SPORTURI  »  HANDBAL  »  NAȚIONALA

Alexandru Dedu a dat naționalele de handbal pe mâna antrenorilor străini, dar se plânge că sportivii români nu sunt apreciați: „Tot ce e autohton e prost, ce e străin e bun!”

Articol de - Publicat luni, 11 noiembrie 2019 17:17

Alexandru Dedu, președintele FRH, se plânge că sportivii români nu sunt apreciați. Uită însă că și el îi desconsideră pe antrenorii români, dând echipele naționale pe mâna unor tehnicieni care nu au avut rezultatele scontate. 

Tomas Ryde, selecționerul României, a criticat, ieri, situația jucătoarelor din România, care au ajuns să facă tușa la echipele de club din cauza străinelor mult mai valoroase. Președintele FRH, Alexandru Dedu, i-a ținuț isonul, dar a spus că totul pleacă, în primul rând, din plan mental.  

„Jucători și jucătoare foarte bune nu au puterea să lupte, nu luptă pentru locul în echipă, în plan mental! Româncele care merg în străinătate nu reușesc acolo și se întorc în țară. De ce? Fiindcă absolut tot ceea ce este în țara asta este prost, tot ce e de afară e bun!”, a spus Dedu.  

A explicat apoi: „În capul nostru, creat de noi toți, tot ce e în România este prost, iar ce e dincolo e bun. În momentul când se pun față în față echipele și li se cântă imnul, ale noastre pleacă cu handicap. Nu au puterea să depășească această tară națională”. 

Președintele FRH a uitat însă că și el se încadrează în aceeași categorie, de desconsiderare a pieței autohtone. De când Dedu e președinte al FRH, pe băncile tehnice ale echipelor naționale au activat într-o proporție covârșitoare tehnicieni străini. Dedu a ajuns în situția de a numi antrenori străini și la juniori. Spaniolul Jordi Giralt s-a făcut de râs, România pierzând în fața Israelului, 29-45, sau la 22 de goluri în fața Franței, 19-41! 

Reprezentativa de seniori i-a avut pe bancă, de când Dedu e șef, pe Christian Gaudin, Xavier Pascual, Manuel Montoya, niciunul nereușind să o califice la un turneu final. La fete, au fost Tomas Ryde și Ambros Martin. 

„Criterii” care nu au schimbat nimic 

În ultimul sezon competițional, tocmai pentru a da posibilitatea jucătorilor români să evolueze mai mult în întrecerea internă, federația a impus cluburilor niște criterii foarte greu de îndeplinit.  

„Începând de la al treilea jucător de altă cetățenie decât română, se pot transfera doar jucători clasați cu echipele lor între primele 10 locuri la Europene, Mondiale sau Jocuri Olimpice (cu condiția să nu fi trecut mai mult de 2 ani calendaristici de la disputarea ultimei ediții a J.O.) sau să fi participat la cel puțin o ediție din ultimii doi ani a Final Four-ului Ligii Campionilor sau Cupei EHF”. 

Această măsură nu a dus însă decât la scăderea valorică a nivelului echipelor, nu și la scăderea numărului de jucătoare străine care activează în România. De altfel, federația a fost dată în judecată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru că jucătorilor din Uniunea Europeană li se îngrădește dreptul la muncă. Federația a pierdut în primă instanță, dar se pare că a făcut apel.  

„Nu-mi aduc aminte să fi citit că cinci tinere fete ajung pentru prima dată la Campionatul Mondial. Asta nu vă interesează” 
„Poți să fii cel mai bun jucător de pe pământ, dar după o accidentare majoră tot îți trebuie timp să revii! În viitorul apropiat s-ar putea ca Neagu să nu fie acea Cristina Neagu cu care noi ne-am obișnuit. Sunt convins că ea face eforturi să se autodepășească, să revină la forma care a consacrat-o, dar acesta nu e un lucru ușor. Sigur va avea influență asupra echipei naționale” 

Obiectivul federației: locurile 1-6! 

Alexandru Dedu a dezvăluit și obiectivul federației la Campionatul Mondial din Japonia.  

„O să facem tot ce ține de noi, ne batem să ajungem la turneul olimpic, despre asta e vorba, să ne înscriem în programul cu care ne-am angajat în fața Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Obiectivul la Mondiale este locurile 1-6, dar dacă ajungem la turneele preolimpice este foarte OK”, a declarat Dedu. 

Ca să se califice la turneele preolimpice de anul viitor (19-22 martie 2020), România trebuie să se claseze între primele 7 echipe la Mondiale. Dacă vreuna dintre echipele calificate deja (Franța, Japonia, Angola, Coreea de Sud, Brazilia) vor intra și ele în Top 7, atunci locurile se vor decala cu numărul de echipe respectiv. România ar putea participa la turneele preolimpice, în mare măsură, chiar dacă nu se va clasa între primele 7, cu condiția ca Rusia și Olanda să fie între primele formații la Mondiale. România va merge la turneul de calificare în Japonia drept cea mai bună echipă clasată la Euro 2018, după acel loc 4 luat în Franța.  

18 fete în Japonia 

Reprezentativa feminină a României va pleca la Campionatul Mondial pe 20 noiembrie.  

„Mergem cu 10 zile înainte, să ne acomodăm cu fusul orar”, a explicat Nicoleta Alexandrescu, antrenorul federal. Naționala va avea 18 fete în Japonia, dar doar 16 vor putea fi trecute pe lista oficială.  

Termenul limită pentru lista oficială de 16 handbaliste va fi 29 noiembrie. Celelalte două vor fi rezerve. Pe parcursul turneului final, mai este voie să faci trei schimbări, indiferent de stadiul competiției”, a explicat Alexandrescu. 

VEZI ȘI:

Explicațiile lui Tomas Ryde înaintea Campionatului Mondial din Japonia: de ce nu le-a convocat pe Sorina Târcă și Laura Chiper, ce obiectiv au „tricolorele” și în ce jucătoare își pune baza 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
424036781712259
Claudio Florian  •  12 Noiembrie 2019, 09:26

Nu va suparati domnule Ursescu, dar Dedu era sarcastic. Nu ati inteles nici ce a dorit sa zica Ryde de fapt, iar Dedu v-a explicat. Dv ati fost cel care a zis ca romancele nu au valoare. Nu sunt fanul lui Dedu, dar nu imi place cum dezinformati pe cei care nu au vazut conferinta de presa.

1391972634181505
Adrian Popescu  •  11 Noiembrie 2019, 18:26

Bate apropo la Pera unde româncele sunt rezerve...Mai mult a dat de curând o româncă la Craiova și a luat o jucătoare din spațiul ex iugoslav, supranumită”călăul”în Cetatea Băniei.

116988019705812
Trafalet Simfoniu  •  11 Noiembrie 2019, 18:09

Glugă ăsta de Dedu are creierul fracturat ... Lasă-ne bă , *** ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează