SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  REACȚIE

INTERVIU „E noaptea minții! Cum să faci așa ceva?!”» Corina Ungureanu critică dur decizia Federației de Gimnastică, de a cere donații pentru a putea participa la Europene și Mondiale

Corina Ungureanu este printre puținele foste gimnaste care au devenit antrenoare (foto: Arhivă personală)
Corina Ungureanu este printre puținele foste gimnaste care au devenit antrenoare (foto: Arhivă personală)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 16 martie 2022 09:48 / Actualizat miercuri, 16 martie 2022 10:03

Corina Ungureanu, dublă campioană mondială, a vorbit despre acțiunile actualilor oficiali de la federația de gimnastică, aceștia cerând donații naționale și internaționale în condițiile în care au un buget de aproape cinci milioane de lei.

Lumea gimnasticii românești fierbe de câteva zile, după ce conducerea actuală a făcut un apel la donații naționale și internaționale, arătând că dacă tot se fac pentru refugiați, de ce nu ar exista și unele pentru acest sport, care a ajuns în situația de nu-și putea trimite seniorii la competițiile majore? E greu de crezut că din cei 4,9 milioane de lei pe care îi are în buget FRG nu poate suporta aceste cheltuieli. 

Situație fără precedent în sportul românesc » Federația de Gimnastică cere DONAȚII pentru a putea participa la Campionatele Europene și Mondiale
DONAȚII
Situație fără precedent în sportul românesc » Federația de Gimnastică cere DONAȚII pentru a putea participa la Campionatele Europene și Mondiale

Se vorbește pe la colțuri în șoaptă, doar puțini oameni luând atitudine. Au făcut-o Alina Alexoi, comentatoare a acestui fenomen de mulți ani, Adrian Stoica, șef al forului timp de 11 ani, printr-un comunicat în care își prezenta demisia din funcția de președinte de onoare, și Puia Valer, fost coregraf la lotul de senioare.

Șefa Federației de Gimnastică: „Hai să vă spun de ce am șocat. Nu e o rușine”
REACȚIE
Șefa Federației de Gimnastică: „Hai să vă spun de ce am șocat. Nu e o rușine”

Foștii se feresc de a face comentarii - contactați de Gazetă, mulți nu au vrut să vorbească despre acest subiect -, alții, implicați în structura FRG, au spus că nu s-au consultat cu conducerea.

Corina Ungureanu, 41 de ani, dublă campioană mondială și europeană, actualmente antrenoare la CS Petrolul Ploiești, este printre puținele persoane care au acceptat să-și spună părerea.

A demisionat din FRG, după scandalul privind donațiile: „Ce fac ei e cerșeală. Intru în pământ de rușine!”
DEMISIE LA VÂRF
A demisionat din FRG, după scandalul privind donațiile: „Ce fac ei e cerșeală. Intru în pământ de rușine!”

- Corina, cum ți s-a părut apelul postat de federație pentru strângerea de fonduri?
- Eu atât spun: nu a fost o idee inspirată! Dacă o făcea un club, de exemplu eu în nume personal pentru CS Ploiești, unde sunt mari probleme financiare, altfel era văzut. 

Cluburile au mai făcut astfel de lucruri și în afară acestea strâng bani. Se duc în supermarket cu găleata, nu e un lucru rău, dar când vine din partea celei mai medaliate federații de la noi, cu atâtea rezultate... 

Banii au lipsit tot timpul, niciodată nu au fost de ajuns, dar întotdeauna s-au găsit soluții. Nu înțeleg de ce s-au grăbit să facă treaba asta pentru că eu sunt convinsă că nu există un pericol ca gimnaștii noștri să nu meargă la competițiile importante!

Corina Ungureanu: „Mărul e stricat de mult în federație”

- Ce te-a deranjat mai mult?
- În primul rând că federația de gimnastică a ajuns a zecea ca finanțare, pe mine ca om de club. Cluburile nu au nicio finanțare directă de la federație, noi suntem finanțați direct de Ministerul Sportului sau de cel al Educației. 

Sigur că ne pliem pe programul federației, programe de concurs, de pregătire și așa mai departe. Ministrul sportului a și spus că vor completa, dar deocamdată, în urma rezultatelor ce au fost în ultimii ani, aici s-a ajuns. Asta mă doare: că ajung să plătească aceste generații de copii, care vor scoate capul.

- Totuși..
- Mărul e stricat de mult în federație, uite ce s-a întâmplat cu Andreea Răducan! Am stat cu ea de vorbă acum. Nu ne-a plăcut cu cineva tânăr, cu suflu nou, i-au pus bețe în roate fiecare cum a putut până s-a dus. Nu am vrut sportiv, dar întâmplător Andreea nu a fost doar un mare fost sportiv, ea avea și experiență în management, dovadă că încă sunt trei sau patru sponsori aduși de Andreea. Am făcut o altă alegere, cu doamna președintă în ideea în care nu a putut Răducan, hai să vedem cine poate.

- Un manager...
- Pe mine asta m-a șocat: de ce trebuie un apel de solidaritate? În plus, comparația cu Ucraina! Nu știu cine a avut această idee. Noaptea minții! Nu stau să critic, doamna Carmencita Constantin are intenții bune.

- Apelul este mai vechi, dar acum a fost pus în acest context, al faptului că nu au bani pentru CM sau CE.
- Bani vor fi. Dar și cu 3,5 la sută cu donații din venit, nici cu treaba aceasta nu am rezonat, pentru că noi la club facem treaba asta pentru secția noastră, cu părinții, să ne mai luăm câte ceva. Nu am cum să rog părinții să doneze către federație când ne trebuie nouă, să mai mergem la un concurs, să mai luăm un costum! 

E un sport costisitor, părinții trebuie să cotizeze puțin la început, dar la performanță nu mai au cum să țină pasul. Apelul a fost total neinspirat. O spun eu, dar e un sentiment general în rândul colegelor mele.

- Dar de ce nu vorbesc mai multe foste sportive?
- În ce calitate să vorbim? Eu o fac pentru că sunt implicată. Andreea nu vrea să mai audă, n-o condamnăm, a trecut prin multe. Dacă e să ne uităm la Comitetul Olimpic, câte gimnaste sunt acolo? Simona Amânar. 

Am găsit și o explicație de ce nu ne vedem: noi ne-am lăsat devreme și până te trezești, până îți dai seama cum e viața, cam ce poți să faci, te-a uitat lumea. Dacă nu faci niște eforturi să rămâi în prima linie și dacă ai ceva de spus, spune, trebuie să găsești și pe cineva care să te asculte. 

Îmi vin în minte scrisorile de la fani pe care le primeam ca gimnastă, saci întregi, poate eu nu primeam atâtea, dar fanii aceia ce fac acum? Se apucă să doneze doi lei pentru Ateneu? Despre ce vorbim aici?

Nu s-au gândit la copii

- Nici în antrenorat nu s-au implicat prea multe gimnaste?
- Cine? Eu am cinci ani de voluntariat. Nu există deschidere pentru fostele gimnaste, să intre în antrenorat, nu m-a primit nimeni cu brațele deschise în afară de director la început. E multă incertitudine, de pe o zi pe alta nu am mai avut salariu. Pe cine să motivezi cu 1.800 de lei?

- Dar se poate spune că aveți rente.
- OK. Eu spun să ne amintim că nu este un sport profesionist. Ce premieri luam noi? 5.000 de dolari pentru titlul mondial. Majoritatea din cei care am rămas în țară am fost prezenți la evenimente fără să cerem vreun ban. Am considerat că o facem pentru a da ceva înapoi gimnasticii. Am cheltuit din rentă ca să stau să fac voluntariat, iar rentele sunt înghețate de prin 2017, dar asta e o altă poveste. 

Sunt eu, dar nu poți să convingi antrenori să vină în săli pe aceste salarii. E o muncă titanică. Nu ne văităm, tragem înainte. Încă o chestie: poate de aici a plecat indignarea mea, că nu s-au gândit o secundă că sunt copii în cluburi care sunt spre juniorat, iar părinții lor văd acest anunț. Dacă vine mama unei fetițe pe care o țin patru ore, șase zile din șapte, și nu-și vede copilul în concurs și zice pentru ce să-mi chinui copilul? Nu cred că ideea a fost a doamnei președinte. Sigur, trebuie să răspunzi ca președinte.

- Nici în federație nu mai sunt foste gimnaste.
- Nu e nimeni. Doamna Grigoraș are alte atribuții, pe partea cu arbitrajul. Și eu am devenit arbitră internațională. Sunt 14 de toate, am avut un concurs online foarte greu și n-a zis nimeni de el. Cu cât stai departe de fenomen, cu atât nu mai ai contact cu ce se întâmplă. Sunt niște programe, am primit de la minister, să vedem ce aveam nevoie. Am făcut niște liste: paralele, bureți, saltele, geamuri termopan la ferestrele de sus din sală.

- Ai simțit că s-a schimbat ceva la federație de când este noua conducere?
- Nu au legătură cu noi, e adevărat că la Andreea apelam altfel, o sunam și îi ziceam că am nevoie de două bare de paralele. Era o altfel de comunicare. Eu nu am unde să mă duc acum.

- V-a întrebat cineva ce probleme aveți?
- Da, online, avem chestionare, fac dosare, noi tot cerem și sperăm să ne rezolve ceva. Minimum, nu cere nimeni cai verzi pe pereți! Ni se spune să mergem după sponsorizări, eu am fost, primesc, așa, un microbuz la concurs, mai stai să mai duci fete la concurs, dar pe relațiile mele. Oamenii nu se aruncă să dea zeci de mii de euro la club, că nu au vizibilitate, dar pe federație, mai ales acum, că avem copii frumoși, sperăm să iasă bine. Eu cred că o să fie rezultate.

- Dacă ajunge acest mesaj în afară, nu ți se pare ciudat? La ce a reprezentat România la nivel mondial în acest sport...
- Îți dai seama ce urât este! Așa ați ajuns?! Ne sunau pe noi, fostele gimnaste, mergeam la primul-ministru să cerem. N-am primit niciun telefon să ajutăm. Sunt niște programe făcute de Corina Moroșan, care conduce Comitetul Tehnic, fac niște lucruri OK și cu care eu sunt de acord, au făcut niște burse olimpice. Se fac lucruri, eu sper să se poată duce aceste programe. Bani pentru competițiile oficiale se găsesc, las-o naibii, nu mă duc să cer bani de la oameni!

- Ce ai face tu în acest context, acum după ce s-a întâmplat?
- Eu sunt trup și suflet pentru gimnastică, iar lucrurile se spală în familie și cu greutăți, cu toate, mor de gât cu oamenii din gimnastică. Nu stau să critic, dar aici s-a greșit. Eu asta aș face: aș asigura părinții, gimnastele în activitate că nu vor fi probleme financiare privind participarea la competițiile majore în următorii ani. 

Cine a venit cu această idee sper să-și dea seama că pasul acesta nu a fost unul bun. Totuși să stăm cu capul sus, ne vom duce și vom mai lua medalii. Haide, cu mândrie, nu să zică lumea de noi: «Uite, au venit și săracii ăștia!», că nu peste noi este războiul!

- Corina Ungureanu

Citește alte știri din gimnastică:

A demisionat din FRG, după scandalul privind donațiile: „Ce fac ei e cerșeală. Intru în pământ de rușine!”

Șefa Federației de Gimnastică: „Hai să vă spun de ce am șocat. Nu e o rușine”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
doublem
doublem  •  19 Martie 2022, 05:02

Cluburile nu ar trebui să aibă nicio finanțare de la stat- nici de la federații, nici de la MTS , nici de la ministerul educației! Uite așa creați mici Cosa Nostra în sportul românesc și declarația că "rufele se spală în familie" o dovedește. Încă mai sper că federațiile vor aplica legea asta cu transparența cheltuielilor și scăpăm de candidați aduși să acopere găuri negre

sulliver
sulliver  •  16 Martie 2022, 12:08

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

michael
michael  •  16 Martie 2022, 12:05

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează