentat România cu cinste!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  07 Iulie 2021, 09:08

Rezultatul lui Popovici e absolut incredibil. Nu doar ca e record mondial de juniori, e si a 18-a performanta mondiala a tuturor timpurilor la nivelul seniorilor si a 3-a in 2021, ceea ce il face candidat cu sanse la podiumul olimpic. Prin comparatie, rezultatul lui Robert Glinta la 100 metri spate e abia al 8-lea rezultat al sezonului. Ca sa ne intelegem, cu 47.56, David Popovici obtinea aurul olimpic la Rio, acum 5 ani! Despre asta vorbim. Dealtfel, coechipierii sai au rezultate mult mai slabe, asta desi in probele de stafeta schimburile 2-3-4 au avantajul unei reactii mult mai rapide la start decat schimbul 1 (e motivul pentru care FINA nu recunoaste ca recorduri individuale reusite la stafeta decat rezultatele celor din primul schimb). Ma rog... e absolut incredibil rezultatul! Incredibil. Titlul european al lui Glinta e senzational, desigur, dar a fost obtinut in absenta lui Kolesnikov si cu un timp foarte bun, desigur, de finala olimpica, dar nu de medalie. Al lui Popovici e de medalie!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează