SPORTURI  »  HANDBAL  »  CUPA ROMÂNIEI

A decis arbitrajul finala Cupei? Cum a pus umărul Federația la câștigarea trofeului de către CSM București

Articol de - Publicat luni, 22 aprilie 2019 17:57

CSM București și SCM Rm. Vâlcea au oferit o finală de Cupa României încântătoare, scor 30-29 după prelungiri! Al patrulea meci al sezonului între cele două rivale, disputat de această dată pe teren neutru, la Bistrița, a stârnit iarăși aprige controverse și comentarii, la final.

Echipa patronată de Primăria Capitalei a câștigat cu 30-29 după prelungiri, la capătul celor 60 de minute de joc scorul fiind egal, 26-26. Pentru un spectator neutru, partida a fost o încântare, a avut dinamism, a avut spectacol, a avut tensiune, înverșunare, suspans. Pentru fanii celor două formații însă, meciul a avut și probleme. Și cine să fie în centrul atenției, dacă nu arbitrii?

Vom încerca să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat la Bistrița, într-un meci cu adevărat de Liga Campionilor, să vedem cât de mult a contat arbitrajul? A influențat sau nu rezultatul? Un lucru e cert, dacă Vâlcea ar fi câștigat, fanii CSM ar fi fost cei care îi arătau cu degetul pe arbitrii. Acum cei ai oltencelor se consideră nedreptățiți. 

1. Delegare neinspirată

Bogdan Stark și Romeo Ștefan sunt doi dintre cei mai buni arbitri din România, dacă nu numărul 1 în acest moment. Ei au fluierat și ultima dispută dintre cele două echipe, încheiată la Rm. Vâlcea, tot cu victoria bucureștencelor. Și, culmea, cu același scor: 30-29. Atunci, au existat divergențe vizavi de ultimul gol. Toată lumea a fost de acord că CSM a marcat un gol neregulamentar, că în momentul repunerii balonului de la centrul terenului, Dragana Cvijici era un metru și ceva în terenul vâlcencelor. Vâlcea a părut mulțumită pentru că înfrângerea îi oferea în continuare prima șansă la câștigarea campionatului. În aceste condiții, cred că federația ar fi putut să găsească un alt cuplu de arbitri care să fluiere finala Cupei României. Mai ales că Bogdan Stark e din București. 

2. Ce spun specialiștii?

Am analizat împreună cu un fost mare arbitru internațional fiecare fază din repriza a doua a partidei. Nu o să-i dăm numele, pentru că aceasta a fost dorința sa. Au fost cinci greșeli găsite de fostul arbitru, două în favoarea vâlcencelor și trei în defavoarea lor. Singurul semn de întrebare care se pune este faptul că toate cele trei decizii pro-București vin în ultimele 6 minute ale partidei. Greșelile pro-Vâlcea au loc până la jumătatea celei de-a doua reprize. 

Ultimul gol al CSM București, înscris de Radicevici din 7 metri, a fost dictat în urma unei faze clare de forțare în atac, Omoregie la Marta Lopez. Era minutul 54:31 al meciului. Apoi, la 26-25 pentru CSM, bucureștencele au de patru ori ocazia de a se distanța la două goluri, dar greșesc de fiecare dată. În minutul 56:40, aceeași Omoregie face un procedeu de judo, pe semicerc, pivotului Florentina Craiu, dar arbitrul Bogdan Stark face semn că jocul poate să continue. Și ultima fază, este un gol înscris de Fraga Fernadez, în minutul 58:51, tot la 26-25 pentru CSM. Tot Stark fluieră un fault în atac la pivotul Maria Petrovici, foarte greu sesizabil de la TV și de pe reluări! 

Greșelile pro-Vâlcea găsite sunt un fault dur al Cristinei Florică, nesancționat cu două minute de eliminare, și o sancțiune de „pași” la Fraga Fernandez, nesesizată de „fluierași”. 

Trebuie să vedem însă și să ținem cont de tensiunea meciului, de ritmul infernal al partidei, de miza enormă a întâlnirii. Suporterii, mai ales cei neutri, pot exprima un punct de vedere.

540 de leie baremul unui arbitru în Liga Națională de handbal! Cât poate fi de frustrant pentru cei care trebuie să împartă dreptatea pe teren, când ei arbitrează jucătoare plătite cu mii sau zeci de mii de euro pe lună?

20 mi punctul 3

3. Oficialii care încurcă, nu ajută

La finala Cupei României de la Bistrița, federația a trimis doi observatori, pe fostul mare arbitru Ion Șerbu și pe bistrițeanul Ion Aldica, și el fost „fluieraș”. Cei doi au avut misiunea de a-i tempera și liniștii pe antrenorii celor două echipe. Nu au reușit acest lucru. Ion Aldica nu a avut curajul, în repriza a doua, de a-i chema la margine pe cei doi arbitri pentru a-l sancționa cu cartonaș roșu pe antrenorul Florin Pera, cel care a protestat vehement la decizii. Pera a primit sancțiunea de două minute și a fost „potolit” mai mult de jucătoarele sale, Samara da Silva și Ines Khouildi. 
În aceeași măsură însă, când jocul era oprit la scorul de 26-26, când CSM București mai avea de executat o aruncare de la 12-13 metri, cei doi antrenori ai CSM București erau metri buni în teren, deși nu aveau acest drept. Conform regulamentului, banca echipei campioane ar fi trebuit sancționată cu avertisment de două minute! Antrenorul secund Adrian Vasile a fost scos de pe teren de către oficialul FRH, Alexandru Jelescu, deși acesta nu avea nici el dreptul să intre pe teren! 

20 captura punctul 3

4. Secunda care a inflamat spiritele

Și tot scandalul din finalul meciului de la Bistrița a pornit de la o decizie a observatorului Ion Șerbu. Acesta a schimbat timpul de joc de pe tabela de marcaj de la 59:57 la 59:56, oferind practic o secundă în plus pentru acțiunea CSM București. Antrenorul Florin Pera parcă a înnebunit în acele momente, declarând că prin fața ochiului i-a trecut doar faza ultimul gol de la meciul de campionat cu CSM, când bucureștencele au marcat în ultima secundă. Ce se întâmpla oare, la Bistrița, dacă în acea secundă în plus CSM ar fi reușit să marcheze? Probabil că Ion Șerbu ar fi trebuit să renunțe la cariera de observator. 

5. Ora exactă de la București

Echipele din Provincie, atât la feminin, cât și la masculin, au răspândit întotdeauna ideea că formațiile din București sunt ajutate de federație, pentru că sediul FRH e la București, iar deciziile importante acolo se stabilesc. Și aceste lucruri au fost alimentate de o serie de alți factori care s-au întâmplat la Bistrița. Steluța Luca, vicepreședintele FRH, soția managerului secției de handbal al CSM București, Nicolae Luca, a urmărit partidele de la Bistrița alături de Gabi Szabo, directorul genaral al CSM, nimeni alta decât șefa lui Nicolae Luca! Iar camerele TV au surprins satisfacția și bucuria fostei mari jucătoare în momentele în care CSM reușea să înscrie. Steluța Luca a făcut carieră la Vâlcea, fiind jucătoarea cu cele mai multe titluri obținute în România, cu Oltchim: 15!


20 insta punctul 5

6. Hashtag cu iubitul

Un alt oficial al FRH, secretarul general Cristina Vărzaru, a postat pe postul său de Instagram, unul public, o poză cu iubitul său, nimeni altul decât antrenorul secund al CSM București, Adrian Vasile. Fotografia e făcută după victoria CSM de la Bistrița, iar descriera pozei și hashtagul pus de oficialul FRH este: #uncampion! Cristina Vărzaru a început și ea handbalul de înalt nivel la Oltchim, dar și-a încheiat cariera la CSM București, formație cu care în 2016 a și câștigat Liga Campionilor. În timpul finalei de la Bistrița, Vărzaru a traversat terenul pentru a-i avertiza pe observatorii finalei să nu mai fie atât de indulgenți la ieșirile nervoase ale antrenorului Florentin Pera. 

Rivalitatea benefică

Peste toate problemele și suspiciunile, handbalul a câștigat mult în spectacol în ultimul sezon, de când s-a născut rivalitatea dintre București și Vâlcea. Interesul a crescut și el, nemaiavând de multă o luptă atât de aprigă pentru câștigarea trofeelor. 

Meciurile dintre CSM București și SCM Rm. Vâlcea au fost, toate patru, extrem de disputate, iar rezultatul s-a decis în ultimul moment. Și lupta va continua în ultimele patru etape, de această dată, de la distanță, urmând să se stabilească echipa care va câștigat titlul național. La egalitate de puncte, Vâlcea este avantajată de rezultatele directe. Și duelul se anunță la fel de interesant și în sezonul viitor.

Partidele dintre CSM București și SCM Rm. Vâlcea în acest sezon

  • Supercupa României: CSM București-SCM Rm. Vâlcea 28-28 (31-33 după prelungiri)
  • Liga Națională: CSM București-SCM Rm. Vâlcea 19-22
  • Liga Națională: SCM Rm. Vâlcea-CSM București 29-30
  • finala Cupei României: CSM București-SCM Rm. Vâlcea 26-26 (30-29 după prelungiri)

Jucătoarele partidei, cele care părăsesc echipele!

Dăruirea și dorința jucătoarelor, în finala de la Bistrița, au atins cote maxime. A fost o partidă extrem de fizică, dându-se adevărate lupte pe teren. Cât de profesioniste sunt jucătoarele celor două echipe o arată și prestația lor din teren. Sunt handbaliste care știu că pleacă, la finalul sezonului, atât de la CSM, cât și de la Vâlcea, dar acest lucru nu le-a făcut să-și dozeze efortul sau să nu-și arate interesul față de partidă. La CSM București, extrema Jovanka Radicevici și-a arătat din nou clasa, fiind hotărâtoare în stabilirea rezultatului final. Barbara Lazovici, care și ea va părăsi Bucureștiul, a avut, de asemenea, o prestație foarte bună. De partea cealaltă, la Vâlcea, portarul Petra Blazek a făcut minuni între buturi. Natalia Vasileuskaia a ținut să joace chiar și cu degetul rupt, încercând să ajute pe faza de apărare, iar pivotul Maria Petrovici, accidentată în semifinale, a jucat admirabil tot meciul, chiar dacă avea genunchiul drept umflat. 

Citește și:

CSM București, petrecere pe manele după câștigarea Cupei! Cum au dansat jucătoarele în autocar

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (18)
ceaiuri
ceaiuri  •  23 Aprilie 2019, 16:58
Postat de kkkotto07 pe 23 Aprilie 2019, 01:26

:) Zici ca Valcea nu are straine multe? La un moment dat juca cu Blazek, Lopez, Vasileuskaia, Fernandez, Glibko, Popa si Petrovic. Plin de romance.

sabin are cele mai spumoase...pacifiste comentarii,daca vrei ceva hazliu le citesti..dar omul chiar depune efort sa se informeze...ultim citita e turul cu rusoaicele cand arbitrele noastre au arbitat..partinitor(dar au fluierat ok,pb ca la meciul retur arbitrii au fost si mai....)si cred ca e un..adevarat roman

kkkotto07
kkkotto07  •  23 Aprilie 2019, 01:26
Postat de Sabin Ellak pe 22 Aprilie 2019, 18:54

Valcea reprezinta hanbalul feminin avand si o istorie si un trecut glorios...CSM este o echipa inventata de PSD,sustinut din bani publici,bani din care ramane si pentru arbitrii ! Terminati cu CSM-ul si lasati Valcea sa evolueze asa cum stiu ele.Ele sint echipa de fanion a tarii,fara prea multe straine si antrenor autohton.Asa se face handbal ....priviti exemplul norvegienilor celor de la Ferencváros Budapest!

:) Zici ca Valcea nu are straine multe? La un moment dat juca cu Blazek, Lopez, Vasileuskaia, Fernandez, Glibko, Popa si Petrovic. Plin de romance.

ceaiuri
ceaiuri  •  22 Aprilie 2019, 23:04
Postat de Adrian Popescu pe 22 Aprilie 2019, 22:15

Marian Ursescu este seful Sectiei Sporturi de la GSP numit chiar în timpul Campionatului European. Analizele lui anti-CSM au devenit o obișnuință la acest ziar elvetiano-bulgar. Unii dintre noi, care avem amintiri știm ce preferinte are și de ce niciodată echipa de volei a CSM de exemplu nu a fost atacată în schimb cea de handbal a fost desființată. Știm și de ce de exemplu s-a dedicat un supliment lui Ilie Dumitrescu și nimic atunci când CSM a câștigat Final Four.

ai visat urat..aici cand postezi ceva e "pasarica" ta..dar ce ai vrut sa zici cu unii....100-1000,de preferat cand povestiti,ganditi(mai putin)sa fie ceva...strict personal

Vezi toate comentariile (18)
Comentează