SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

UPDATE VIDEO Bercean a continuat să susțină în audieri că multe dintre episoadele relatate de victime ar fi exagerări sau chiar minciuni!

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2019 10:27

Prin Comisia de Etică, COSR a demarat în urmă cu circa nouă luni propria anchetă referitoare la sălbăticiile practicate de Florin Bercean la lotul olimpic de judo, în urma depozițiilor publice a opt victime. Dosarul trenează însă inexplicabil, fără o soluție asumată de COSR. Audierea lui Bercean în fața Comisiei de Etică a început la ora 15:30. 

UPDATE 19:50 // Șeful Comisiei de Etică, Cristinel Romanescu: „Am încheiat azi cu audierea lui Florin Bercean. N-aș dori deocamdată să intrăm în detalii publice, pentru că la finalul anchetei vrem să punem la dispoziție rezultatele muncii noastre din aceste luni. Oricum, mergem spre finalizarea procedurilor, pentru că e clar că trebuie să ieșim în scurt timp cu o decizie”. 

Surse GSP arată că Bercean a continuat să-și susțină nevinovăția în fața comisiei, unde ar fi subliniat că multe dintre episoadele relatate de victime ar fi exagerări sau chiar minciuni!

UPDATE 15:10 // Florin Bercean a ajuns la audieri cu 20 de minute mai devreme decât ora stabilită și a refuzat orice dialog cu reporterul GSP: „Nu existați pentru mine!”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Au trecut nouă luni de când COSR a preluat în anchetă dosarul sălbăticiilor instituite la lotul olimpic de judo de tripleta Florin Bercean - Gianina Andreica - Ana Maria Mititelu, iar investigația cu aer formal s-a pierdut în ceață. La sfârșitul anului trecut, Gazeta a prezentat mărturiile cutremurătoare legate de cazurile a șapte fete și a unui băiat, trecuți prin iadul de la Cluj: bătăi crunte, amenințări, jigniri, umilințe, picioare rupte, teroare fizică și psihică, destine distruse.  

Comitetul Executiv COSR a pasat cartoful fierbinte către Comisia de Etică, prezidată de șeful federației de tenis de masă, Cristinel Romanescu. Iar după un set de audieri, inclusiv cu Bercean chemat pentru a-și prezenta versiunea, s-a așternut brusc liniștea peste caz. 

„S-au produs anumite modificări în comisie, au fost și lunile de vacanță, plus competițiile la care au trebuit să meargă membrii, de aceea nu am reușit să ajungem încă la un verdict”, explică Romanescu.  

„N-a zis Covaliu că-l susține necondiționat?”

E ceea ce mă așteptam: să pună batista pe țambal și să tragă de timp până după Olimpiada de la Tokyo! Asta pentru a-l lăsa pe Bercean să meargă la Jocuri în Japonia

Când am fost la audieri, mi s-au părut interesați de declarațiile mele, numai că nu ei conduc acolo. Mărturiile publice au fost însă atât de clare!”, spune Alina Croitoru - Alecu, cea mai titrată dintre victime, campioană mondială și europeană de cadete, plus argint cu echipa de senioare în 2000, când avea doar 16 ani!  

Zeno Oană, antrenor de judo în Elveția, om care a relatat și el momente terifiante cu Bercean în rolul dictatorului din fruntea lotului de elită al României, e la fel de consternat vizavi de modul în care COSR a tratat subiectul grozăviilor de pe tatami: 

„Am discutat pe telefon cu cei din comisie și e păcat că nu s-a întâmplat absolut nimic în atâtea luni. Dar la ce ar fi trebuit să năzuim dacă șeful Comitetului Olimpic, Mihai Covaliu, clama în mijlocul scandalului că-l susține necondiționat pe Bercean? În tot acest timp însă, judo-ul românesc a decăzut constant, rezultate nu mai există, iar sportivii noștri ies din primul sau al doilea tur peste tot pe unde merg”. 

Azi se întrunesc din nou 

Comisia de Etică are fixată azi o nouă reuniune la sediul COSR, iar pe ordinea de zi apare și dosarul din judo. „E posibil să se anunțe deja hotărârea”, spun surse GSP. La ședința de azi, de la ora 15:30, e convocat la audieri Florin Bercean pentru a doua oară de Comisia de Etică.

Lista victimelor de la lotul olimpic de judo 

Cătălina Rob Ditan (18 ani, București) 
La lot în 2013/2014, între 13 și 14 ani 
"Bercean m-a lovit violent peste cap, de la spate, și m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier. Stăteam ghemuită și tot continua să mă lovească. Andreica mi-a rupt degetul mic de la piciorul stâng. Sportivele erau tratate ca niște animale";

Anonima 1 
La lot în 2012/2017, între 12 și 17 ani 
"Bătută de Bercean cu pumni, palme și picioare până a învinețit-o și a făcut pe ea fiindcă a ratat un concurs extern din pricina neîncadrării în categorie";

Anonima 2 
La lot în 2011/2015, între 12 și 17 ani 
"M-a lovit în cap cu capătul cauciucat al unei frânghii. Îmi țiuiau urechile, a început să-mi curgă sânge din nas";

Roxana Pavel (19 ani, Bistrița) 
La lot în 2011/2013, între 12 și 14 ani 
"Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat cei de la lot să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele";

Anonima 3 
La lot în 2011/2013, între 13 și 15 ani 
"Am fost bătută pe spate cu o coardă de cauciuc de antrenoarea Gianina Andreica. Eram plină de vânătăi. I-am spus mamei că mă sinucid dacă nu mă ia acasă. Aveam de gând să mă arunc în fața unei mașini din cauza regimului de teroare";

Anonima 4 
La lot în 2012-2014, între 19 și 21 ani 
"Andreica nu mă scotea din vagaboandă, pentru că eram o tipă mai rebelă. Eram virgină, iar ea striga prin sală, umilindu-mă: «În ce gaură mai ești tu virgină? Să spui oricui, nu mie!». Am văzut cum Bercean a lovit patru colege fiindcă luaseră Furosemid";

Rareș Rotaru (20 ani, Bacău) 
La lot în 2018, la 20 de ani 
Tatăl său, George, a reclamat agresiunile și mediul toxic de la Cluj 
"Bercean a vrut să-i sară în gât, fi-miu s-a ferit, dar l-a pus pe liber. I s-a părut că nu e implicat în antrenamente. Urla prin sală «Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!». Bercean îi umilește pe toți. A pocnit câțiva puști și de la lotul masculin";

Alina Croitoru - Alecu (36 ani, București) 
La lot în 2000-2007, între 16 și 23 ani 
"Bercean m-a împins violent într-o scară, care a căzut peste mine. M-am speriat rău. A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv. M-a suspendat doi ani fără motiv".

Cine face parte din Comsia de Etică COSR 

  • Cristinel Romanescu (președinte)
  • Cristina Vărzaru (membru, președinte Comisia Sportivilor)
  • Anișoara Cușmir Stanciu (membru)
  • Doina Ignat (membru)
  • Dan Vișoiu (membru, arbitru TAS)
  • Delia Bosman (membru, avocat)
  • Cristian Jura (membru, arbitru TAS)

„În spatele acestor lucruri sunt oameni fără pic de omenie”
-Florin Bercean, coordonator lot olimpic, decembrie 2018 

Priviți rezumatul video al investigației coordonate de jurnalistul GSP Justin Gafiuc:

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (2)
ray51
ray51  •  18 Septembrie 2019, 17:37

Ce greu merg anchetele in Romania. Nici macar atunci cand ai declaratii de la oamenii patiti, tot sunt niste stanci de dat la vale... Grea atmosfera, ostila, negativa, morbida. Incotro Romania?

paiazze
paiazze  •  18 Septembrie 2019, 16:34

Ce pretentii sa ai de la unul pe care il cheama Cristinel? :)) Oricum, notiunea de justitie e aproape inexistenta in tara asta.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează