SPORTURI  »  CICLISM  »  MILANO-SANREMO 2016, EDIȚIA 106, 291KM

VIDEO Primul francez după 19 ani! Arnaud Demare a câștigat un sprint haotic în Milano-Sanremo, prima clasică-monument a sezonului!

Arnaud Demare, foto: Guliver/gettyimages
Arnaud Demare, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 19 martie 2016 18:35

Arnaud Demare (Française des Jeux) a câștigat cea de-a 106-a ediție din Milano-Sanremo, prima victorie a unui francez într-o clasică-monument de la Laurent Jalabert, în Turul Lombardiei 1997. Britanicul Ben Swift (Sky) a venit al doilea, iar belgianul Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) a încheiat podiumul.

Sprintul de final a fost unul nebun, un haos punctat de speranțe frânte, căzături și atacuri sufocate.

După ce Michal Kwiatkowski ( Sky) a scuturat grupul consistent din frunte la coborârea de pe Poggio și a ajuns singur în ultimii 3 kilometri, elvețianul Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) a pornit motoarele, smucindu-se din mijlocul sprinterilor și neutralizând acțiunea polonezului.

Italianul Vincenzo Nibali (Astana) a încercat inimaginabilul înainte de sprintul final, iar norvegianul Boasson Hagen (Dimension Data) s-a năpustit spre linia de sosire în ultima bornă, doar pentru a arde ultimele picături de energie cu o treaptă prea devreme.

Din torentul de rutieri ce s-a prăvălit spre coasta Liguriei, francezul Arnaud Demare s-a remarcat pentru câteva secunde, înveșmântat în tunica pictată cu un trifoi albastru a lui Française des Jeux, un fulger sosit de nicăieri, secționând cenușiul asfaltului și ridicând mâinile după linia de sosire! Și a fost gata!

În vârstă de 24 de ani, Demare a obținut cea mai mare victorie din carieră, alăturând succesul unei victorii de etapă din ediția din acest an a Paris-Nisa.

Totul a luat-o la vale

Început cataclismic în prima cursă-monument a sezonului. Un versant s-a surpat în prima jumătate a traseului de 291 de kilometri dintre Milano și Sanremo, în preajma orașului de coastă Arenzano, izgonind plutonul pe autostradă și redefinind ușor întreaga rută din La Classicissima. A urmat o nouă dislocare, de data aceasta din trunchiul plutonului, când 11 rutieri au format evadarea zilei după doar 14 borne parcurse, printre ei și românul Serghei Țvetcov, de la Androni-Giocattoli.

milan san remo map 2016 670

O cursă tradițională pentru sprinteri, Milano-Sanremo s-a dovedit de-a lungul epocilor un câmp de bătălie și pentru o gamă specială de rutieri, cutezători dispuși să arunce zarurile în perete și să anticipeze finalurile, oameni precum Fausto Coppi, Eddy Merckx, Sean Kelly sau Laurent Fignon.

Așa că încrețiturile de final, dintre Cipressa și Poggio, precum și o ultimă apariție a colosului elvețian Fabian Cancellara, s-au dovedit condimente suficiente pentru un show de prim rang. Pe o vreme impecabilă, cu un soare ce colora temperatura din jurul la 15 grade Celsius, rutierii au atacat cursa sub uralele tifosilor, acele înlănțuire de vocale ce aduc mai mult cu invitații la o cafea caldă, decât cu uralele unor încurajări. 

30 de borne de foc

Evadarea s-a făcut țăndări înainte de intrarea pe Cipressa, tensiunea luptei pentru poziții traducându-se în căzături repetate, cu 28 de kilometri înainte de sosire. Francezul Nacer Bouhanni și-a trimis garda roșie de la Cofidis să dicteze pasul de muncă pe cățărare, însă ciocanul a căzut cu adevărat când Tinkoff, pentru Peter Sagan, BMC, strânsă în jurul lui Greg Van Avermaet, și Astana, cu Vincenzo Nibali amușind oportunitățile precum acvilele rapitoare, au început să ridice cadența.

Masivul Ian Stannard (Sky) și jokerul Giovanni Visconti (Movistar) și-au asumat riscurile pe coborârea de pe Cipressa, atrăgând alți 3 oameni, pe Daniel Oss (BMC), Fabio Sabatini (Etixx-QuickStep) și Matteo Montaguti (Ag2R), cu o diferență de 15 secunde față de un pluton furios condus de Katusha. Joncțiunea s-a realizat la startul de pe Poggio, cu 11 kilometri înainte de final, acolo unde s-au scos cuțitele lungi, cu Tinkoff încercând să-l propulseze pe Sagan prin travaliul gigantic al lui Roman Kreuziger.

Coborârea de pe Poggio l-a propulsat pe Kwaitkowski în poziția de lider, ultima acțiune notabilă înainte de sprintul final câștigat de Demare.

Clasament Milano-Sanremo 2016

1 Arnaud Demare (Fra) FDJ    
2 Ben Swift (GBr) Sky    
3 Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal    
4 Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis   
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC
6 Alexander Kristoff (Nor) Katusha    
7 Heinrich Haussler (Aus) IAM
8 Filippo Pozzato (Ita) Southeast - Venezuela    
9 Sonny Colbrelli (Ita) Bardiani CSF    
10 Matteo Trentin (Ita) Etixx - Quick-Step

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează