SPORTURI  »  BASCHET  »  U-BT CLUJ

EXCLUSIV Lecție de istorie de la un star din prima ligă: „Baba Novac e și-al sârbilor, și-al românilor, suntem neam de războinici”

Stefan Bircevic, numărul 14 / FOTO: Imago Images
Stefan Bircevic, numărul 14 / FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 13 ianuarie 2022 19:34 / Actualizat joi, 13 ianuarie 2022 22:48

Stefan Bircevic (32 de ani), vicecampion la Rio 2016, la Jocurile Olimpice, este una dintre vedetele campioanei U-BT Cluj și a povestit ce planuri are, dar și de ce se simte în Transilvania ca acasă.

Înainte de a evolua în campionate puternice, precum cele din Serbia, Spania, Germania și Turcia, și de a semna vara trecută cu ardelenii, Stefan a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016, plavii fiind învinși doar de superstarurile din NBA ale americanilor. 

Aceasta după ce, cu doi ani înainte, a fost vicecampion mondial, iar în 2017 a câștigat tot argintul cu ai săi la EuroBasket. De-abia sosit în Transilvania, Stefan a pus umărul la câștigarea Supercupei României și este unul dintre oamenii esențiali ai alb-negrilor în tentativa de a cuceri al doilea titlu consecutiv.

Stefan Bircevic: „Dacă mâncarea e bună, și viața e bună”

„Știam de acest club din Cluj Napoca, de când am jucat în FIBA Cup, în tricoul celor de la Istanbul BB. Mi-a plăcut orașul din prima, avem condiții de top pentru sport, viața în oraș e chiar cool. Clujul are restaurante bune, mâncarea e perfectă. Dacă mâncarea e bună, atunci și viața e bună", a povestit, amuzat, Bircevic.

Mănâncă de toate: „Important e să aibă carne. Aveți mâncare bună. Oarecum sunt obișnuit, fiindcă e asemănătoare cu cea de la mine de acasă. Îmi plac sarmalele".

Lecție de istorie

Are o simpatie aparte pentru români: „Și noi, și voi a trebuit să ne apărăm mereu țara. Noi ne-am bătut cu turcii, voi cu Austro-Ungaria, din ce știu. Și voi v-ați bătut cu turcii?! Aaa, OK! Știu că aveți o istorie pe care o respectați. 

Cred că avem și personaje istorice în comun. Tipul acela... Unul de-a murit chiar aici, la Cluj, jumi-juma, sârb și român.... De era în armata lui Mihai Viteazul. Gata, uite că mi-am notat pe telefon: Baba Novac! 

Chiar avem ceva mai multe în comun. Știu că suntem apropiați, că ne placem, noi cu voi, voi cu noi, chiar dacă nu vorbim aceeași limbă. Există o simpatie aparte între națiunile noastre. Și noi, și voi suntem neam de războinici".

8 cluburiși-a trecut în palmares jucătorul sârb, până la a semna cu clujenii: Metalac Valjevo, Radnicki Kragujevac, Estudiantes, Partizan Belgrad, Istanbul BB, Banvit, Telekom Baskets Bonn și Bursaspor

„M-am simțit ca Superman”

Cu naționala țării sale a câștigat patru medalii: un aur la Universiada din 2011 (Shenzhen) și trei arginturi (Campionatul Mondial – 2014, Jocurile Olimpice - 2016, EuroBasket - 2017). 

„Îți dai seama că medalia de argint de la Rio a fost ceva de vis! M-am simțit ca Superman, ceva special, să fiu în compania marilor sportivi ai planetei. Acum, privind în urmă, totul pare un vis frumos. Îmi doresc să mai câștig multe trofee, să fiu campion în România, este următorul pas, logic, al carierei", a mărturisit sârbul. 

Marea noastră durere este că nu putem juca având săli pline, în special în casa noastră. Ne trage în jos acest detaliu. Ar pune presiune pozitivă pe noi, negativă pe adversari. Avem galerie tare de tot la U Cluj
- Stefan Bircevic

În anticamera NBA

Cu toate că are un CV impresionant, sârbul nu a avut posibilitatea să joace într-un campionat stratosferic al baschetului, cum este NBA. În urmă cu un deceniu, o tânără speranță fiind, ar fi putut forța. 

„În 2011, am participat la un turneu la Treviso, alături de cele mai bune talente din Europa. Ar fi putut fi o rampă, fiindcă erau manageri și scouteri care intermediau trecerea în NBA. Dar n-am încercat mai tare. Nu-mi pare rău, m-am împăcat cu gândul", a explicat jucătorul ardelenilor. 

Și noi, și voi suntem ortodocși și credem în Dumnezeu. Asta ne dă forță și împlinire, încredere că vom trece și peste pandemia asta care ne-a mâncat zilele
- Stefan Bircevic

Cine a fost Baba Novac

Despre viaţa lui Baba Novac există puţine informații certe. Într-o notiţă referitoare la locul de naştere al acestuia, cronicarul transilvănean Ştefan Szamoskozy spune că Baba Novac era originar din satul Poreci, lângă Dunăre, în zona Timocului sârbesc. 

Lecție de istorie de la un star din prima ligă: „Baba Novac e și-al sârbilor, și-al românilor, suntem neam de războinici”
Statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca / FOTO: Wikipedia

La început a fost ostaş de rând şi a trecut printr-o închisoare turcească, unde "i-au scos toţi dinţii, încât nu mai avea niciun dinte în gură". După venirea în Ţara Românească, Mihai Viteazul l-a numit căpitan peste haiduci. S-a remarcat în luptele cu armatele Imperiului Otoman. În 1601, este arestat de autoritățile maghiare din Cluj, judecat sub acuzația de trădare, condamnat la moarte și ars pe rug. Este erou național al Serbiei și respectat ca personalitate militară în România. 

Citește și alte știri din baschet: 

FOTO Starurile din NBA ar putea veni în România » Candidatura anunțată la întâlnirea dintre prim-ministrul Ciucă și secretarul general al FIBA

Avertisment la nivel înalt, după scandalul provocat de Djokovic: „Pe 10 februarie e meciul Serbia - Australia, la Belgrad! Fanii vor fi încinși”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează