SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Răsturnare de senzație! Tadej Pogacar câștigă Marea Buclă la contratimp, Primoz Roglic se prăbușește, cedând un minut la general

Tadej Pogacar trecând linia de sosire în etapa de azi Foto Reuters
Tadej Pogacar trecând linia de sosire în etapa de azi Foto Reuters

Articol de - Publicat sambata, 19 septembrie 2020 20:49 / Actualizat sambata, 19 septembrie 2020 22:14

Etapa de azi, 36,2 kilometri de contratimp individual între Lure și La Plache des Belles Filles, i-a revenit unui Pogacar extraordinar, mult superior compatriotului său de la Jumbo-Visma

O rundă incredibilă în Turul Franței, la capătul căreia Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) s-a proclamat învingător, smulgând și tricoul galben de pe umerii căzuți ai lui Primoz Roglic. Slovenul în vârstă de 21 de ani se convertește în cel mai tânăr câștigător al Le Tour de 110 ani încoace într-un final ce nu are cum să fie uitat. Roglic începuse contratimpul cu un avans de 57 de secunde, dar s-a descompus pe partea de urcare de 5,9 kilometri, cu o înclinare medie de 8,5%.

Pe când deja fostul tricou galben se zbătea pe ultima porțiune, istovit, cu casca strâmbată pe cap de efort și de disperare, Pogacar semnase victoria. El a produs un parcurs impecabil, încheiat în 55 de minute și 55 de secunde, alinierea cifrelor fiind parcă un semn adițional al perfecțiunii tânărului Tadej. 

”Nu am auzit nimic prin radio în ultimii 5 kilometri pentru că fanii erau prea zgomotoși, așa că am mers tare, cu toate resursele. Visul meu era să ajung în Turul Franței, iar acum l-am câștigat. Incredibil”
- Tadej Pogacar

Contrast al emoțiilor

Imaginile de la final, cu Pogacar inundat de bucurie, au contrastat cu tabloul în care Roglic, în șezut, respirând sacadat, parcă nu realiza ce se întâmplat și unde a pierdut. A cedat nu doar etapa, sosind al cincilea, la 1 minut și 56 de secunde în urma învingătorului, ci și un minut la general. A avut cea mai puternică echipă, una care l-a purtat în palme aproape până la final, dar a clacat, uman și definitiv, în contratimp.

Pogacar, în schimb, un talent pur și exponentul unui curaj aparte, va împlini luni 22 de ani. Acum deține trei tricouri, galben, alb – al rutierilor sub 25 de ani, și alb cu buline roșii, al cățărătorilor. O schimbare drastică în clasament care amintește de cele petrecute în Turul Franței în 1989, când americanul Greg LeMond triumfa cu 8 secunde avans în fața francezului Laurent Fignon, după ce începuse contratimpul din ultima zi cu 50 de secunde deficit.

„Sunt mândru de echipă, au produs un efort atât de mare. Am visat cu toții la tricoul galben din start. Uimitor. Nu e vorba doar de mine azi, e nevoie de o echipă întreagă pentru succes. Am știut fiecare viraj și unde exact să accelerez” 
- Tadej Pogacar

Clasamentul etapei a 20-a

1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates)55:55
2. Tom Dumoulin (Ola/ Team Jumbo-Visma)la 1:21
3. Richie Porte (Aus/Trek-Segafredo)la 1:21
4. Wout van Aert (Bel/ Team Jumbo-Visma)la 1:31
5. Primoz Roglic (Slo/Team Jumbo-Visma)la 1:56
6. Remi Cavagna (Fra/Deceuninck-Quickstep) la 1:59

Clasament general după 20 de etape

1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates)84h 26:33
2. Primoz Roglic (Slo/Team Jumbo-Visma)la 59s
3. Richie Porte (Aus/Trek-Segafredo)la 3:30
4. Mikel Landa (Spa/Bahrain McLaren)la 5:58
5. Enric Mas (Spa/Movistar Team)la 6:07
6. Miguel Angel Lopez (Col/Astana ProTeam)la 6:47

 Citește și alte știri din sporturi

Simona Halep și-a aflat adversara din semifinale, decisă după supermeciul Azarenka - Muguruza » La ce oră e partida

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
viorelpreda
viorelpreda  •  30 Octombrie 2020, 10:45

gg

cseacseavlez
cseacseavlez  •  19 Septembrie 2020, 21:42

Cu Greg LeMond a început declinul în Tour de France.....a continuat cu Livestrong....sper să nu apară chiuhapi, sau ciocolaţiii...că e de jale

218850731946542
Mihnea Popescu  •  19 Septembrie 2020, 20:56

Incredibil. Sa ii ia aproape 2min la contratimp... chiar incredibil

Vezi toate comentariile (3)
Comentează