BOX  ·  SCANDAL

VIDEO Triplu campion olimpic acuzat de pedofilie! Autoritățile ar fi mușamalizat abaterile precedente, iar presa a tăcut de fiecare dată

Felix Savon (stânga) la JO de la Sydney, 2000 FOTO: Guliver/GettyImages
Felix Savon (stânga) la JO de la Sydney, 2000 FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 08 noiembrie 2018 17:32

Cubanezul Felix Savon (51 de ani), triplu campion olimpic la box, a fost reținut de poliția din Cuba după ce ar fi violat un băiat în vârstă de doar 12 ani.

Puțini boxeri au izbutit ceea ce a făcut în carieră Savon: să câștige de trei ori aurul olimpic. De fapt, doar doi, maghiarul Laszlo Papp și compatriotul Teofilo Stevenson. El a făcut-o la categoria grea, la Barcelona 1992, Atlanta 1996 și Sydney 2000, adăugând 6 titluri mondiale și o medalie de argint plus distincții la Jocurile Panamericane și la cele Central Americane și Caraibiene.

Protejat

Campionul cubanez, retras din activitate la 33 de ani, după Sydney, are un secret pe care regimul l-a ținut bine ascuns până acum. Jurnalistul independent Abraham Jimenez Enoa l-a aflat însă și l-a publicat în revista digitală Gatopardo. De peste o lună, Savon este închis sub acuzația de abuz de minori.

Inițial, din 30 septembrie, a fost încarcerat la Combinato del Este, închisoare de maximă securitate din Havana, apoi însă a fost transferat. Familia unui copil de 12 ani l-a denunțat pentru molestare și, din câte relatează Jimenez Enoa, nu este prima dată când Savon a comis asemenea fapte. Regimul a avut însă grijă să-l protejeze de acuzațiile de pedofilie, fiind o figură reprezentativă pentru sportul cubanez.

De obicei, la închisoare cei mai detestați, de ceilalți pușcăriași, sunt violatorii și cei care abuzatorii de copii. Savon a beneficiat însă de un tratament diferit, colegii de detenție consolându-l fiindcă nu vorbea cu nimeni, se izola în colțuri fără să privească pe nimeni. Cât a fost la Combinato del Este, nu a fost vizitat doar de Javier Sotomayor, recordmanul mondial la săritura în înălțime, nimeni altcineva, nici măcar din familie. Savon este căsătorit și are cinci copii, doi fiind boxeri în lotul național de juniori.

Felix Savon s-a retras din sport în 2001, după 20 de ani de box amator. Cubanezul are în palmares 3 medalii de aur la categoria 91 de kilograme (Barcelona 1992, Atlanta 1996 și Sydney 2000).

Imagini din cariera lui Felix Savon

Vezi și: Carlos Baldomir, acuzat că și-a violat propria fată! Fostul boxer ar putea petrece 20 de ani după gratiiA fost un fotbalist muncitor, iar acasă un familist convins. După 12 ani de căsnicie, Cristi Chivu surprinde pe toată lumea: „Tot...„
Libertatea
Comentarii (1)
Popa Basca  •  08 Noiembrie 2018, 19:42

Eu cred,totusi,ca Teofilo Stevenson a fost cel mai bun boxer cubanez.

Vezi toate comentariile (1 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
17:30 Fotbal, Liga 2
UTA Arad - Turris Turnu Măgurele
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Cupa României
Poli Iași - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Bournemouth - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, La Liga
Mallorca - Levante
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
SPAL - Udinese
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, La Liga
Eibar - Leganes
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Aston Villa - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Verona - Inter
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
23:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Sevilla
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1