SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  DEMISIE LA VÂRF

A demisionat din FRG, după scandalul privind donațiile: „Ce fac ei e cerșeală. Intru în pământ de rușine!”

Adrian Stoica// FOTO: Imago
Adrian Stoica// FOTO: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 15 martie 2022 09:45 / Actualizat marti, 15 martie 2022 10:34

Adrian Stoica, fostul conducător al FRG între anii 2006-2017, a demisionat din funcția de președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică, după ce forul a anunțat că are mari probleme financiare și a cerut ajutorul fanilor pe Facebook pentru a-și trimite sportivii la Europene și la Mondiale. 

Federația Română de Gimnastică a anunțat că nu are bani pentru a participa la Campionatele Europene și Mondiale de gimnastică artistică din acest an și a inițiat o campanie de strângere de fonduri pe Facebook. 

Continuă supremația lui Halep în fața româncelor! A învins-o clar pe Cîrstea și e în „sferturi” la Indian Wells
INDIAN WELLS
Continuă supremația lui Halep în fața româncelor! A învins-o clar pe Cîrstea și e în „sferturi” la Indian Wells

Adrian Stoica a demisionat de la Federația Română de Gimnastică

Adrian Stoica (72 de ani) a anunțat prin comunicat că renunță la funcția de președinte de onoare, declarându-se rușinat de situația în care se află FRG.

Stimați colegi din lumea gimnasticii, stimată conducere a FRG, stimați iubitori ai sportului,

În anul 2017, după 42 de de ani în slujba Federației Române de Gimnastică, am ales să mă retrag simțind şi acceptând dorință de schimbare, de oameni noi cu o viziune proaspătă, cu planuri mărețe de marketing şi atragere de finanțări cum nu s-au mai văzut. 

Am acceptat atunci, cu decență, că este timpul să nu mai candidez la un nou mandat de Președinte şi m-am retras, lăsând loc generațiilor mai tinere, care am sperat că vor aduce o viziune de dezvoltare pentru viitor, mai adaptată provocărilor actuale, care nu au fost și nu sunt puține.

În toți acești ani, nu ați citit sau auzit niciun comentariu negativ din partea mea. Am considerat că este un nou început care are nevoie de timp, de acomodare şi, în orice caz, nu de critici sau de beţe în roate. 

Aş fi avut multe sfaturi pentru noul val, culese din alte timpuri ale gimnasticii romanești şi internaționale, unele primite la rândul meu de la MIli Simionescu sau Nicoalae Vieru - predecesorii mei, care au scris istorie în acest sport - dar nu m-a întrebat nimeni şi atunci am gândit că e mai bine să le țin pentru mine. Le țin în continuare că oricum nu ar mai fi de mare folos acum.

Anul retragerii mele din funcția de președinte al FRG a coincis cu anul organizării Campionatului European de Gimnastică de la Cluj şi, în special datorită acestui eveniment unic în gimnastica României ultimilor 50 de ani, organizat exemplar de o mână de oameni inimoşi, am reușit să lăsăm conturile FRG la un maxim istoric - aproximativ 600.000 de euro din venituri proprii, pe lângă sumele primite anual de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi COSR, care de altfel ne-au asigurat mereu pregătirea şi participarea la competiții.

Nu am avut salarii mari niciunii dintre noi şi, mai ales, nici antrenorii din ţară... Era loc de mult, mult mai bine, dar atât s-a putut, atât putea România în acele timpuri, atât am putut face noi, cei de atunci.

Trăiesc în aceste zile o rușine care mă pune în situația să îmi recapăt glasul, măcar cât să spun că nu vreau să mai am nimic de-a face cu o instituție care cândva a fost o emblemă internațională, cu o scoală care a dat peste jumătate de secol ora exactă în gimnastica mondială și care a dus steagul României sus multi ani după ce ne-a lovit tranziția, politizarea şi subfinanţarea sportului... Mai spun o dată: cu oameni inimoşi, dedicaţi și pasionaţi care trăiau şi respirau gimnastică. Unii încă o fac, dar probabil că din ce în ce mai putini, pe cale de dispariție.

Viitorul ţine de noi (colectiv), de voi cei mai tineri mai ales, dar şi de multe variabile. Trecutul însă pentru mine este sacrosant şi intru în pământ de ruşine când mă sună colegi din toată lumea gimnasticii mondiale şi mă întreabă cu cuvinte frumos alese dacă pot dona ceva pentru cei care cândva le erau idoli.

Un ultim gând de la un om mai bătrân: mândria trecutului şi onoarea prezentului nu pot fi înlocuite cu ghiocei (poziția, nu floarea!), aşa cum nu poți face salt înainte din genunchi, iar atragerea de fonduri şi un marketing corect pentru dezvoltare nu pot fi înlocuite cu cerşeală. 

Stimată conducere a FRG, vă rog să acceptați cu aceeași ruşine demisia mea izvorâtă din profundă ruşine 
– Adrian Stoica

Citește și: 

Ministrul Eduard Novak, reacție după anunțul Federației Române de Gimnastică: „Rectificarea Bugetară va mai aduce fonduri” » De ce a scăzut bugetul

4 voci din tenis prefațează duelul 100% românesc de la Indian Wells: „E pentru prima oară când Halep nu pornește mare favorită”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează