SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

Un deceniu nu prea curat » Suspendarea pe viaţă a lui Miculescu, filă neagră în istoria halterelor româneşti

Miculescu, 26 de ani, era una dintre speranțele României pentru medalie la Londra. Așa credea lumea, pentru că el este suspendat de un an pentru dopaj, dar pedeapsa a fost ținută la secret de federația condusă de Nicu Vlad
Miculescu, 26 de ani, era una dintre speranțele României pentru medalie la Londra. Așa credea lumea, pentru că el este suspendat de un an pentru dopaj, dar pedeapsa a fost ținută la secret de federația condusă de Nicu Vlad

Articol de - Publicat vineri, 28 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 28 octombrie 2011 09:45

În cei 11 ani care au trecut de la celebrele cazuri de dopaj de la Sydney 2000, ale lui Traian Cihărean şi Adrian Mateaş, au mai fost depistaţi alţi 5 halterofili români


Ninel Miculescu a fost suspendat pe viaţă din cauza dopajului. Triplul campion european şi medaliat cu argint mondial a fost depistat pozitiv în urma unui control doping efectuat în 2010, an în care federaţia internaţională i-a şi aplicat sancţiunea, dar informaţia a devenit publică abia acum.

Citeşte AICI cine a făcut anunţul suspendării

"Ceva nu este în regulă!? De ce federaţia internaţională comunică abia acum un fapt întîmplat în urmă cu un an şi ceva?", s-a mirat ieri Ioan Dobrescu, secretarul general al forului olimpic român. Răspunsul se află însă în curtea Federaţiei Române de Haltere, care a ştiut la timp despre problemele lui Ninel, din moment ce sportivul nu a făcut parte din lotul pentru Europenele din primăvară! Deşi este unul dintre vicepreşedinţii COSR, Nicu Vlad, şeful FRH, a preferat să păstreze tăcerea, dopingul nefiind unul dintre subiectele care să-l avantajeze. În cei 10 ani de cînd conduce FRH, acesta a trebuit să gestioneze cinci cazuri de dopaj în care au fost implicaţi sportivi medaliaţi la CE şi CM. Mai mult, Nicu Vlad a fost implicat şi în celebrele cazuri de la Sydney 2000, ale lui Cihărean şi Mateaş.

Urina din probele sportivilor!
În prima zi a Jocurilor Olimpice din 2000, organizatorii au anunţat eliminarea din competiţie pe motiv de dopaj a doi halterofili români: Traian Cihărean şi Adrian Mateaş. Cei doi au fost depistaţi cu nandrolon la Sydney, dar şi cu metandianonă după un test prelevat la Poiana Braşov, înainte de plecarea în Australia. Atît Cihărean, cît şi Mateaş au susţinut cu tărie că sînt nevinovaţi. Au făcut greva foamei, au ameninţat că-şi dau foc, au făcut teste suplimentare la un laborator independent şi au dezvăluit că, de fapt, urina prelevată în timpul cantonamentului de la Poiana Braşov aparţinea antrenorului lor, Nicu Vlad. Confirmarea vine de la Dan Popper, secretarul forului olimpic român, care a recunoscut că Nicu Vlad i-a mărturisit în Australia că probele de la Poiana Braşov îi aparţin lui, şi nu sportivilor.

În ciuda protestelor şi a avocaţilor, Cihărean şi Mateaş au rămas suspendaţi pe viaţă, FRH a plătit o amendă de 50.000 de dolari, iar Comitetul Olimpic Român a refuzat, timp de doi ani, să mai finanţeze federaţia condusă de Nicu Vlad.

Ani liniştiţi, ani tulburi
Timp de şase ani nu s-a mai auzit despre nici un halterofil care să fi folosit substanţe interzise. Pînă în 2006, cînd au fost depistaţi doi: Veliciu Florin şi Ninel Miculescu. Un an mai tîrziu, cade şi vedeta Valeriu Calancea, campion mondial şi european. În 2010, după doar doi ani de la încheierea pedepsei, timp în care a cucerit medalii europene şi mondiale, Ninel recidivează, iar aceasta îl va costa cariera de sportiv. În acest an, FRH a primit pînă în prezent, doar o singură lovitură: Alexandru Roşu, dublu medaliat cu bronz european. Şi mai sînt 9 luni pînă la Jocurile Olimpice de la Londra şi 5 zile pînă la Campionatele Mondiale de la Paris, iar lotul României s-a restrîns la 7 reprezentanţi: Roxana Cocoş, Marius Gîscan, Antoniu Buci, Răzvan Martin, Adrian Ghişoiu, Gabriel Sîncrăian şi Valeriu Calancea.

PALMARESUL ROMÂNIEI ÎN ULTIMUL DECENIU
CAMPIONATE EUROPENE
2001 argint Adrian Jigău
2003 argint Adrian Jigău
bronz Mărioara Munteanu
2004 argint Adrian Jigău
argint Mărioara Munteanu
2005 argint Valeriu Calancea
argint Sebastian Dogariu
argint Mărioara Munteanu
bronz Adrian Jigău
2006 aur Mărioara Munteanu
argint Adrian Jigău
2007 aur Valeriu Calancea
aur Mărioara Munteanu
2008 bronz Roxana Cocoş
2009 -
2010 aur Ninel Miculescu
argint Antoniu Buci
bronz Roxana Cocoş
2011 argint Răzvan Martin
argint Antoniu Buci
bronz Alexandru Roşu
bronz Florin Croitoru

CAMPIONATE MONDIALE
2001 -
2002 bronz Adrian Jigău
2003 aur Valeriu Calancea
argint Adrian Jigău
2005 argint Sebastian Dogariu
bronz Adrian Jigău
2006 -
2007 -
2009 -
2010 bronz Valeriu Calancea

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
gabriel196709
gabriel196709  •  28 Octombrie 2011, 14:27

nicu vlad a dat probele pentru care 2 sportivi au fost scosi din viata sportiva???ori cei doi mint ori coruptia din FRH e atit de mare incit a ajuns nicu vlad sa o trateze ca pe propria sa afacere personala,in aceelasi timp ne intrebam pentru care motiv comitetul olimpic finanteaza aceasta federatie?ahaaa am uitat acellasi sat fara ciini

Vezi toate comentariile (1)
Comentează