SPORTURI  »  CICLISM  »  LA VUELTA

La Vuelta are un traseu în care abundă etapele de munte: ”Favoriții nu vor ataca zilnic”

Articol de - Publicat marti, 25 august 2015 00:00

Juan Antonio Flecha, fost ciclist și expert Eurosport, spune că multe runde seamănă între ele și asta e posibil să-i rețină pe rutieri de la a lua inițiativa.

Vuelta 2015 a pornit la drum sîmbăta trecută, cu un contratimp pe echipe de 7,4 kilometri. A urmat o etapă muntoasă medie, iar ieri s-a alergat pe o rută plată, între Mijas și Málaga, învingător fiind Peter Sagan.

Un traseu cu multe etape presărate cu cățărări și sosiri la altitudine, multe locuri complet noi. Favoriți numeroși la start. Cum vede Juan Antonio Flecha, fost ciclist, retras în 2013, și expert Eurosport, ediția actuală? Iată ce a răspuns el pentru Gazetă.

- Juan Antonio, cum ți se pare Vuelta de anul acesta?
- Cursa va fi dificilă, sînt nouă sosiri la altitudine, nimeni nu le știe foarte bine, unele sînt necunoscute și pentru mine. Complet diferită de Giro și de Le Tour, și pentru că e pe final de sezon. Cred că vor fi mai multe finișuri strînse. Traseul îi favorizează clar pe cățărători, sînt multe etape de munte, restul rutierilor s-ar putea să nu fie mulțumiți.

Favorit? Quintana

- Ce poți spune despre favoriți?
- Organizatorii trebuie să fie încîntați, au la start toate numele mari, cu excepția lui Alberto Contador, bineînțeles. Din acest punct de vedere, mă aștept la o cursă similară celei din Giro, poate chiar mai bună. Din tot ce am văzut anul acesta, Giro mi s-a părut foarte interesant de urmărit, iar Vuelta poate fi la fel.

- Dacă ar fi să-ți pui banii pe cineva?
- (rîde) Nu-mi place să fac asta! Totuși, după ce am văzut în Le Tour, uitîndu-mă la Nairo Quintana, la felul în care a încheiat cursa, mi se pare foarte puternic și, de asemenea, cel mai bun cățărător de acolo. Traseul nu e precum cel din Turul Franței, amestecat, așa că pe hîrtie Quintana este favoritul.

Lipsește Galicia

- Dacă ai fi fost invitat să participi la stabilirea traseului din Vuelta, ce regiune sau loc nu ar lipsi?
- Anul acesta cred că ne va lipsi mult Galicia, o regiune în care Vuelta a ajuns la edițiile anterioare. E foarte frumos acolo. Cred, de asemenea, că lipsește un pic și Asturias. Sigur, avem Andorra, unde e frumos și dificil. Se vor vedea însă multe locuri interesante. Organizatorii au desenat un traseu bun, care începe în sud, unde, sigur, e cald de obicei, dar asta nu se va reflecta foarte mult asupra cursei.

- Ai vorbit despre favoriții obiectivi, există și unul, să spunem, sentimental? Vreun rutier al cărui rînd ar veni la victorie, care ar merita un titlu mare?
- Este un ciclist care e de mult în lumea bună, în special în Vuelta, este vorba despre Joaquín Rodríguez. El a venit o dată al doilea, în urma lui Alberto Contador, a fost mereu bun în Turul Spaniei. Și dacă e cineva care merită să cîștige un titlu important, mai ales Vuelta, atunci nu e altul decît Joaquín Rodríguez. E de mult în ciclism, la un nivel bun, a cîștigat în Lombardia și alte curse, e un rutier foarte bun și merită o victorie mare. Nici nu mai are multe ocazii rămase, cariera lui se apropie de sfîrșit, a reușit un Tur al Franței grozav, așa că... de ce nu?

- Ce părere ai despre traseu?
- E o Vuelta foarte frumoasă, cu multe finișuri la altitudine, e mereu interesant să descoperi locuri noi, și pentru cicliști, și pentru public, dar pare că în fiecare zi e cam același lucru. Cățărare, finiș în urcuș... Pe de altă parte, nu-i vom vedea pe favoriți atacînd în fiecare zi, nu e posibil. E un risc pe care organizatorii l-au asumat. Multe locuri interesante, dar și prea multe opțiuni. Dacă îmi place sau nu... Cred că totuși e un pic prea mult. E ca atunci cînd te duci la supermarket, vrei să cumperi lapte și ai în față 20 de mărci diferite și atunci spui: Știi ce? Nu mai iau lapte, iau cafea. Întorcîndu-ne la cursă, dacă e același lucru în fiecare zi, poate că, la un moment dat, cicliștii nu vor mai ataca...

Nibali, exclus

Unul dintre marii favoriți ai Vueltei 2015, Vincenzo Nibali (Astana), a fost exclus duminică din cursă după ce s-a constatat că s-a sprijinit de una dintre mașinile echipei sale în tentativa de a reveni pe traseu după o căzătură. Directorul sportiv Alexander Shefer, care conducea automobilul, a fost exclus și el. Decizia a fost luată ce comisarul cursei, Bruno Valcic, la capătul unor discuții prelungite.

"Imaginile sînt foarte clare, Nibali ține mîna pe mașină 100 de metri", a spus acesta. Ieri, rutierul italian și-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întîmplat, dar l-a acuzat pe Caleb Ewan (Orica-GreenEdge) că a provocat căzătura și s-a plîns apoi că a fost abandonat de echipa sa, Astana.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează