SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU DIN AZERBAIDJAN

Sergio Perez, victorie în Marele Premiu din Azerbaidjan » Max Verstappen a venit pe 2, în timp ce Leclerc a prins podiumul în premieră

Leclerc pleacă din pole în Baku / foto: Guliver/Getty Images +7   FOTO
Leclerc pleacă din pole în Baku / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 30 aprilie 2023 15:47 / Actualizat duminica, 30 aprilie 2023 16:16

Mexicanul Sergio Perez (Red Bull) a câștigat Marele Premiul din Azerbaidjan, după o cursă pe care a controlat-o aproape în totalitate. A fost urmat de colegul Max Verstappen și Charles Leclerc (Ferrari).

Câștigător în cursa de sprint, de sâmbătă, Sergio Perez s-a impus și cursa clasică, deși a plecat de pe locul 3, după Charles Leclerc și Max Verstappen.

Sergio Perez, victorie în Marele Premiu din Azerbaidjan

Pentru a treia oară în pole-position la Baku, Charles Leclerc a plecat bine, păstrându-se în fața rivalului Max Verstappen. Avantajul monegascului a durat doar 4 tururi. Olandezul a activat DRS-ul și l-a depășit cu ușurință pe Leclerc.

După două tururi, a venit rândul lui Perez să treacă de pilotul Ferrari, profitând de avantajul pe care mașina Red Bull îl are față de rivale.

Max Verstappen părea că se îndreaptă spre o nouă victorie, dar rocada cu Sergio Perez s-a petrecut în turul 11. Olandezul a intrat la boxe, iar imediat și-a făcut apariția Saftey Car-ul. Perez a profitat, a schimbat și a rămas pe primul loc, în timp ce Verstappen a ajuns pe 3, în spatele lui Leclerc.

După restart, Verstappen a urcat rapid pe 2. A pus presiune pe colegul său, a forțat, dar mexicanul nu a cedat, iar de la boxe nu s-a intervenit pentru a-i cere să-l lase pe campionul mondial să treacă.

Până la final, cursa a fost una fără istoric. Piloții Red Bull s-au distanțat de restul rivalilor, în timp ce Leclerc nu a putut ține pasul cu Perez și Verstappen și a terminat pe locul 3, fiind în premieră pe podium în acest sezon.

6 victoriiare Sergio Perez în carieră

Sergio Perez ajunge la două victorii în acest sezon și este la doar 6 puncte de colegul său, Max Verstappen.

Am avut ghinion cu Saftey Car-ul. După aceea am încercat să recuperez, să atac, dar am avut dificultăți. Până la urmă e o victorie bună pentru echipă. 

- Max Verstappen, pilot Red Bull 

Max Verstappen a pus presiune, dar am reușit să-i fac față. 

- Sergio Perez, pilot Red Bull

Clasamentul din Marele Premiu din Azerbaidjan

Sergio Perez, victorie în Marele Premiu din Azerbaidjan » Max Verstappen a venit pe 2, în timp ce Leclerc a prins podiumul în premieră

Clasament general piloți 

  1. Max Verstappen -93 puncte
  2. Sergio Perez - 87 puncte
  3. Fernando Alonso - 60 puncte
  4. Lewis Hamilton - 48 puncte
  5. Carlos Sainz -34 puncte

Clasament general constructori

  1. Red Bull - 180 puncte
  2. Aston Martin - 87 puncte
  3. Mercedes - 76 puncte
  4. Ferrari - 62 puncte
  5. McLaren - 14 puncte

FINAL » Marele Premiu din Azerbaidjan

Turul 51/51: Final de cursă. Sergio Perez câștigă, E urmat de Max Verstappen și Charles Leclerc

Turul 41/51: Am intrat în ultimele 10 tururi. Top 10: Perez, Verstappen, Leclerc, Alonso, Sainz, Hamilton, Stroll, Russel, Ocon, Hulkenberg

Turul 31/51: Verstappen a încetini ritmul. Distanța față de liderul Perez este acum de peste 2 secunde

Turul 23/51: Sergio Perez conduce cursa, în timp ce Verstappen este la puțin mai mult de o secundă de el.  Lecler este la peste 11 secunde de locul 2

Turul 17/51: Top 10: Perez, Verstappen, Leclerc, Alonso, Sainz, Stroll, Hamilton, Russel, Ocon, Hulkenberg

Turul 14/51: Se reia cursa. Perez conduce, fiind urmat de Max Verstappen, care l-a depășit pe Charles Leclerc.

Turul 11/51: Vom avea Saftey Car. De Vries a ieșit în decor și nu mai poate muta mașina, fiind nevoie de intervenția stewardz-ilor

Turul 11/51: Max Verstappen a intrat la boxe, Olandezul iese pe locul 7. 

Turul 6/51: Sergio Perez trece și el de Charles Leclerc. Al doilea pilot Red Bull l-a depășit cu ușurință pe monegascul de la Ferrari

Turul 4/51: Max Verstappen e noul lider. L-a depășit cu ușurință pe Leclerc, profitând de avantajul DRS

Turul 1/ 51: Start în Marele Premiu. Charles Leclerc a plecat bine și s-a menținut în fața celor două mașini Red Bull, Max Verstappen și Sergio Perez. 

Grila de start în Marele Premiu din Azerbaidjan

Sergio Perez, victorie în Marele Premiu din Azerbaidjan » Max Verstappen a venit pe 2, în timp ce Leclerc a prins podiumul în premieră

Sergio Perez, victorios în cursa sprint

Sergio Perez, pilotul celor de la Red Bull, s-a impus în cursa sprint de sâmbătă. Plecat de pe locul secund, mexicanul l-a depășit pe Charles Leclerc și a pus mâna pe opt puncte în clasamentul general. Leclerc a încheiat pe doi, podiumul fiind completat de Verstappen.

VIDEO De ce n-a ajuns Formula 1 în România? Dezvăluiri de la întâlnirea Tăriceanu - Țiriac - Ecclestone: „Ăia nu stau la hotel de 3 stele, să fie foarte clar”

Citește și alte știri din Formula 1: 

VIDEO+FOTO Perez câștigă cursa sprint din Azerbaidjan! Zi complicată pentru Max Verstappen: lovit la start, olandezul a fost un car de nervi

Charles Leclerc, cel mai rapid în Azerbaidjan » Va pleca primul duminică

FOTO Imagini horror încă din prima zi de la Baku: monopostul i-a luat foc înaintea calificărilor!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Delavallee
Delavallee  •  30 Aprilie 2023, 18:40

Mulți comentatori și sportivi fac mereu o greșeală de exprimare: "X pune presiune pe Y". Dar presiunea nu se pune, nu este un obiect! Corect: X presează pe Y. Cam greu cu limba română și cu fizica.

Barna
Barna  •  30 Aprilie 2023, 15:57

Deci care e clasamentul final??? Care e clasamentul general la piloti? Dar la echipe? Unde e profesionalismul???

Vezi toate comentariile (2)
Comentează