SPORTURI  »  FITNESS  »  LEGE

SPECIAL GSP Sălile de fitness vor plăti de la 1 ianuarie un TVA de aproape 4 ori mai mare » Strigătul pieței: „Se va prăbuși numărul oamenilor care fac sport”. Ministrul economiei: „Poți să faci sport și în parc”

Începând cu anul următor, sălile de fitness vor plăti un TVA de aproape 4 ori mai mare, de la 5% la 19%
Începând cu anul următor, sălile de fitness vor plăti un TVA de aproape 4 ori mai mare, de la 5% la 19%

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2023 14:11 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 18:51

Începând cu anul următor, sălile de fitness vor plăti un TVA de aproape 4 ori mai mare, de la 5% la 19% ♦ Reprezentanții pieței sunt îngrijorați și vorbesc despre repercusiuni grave ♦ Radu Oprea, ministrul economiei din partea PSD, e liniștit: „Poți să faci sport și în parc”

Guvernul a stabilit ca, de la 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru sălile de fitness să crească de la 5% la 19%. Hotărârea face parte dintr-o serie de măsuri fiscale, Legea 296/2023, asumate de executiv și promulgate joi de președintele Klaus Iohannis.

Gazeta a contactat mai mulți reprezentanți ai industriei pentru a vedea cum a primit piața de profil veștile, iar răspunsul e cvasiunanim: managerii sălilor se tem că o dată cu creșterea cheltuielilor prețurile abonamentelor vor urca și ele, numărul de practicanți va scădea și se ia în calcul inclusiv reducerea de personal.

Dan Șucu, despre legea promulgată de Iohannis care lovește direct sportul: „E pentru cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat”
LEGE
Dan Șucu, despre legea promulgată de Iohannis care lovește direct sportul: „E pentru cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat”

Managerii sălilor de fitness: „Statul ne sufocă”

Gabriel Văcărescu, manager Wellness Gym, sală de fitness din București cu 600 de abonați în medie pe lună, a răspuns apelului Gazetei cu o glumă amară: „Ce să facem? O să plecăm în Africa... Fugim din țară!”.

Statul ne sufocă, probabil anumite săli mai mici nu vor rezista. Încă nu am luat o decizie, nu știm ce măsuri vom lua exact, vom vedea ce se va întâmpla. În România, vedem că n-au rezistat mai mult de 4 ani niște condiții fiscale pentru companii și investitori. Țările serioase din Europa nu schimbă regulile fiscale zeci de ani, ca mediul de afaceri să-și creeze o strategie pe termen lung”, spune Văcărescu.

Acesta continuă: „Noi sărim de la 5% la 19% când nici bine nu ne-am redresat după pandemie, e destul de grav. Probabil că va trebui să renunțăm la câțiva angajați, să ne restrângem. Sau să mărim prețurile abonamentelor, vom urmări ce va face și concurența”.

„La rulajele pe care le avem acum, creșterea de TVA înseamnă că 3.000 de euro pe lună, pe care nu-i bugetasem, se duc brusc către stat. De unde să aducem acești bani? Ne întreabă angajații ce o să facem de la 1 ianuarie și le spunem că nu știm ce o să fie. Media abonamentelor e undeva la 35-40 de euro pe lună. Ca să acoperim costurile cu noul TVA, ar însemna să creștem abonamentele cu 50 de lei, ar fi o creștere enormă!", afirmă Gabriel Văcărescu.

1 milion de românisunt membri activi în acest moment ai cluburilor de fitness, susține Romania Active

„40% din abonați vor renunța la sălile de fitness”

Mircea Ionuț Pătrău, manager Stay Fit Gym Piatra Neamț, vine cu un scenariu apocaliptic și afirmă că aproape jumătate din cei care frecventează acum sălile de fitness vor renunța la această activitate.

„E greu de anticipat ce se va întâmpla exact. Pe de o parte, înțeleg nevoile Guvernului, pe de altă parte mă gândesc că foarte mulți oameni, poate chiar 40% din cei care practică sport acum, vor renunța la sălile de fitness, pentru că automat vor crește prețurile. 

Până la urmă, cine dorește poate face sport în continuare, nu contează că faci într-o sală, pe malul unei ape sau pe o pistă. Dar business-ul va avea de suferit, foarte multe săli, mai ales dintre cele mici, se vor închide. Vine și iarna, vor fi prețuri și mai mari de întreținere. Acum discutăm și noi ce soluții vom lua, legat de prețul abonamentelor, de o posibilă reducere de personal, pe care o vom lua în calcul”, afirmă Pătrău.

„Știu multe persoane care s-au vindecat de depresie mergând la sală, spuneau că starea lor emoțională s-a îmbunătățit, au creat relații noi. La sală nu vii doar să faci mușchi și să arăți bine, e și un loc de terapie, poate cel mai eficient, iar asta vă spun din ce am observat de-a lungul timpului”, mai spune acesta.

Pătrău a lucrat în Anglia în urmă cu 4 ani și povestește: „Acolo, costa 20 de lire pe lună abonamentul la sală. Și-l permitea oricine, sălile erau arhipline, iar impozitarea era foarte blândă”.

38% dintre europenifac sport cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce procentul în România e de 31% (cei care fac sport în aer liber sau la sală)

„Ne așteptăm ca numărul abonaților să scadă cu 20%, prețurile vor crește cu 15-17%”

Și Neby Fitness a comentat situația pentru Gazeta Sporturilor:

  • „Cu siguranță creșterea TVA-ului va avea un impact negativ asupra mediului de business din această industrie. În același timp, va avea un impact asupra sistemului de sănătate, pentru că cei care aleg să nu mai facă mișcare inevitabil vor dezvolta probleme de sănătate. Sportul în alte țări este încadrat în sistemul de sănătate, aspect care aduce la pachet beneficii și facilități pentru industria de fitness, iar în acest context toată lumea câștigă, de la consumator la furnizor de servicii. În România este exact invers”
  • „Cu siguranță vom fi afectați, pentru noi înseamnă de fapt o creștere de 16%, pentru că pe lângă creșterea TVA, adăugăm aici și creșterea impozitului pe venit de la 1% la 3% pentru microîntreprinderi. Sunt și creșteri salariale, impozit crescut pentru acestea și cu siguranță majorările vor avea un impact negativ puternic asupra business-ului”
  • „În acest moment suntem la 300 de abonați, iar în octombrie 2024 ne așteptăm la o scădere cu 20% a numărului de participanți, asta dacă nu se vor adăuga noi majorări de taxe pe parcursul anului
  • „Abonamentul costă în medie 200 de lei, iar din 2024 el va avea probabil o creștere cu 15-17%”
  • „Nu ne permitem să concediem oameni din echipa noastră, pentru că lucrăm de ani de zile în această formulă, lucru pe care l-am menținut și în perioada pandemiei. Faptul că urmează o perioada challenging (n.r. - provocatoare) pentru noi ne va stimula să găsim soluții astfel încât să putem menține ce am construit”

58% dintre românisunt supraponderali

Președintele Romania Active și CEO World Class: „TVA de 19% = repercusiuni grave”

În septembrie, lua atitudine și Kent Orrgren, președintele Romania Active, Asociaţia Română a Industriei de Health&Fitness, și totodată CEO al World Class România, unul dintre cei mai puternici jucători din piață în domeniul sălilor de fitness din România, cu 70.000 de abonați în februarie 2023.

„Este evident că o creştere a TVA pentru serviciile de fitness ar scumpi, de fapt, beneficiile vitale pentru starea fizică şi mentală pe care exerciţiile fizice regulate le oferă indivizilor şi familiilor.

Este extrem de important ca această rată să nu crească la 19%, pentru că acest lucru va avea repercusiuni grave atât asupra românilor, cât şi asupra industriei de sport, wellness & fitness şi asupra întregii economii a României”, susținea Orrgren, conform publicației Ziarul Financiar.

De asemenea, Romania Active a lansat o petiție „Spune NU creșterii TVA pentru cluburile de fitness și sălile de Sport de la 5% la 19%! Spune DA stilului de viață sănătos și activ!”. Guvernul a preferat însă să ignore semnalele pieței și să promulge legea în forma inițială.

23% dintre adulții de peste 18 aniși 80% dintre adolescenți erau insuficient de activi fizic în 2018, la nivel global

Prevenţia este fundamentul unei naţiuni sănătoase şi al unei economii sănătoase, iar exerciţiile fizice regulate joacă un rol crucial, dovedit de numeroase studii medicale, în prevenirea bolilor cronice şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Ele reduc incidenţa şi mortalitatea cardiovasculară, ajută la prevenirea multor tipuri de cancer, reducerea riscului de demenţă, previn şi reduc progresia diabetului de tip 2 şi îmbunătăţesc calitatea vieţii

- Kent Orrgren, președintele Romania Active și CEO World Class

Până în 2030, lipsa exerciţiilor fizice va fi o cauză majoră a peste 500 de milioane de cazuri noi de boli cronice şi tulburări mintale la nivel global, costând guvernele lumii peste 27 de miliarde de dolari

- Comunicat Romania Active

Cred că Guvernul va veni cu măsuri de sprijinire a sportului, vor exista și facilități. Nu sunt un specialist în politici fiscale, dar cred că orice astfel de măsură își probează eficiența în timp. Panica e mare acum, însă nu cred că cineva își dorește să desființeze activitatea sportivă

- Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness

36% dintre adulții din Statele Unite ale Americiinu făceau niciun tip de mișcare fizică în 2018

Soluția ministrului: „Poți să faci sport și în parc”

Ministrul economiei, Radu Oprea, le-a oferit o alternativă celor care nu vor mai putea să acceseze sălile de sport din cauza unor probabile creșteri ale prețului la abonamente: „Dacă vrei să faci sport, poți să faci sport și în condiții în care să nu mergi la sală. Poți să faci în parc, în București poți alerga senzațional în Parcul Carol, pe treptele respective”.

0,2% dintre românilucrează în domeniul sportului, cel mai mic procentaj din Europa

Beneficiile activității fizice

În 2018, un comitet care a monitorizat activitatea fizică a prezentat secretarului Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane din SUA un raport științific despre beneficiile mișcării. Care au fost principalele avantaje, conform exerciseismedicine.org:

  • îmbunătățirea sistemului osos și a nivelului de greutate; 
  • sporirea activității cardiovasculare și eliminarea din riscurile unor boli de inimă; 
  • reducerea riscului de depresie;
  • incidență mai mică a cancerului de vezică urinară, sân, colon, plămâni; 
  • reducerea riscului de demență;
  • îmbunătățirea activității cognitive;
  • ajută calitatea somnului;
  • reduce riscul de a dezvolta diabet.

Mai multe articole de actualitate: 

Huiduit pe scenă la Balonul de Aur » Drogba a intervenit imediat: „Vă rog, haideți să-l respectăm!”
BALONUL DE AUR
Huiduit pe scenă la Balonul de Aur » Drogba a intervenit imediat: „Vă rog, haideți să-l respectăm!”
Ședință decisivă Iftime - Alexa. Cine ar urma să o preia pe FC Botoșani, dacă antrenorul pleacă: „Am două variante”
CRIZĂ
Ședință decisivă Iftime - Alexa. Cine ar urma să o preia pe FC Botoșani, dacă antrenorul pleacă: „Am două variante”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (50)
cristiangrozea73
cristiangrozea73  •  01 Noiembrie 2023, 17:10

O decizie foarte bună! Orice fost bodyguard sau pițipoancă avea sală de fitness unde, ghici ce, se "antrenau" tot felul de manelari, cocalari și *** de lux! Să plătească până le-o veni rău. Ministrul are dreptate: există parcuri, băi scamatorilor!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

alexpescaru
alexpescaru  •  01 Noiembrie 2023, 16:46

Prețuri sală de fitness ( de pe site-ul ei ) 152 euro din prima lună 122 euro din a doua lună 114 euro din a treia lună 106 euro din a șasea lună

alexpescaru
alexpescaru  •  01 Noiembrie 2023, 16:43

Ce mincinoși ăia cu sălile de sport care spun că au abonamente cu valoare mică și vor trebui să le crească ! Uite aici de pe site-ul unei săli de fitness ( al cărei patron tocmai se văicărește în articol ) cam ce prețuri practică 152 euro din prima lună 122 euro din a doua lună 114 euro din a treia lună 106 euro din a șasea lună Pe de altă parte, fac pariu că nici 2% din cei care comentează pe aici n-au călcat prin vreo sală de fitness...

Vezi toate comentariile (50)
Comentează