SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Obiectivele suprizei Vlad Stancu, după Europeanul de tineret: „Am rămas cu o dorință de câștig și cu o dorință de muncă”

Vlad Stancu și cele patru medalii
cucerite la CE de juniori de la Otopeni
Vlad Stancu și cele patru medalii cucerite la CE de juniori de la Otopeni

Articol de , - Publicat vineri, 15 iulie 2022 11:02 / Actualizat vineri, 15 iulie 2022 11:31

Vlad Stancu, cvadruplu medaliat la CE de juniori de la Otopeni, a explicat ce urme a lăsat întrecerea de săptămâna trecută.

E joi dimineață și soarele încă nu arde tare Bucureștiul. În bazinul „Lia Manoliu” e agitație și gălăgie. Pe marginea lui, Vlad Stancu e în direct la una dintre televiziunile care l-au vânat cu ardoare de când a cucerit patru medalii la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni. 

România, locul 3 în clasamentul medaliilor la Europenele de la Otopeni » David Popovici, MVP-ul competiției
CE natație
România, locul 3 în clasamentul medaliilor la Europenele de la Otopeni » David Popovici, MVP-ul competiției

Puștiul de 16 ani poartă o bluză de trening, pe care scrie România, pe cap casca italianului Gregorio Paltrinieri, multiplu campion olimpic, mondial și european, idolul său, pe care l-a întâlnit la Campionatele Europene de seniori în bazin scurt de la Kazan, și ochelarii de înot. 

În jurul picioarelor are un prosop pentru că doar ieșise din bazin, iar pe partea în care se desfășura interviul era umbră și destul de rece. A fost prima zi când s-a întors în apa albastră a bazinului, după CE de juniori. De pe 11 până pe 14 iulie „mai mult cu mass-media, cu interviuri, cu emisiuni, nu prea am intrat în apă, azi a fost prima zi în care am revenit în apă, până acum doar refacere și recreere”, spune Vlad Stancu zâmbind ștrengărește. 

Următoarea oprire: Lima

Obiectivele suprizei Vlad Stancu, după Europeanul de tineret: „Am rămas cu o dorință de câștig și cu o dorință de muncă”
Vlad Stancu în acțiune

Știe ce-l așteaptă în continuare, sesiuni de antrenamente intense pentru următoarea competiție de obiectiv, Campionatele Mondiale de juniori de la Lima, care vor avea loc între 30 august și 4 septembrie. Chiar și așa e imposibil să împachetezi toate senzațiile și stările prin care a trecut la întrecerea de la Otopeni. 

Cu ce a rămas după această competiție pe lângă cele patru medalii pe care toată lumea e curioasă să le vadă. „Cu o dorință de câștig și cu o dorință de muncă”, spune el serios.

Vlad Stancu: „M-am grăbit”

Vlad, legitimat la CSA Steaua, s-a impus în cursa de 1.500 metri, alături de colegii din ștafeta de 4x100 metri liber și a fost pe locul al doilea la 800 și 400 metri liber. Chiar dacă au trecut doar câteva zile de la încheierea concursului, Vlad admite că s-a uitat la înregistrările curselor sale de nenumărate ori. Putea să facă lucrurile mai bine? „Probabil, dar prin antrenament o să fac niște schimbări, deocamdată e bine”, spune el misterios. 

Ultima impresie e cea care contează pentru că e greu de uitat cum Vlad a recuperat în cursa de 400 de metri, urcând de pe șapte pe doi. „Cam ăsta a fost planul, am avut niște întoarceri mai slăbuțe, m-am grăbit, dar le vom rezolva în viitor”, subliniază el. 

Antrenoarea Iulia Becheru, cea care l-a îndrumat spre probele mai lungi, spusese înainte ca dacă proba de 400 de metri ar fi fost mai devreme în program, rezultatul putea să fie altul.

Stancu: „Încercăm să stăm cu capul pe umeri”

Vizibil obosit, Vlad e conștient de valul de atenție care l-a luat un pic pe sus, el beneficiind și de furtuna creată de rezultatele din ultima perioadă ale lui Robert Glință, dar în special de cele ale lui David Popovici. Cel care înoată discret pe unul dintre culoarele din spatele lui Vlad Stancu. 

Dublul campion mondial de seniori s-a retras un pic din atenția mass-media, preferând să se concentreze pe antrenamente. Însă în urmă cu un an și el apăruse la diverse emisiuni după ce devenise cel mai tânăr sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Încerc să fiu cu capul pe umeri, să nu las să mă copleșească această situație, nu o văd ca pe un bonus, ci doar că mă știe mai multă lume”, subliniază el. 

Însă în ziua de azi e greu să stai departe de zumzetul rețelelor sociale. Chiar dacă are 16 ani și își mai aranjează freza din când în când înainte de vreo poză, tratează cu maturitate toată situația. „Sunt bucuros că mă cunoaște mai multă lume, este un sentiment plăcut, încercăm să stăm cu capul pe umeri”, întărește el. 

Chiar dacă și-a spus povestea în atât de multe locuri, tot mai rămân lucruri de descoperit despre puștiul pe care mama unui coleg de la liceu l-a poreclit „Stanku Tanku”. Vlad a ajuns la bazin la șase pentru că avea prea multă energie, iar părinții au vrut să o cosume într-un mod organizat. Dar nu totul a fost lapte și miere, el a avut nevoie de multă susținere pentru a rămâne. 

„Părinții m-au împins și vreau să le mulțumesc, fără ei probabil nu mai făceam înot. Eram mic, plângeam la antrenamente, dar pe la 9-10 ani, mi-am zis, băi, chiar îmi place chestia asta. Și am decis să mă țin de el”, poveștește Vlad. Își amintește și acum primul concurs. 

„A fost la Club 2000, un bazin de 25 metri, am avut 25 picioare craul. Am înotat în prima serie, și eram extrem de bucuros că am câștigat, țipam pe acolo că am luat locul 1, am luat locul 1. Mama mi-a zis: stai liniștit, ai câștigat doar seria, am fost dezamăgit câteva zile”, spune el amuzat. 

Nu a câștigat acel concurs, mai mult, „pe la șase-șapte ani veneam doar pe locul 30-40-50, nu eram atât de bun”, povestește el. Dar antrenoarea Iulia Becheru i-a văzut calitățile la unsprezece ani și l-a îndrumat spre probele mai lungi. „Eu înot de obicei destul de bine și 400 mixt. 

Înainte înotam spate și mai ales probele de sprint, mai ales 50 de metri spate, mai împușcam câte o medalie la naționale și când m-am mutat la doamna Iulia Becheru, am avut niște antrenamente mai dure, mai lungi, iar ea vâzând că le fac față și mă mișc foarte bine a zis să încercăm probele mai lungi”, merge el pe firul evoluției sale. 

Antrenamentele au devenit din ce în ce mai lungi, acum înotând câte opt kilometri în fiecare sesiune de pregătire. Deși pentru unii poate părea plictisitor, pentru Vlad proba preferată a devenit cea de 1.500 metri. Visează să urce pe podiumul olimpic, iar felul în care s-a dezvoltat îl îndreptățește. 

„Ne-am antrenat de câteva ori împreună și m-a făcut să-mi pun unele semne de întrebare, din alea bune”, a spus David Popovici la CE de juniori. Vlad are un timp bun și la 100 metri liber și ar putea să coboare să înoate și 200 metri, după cum spune antrenoarea sa. 

Obiectivele suprizei Vlad Stancu, după Europeanul de tineret: „Am rămas cu o dorință de câștig și cu o dorință de muncă”
Puștiul de 16 ani lansându-se în bazinul de la Otopeni

Aceste rezultatele nu au venit pe neașteptate, au multe ore de muncă în spate, multe renunțări și multă seriozitate. Iar de acum e nevoie și de mai multe din aceste ingrediente pentru că intrarea în atenția publicului a fost spectaculoasă.

15:05,47 este timpulcu care a câștigat Vlad Stancu proba de 1.500 metri liber, un nou record național, vechiul îi aparținea lui Dragoș Coman, data din 2004 și era de 15:06,33

Vlad Stancu: „Era foarte greu”

Pentru că este încă elev la Colegiul Național „Emil Racoviță” din București și pentru că trebuie să îmbine școala cu sportul, ziua lui Vlad Stancu începe la cinci dimineața, iar la șapte e în bazin. Cum se împacă el cu acest lucru? 

„Acum e ca o obișnuință, la început era greu. Am avut perioade când făceam antrenamente și la 6 dimineața și trebuia să mă trezesc la patru.Era foarte greu, eram mic, 12-13 ani, iar să mă trezesc la 4 nu prea mergea”, subliniază el.

O echipă în spate

În sportul de azi e nevoie de o echipă puternică și de sprijinul total al părinților. „Visul lui este să câștige o medalie olimpică și să facă o carieră în sport. Părinții și antrenorul sunt rotițele principale ale acestui sistem”, dezvăluia pentru Gazetă tatăl sportivului, înainte de CE de juniori. 

„Pricipalul meu antrenor este Iulia Becheru, am un nutriționist și am preparator fizic”, spune Vlad. Psiholog? „Deocamdată nu, până acum mi-am putut gestiona psihicul bine”.

9 medaliia adunat România la CE de juniori de la Otopeni

Stancu: „Mi-a fost dor de o pizza”

Nutriția este extrem de importantă în înot, de aceea Vlad lucrează cu un nutriționist. „Nu mă feresc de mâncare pentru că eu consum multe calorii și cam nimic nu mă poate afecta din punct de vedere nutrițional, asta dacă nu mânânci foarte multe prăjeli și pâine foarte multă. 

Mi-a fost dor de o pizza, am încercat să o evit în ultimele săptămâni. Dar după CE am mâncat o quattro formaggi, preferata mea”, a dezvăluit el

Ritmul din căști

Obiectivele suprizei Vlad Stancu, după Europeanul de tineret: „Am rămas cu o dorință de câștig și cu o dorință de muncă”

Înainte de fiecare cursă, Vlad intră cu căști audio pe urechi, așa cum a făcut și la Otopeni. E un obicei pe care și l-a făcut în ultimii doi ani. Mulți înotători apelează la acest gest pentru a se izola de tot ce-i înconjoară. 

„Ascult muzică să-mi intru în ritm, să-mi impun unul, cel mai mult ascult tehno înainte de cursă”

Citește și alte știri despre înot: 

România a încheiat în forță Europenele de juniori de la Otopeni » David Popovici, a patra medalie de aur! + Vlad Stancu a prins argintul în finala de la 400 de metri liber
CE de natație juniori
România a încheiat în forță Europenele de juniori de la Otopeni » David Popovici, a patra medalie de aur! + Vlad Stancu a prins argintul în finala de la 400 de metri liber
Emoții, muncă, victorii » 11 fotografii spectaculoase surprinse de fotoreporterii GSP la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni
CE DE JUNIORI
Emoții, muncă, victorii » 11 fotografii spectaculoase surprinse de fotoreporterii GSP la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează