SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DIN JAPONIA

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Din toate materialele oficiale ale turneului final din Japonia, prezente în Kumamoto, lipseşte Cristina Neagu!

Articol de , - Publicat vineri, 29 noiembrie 2019 00:00

Kumamoto, spre deosebire de alte oraşe europene care au găzduit competiţii sportive importante, face o prioritate din acest lucru. Şi dacă nu înţelegi limba şi nu eşti pasionat de handbal, la o simplă plimbare pe oricare alee din oraş afli că aici se va organiza Campionatul Mondial.

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii
  • CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, în Japonia;
  • România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
  • Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.

Peste tot sunt însemne ale turneului final, iar reclama cel mai des întâlnită este un afiş spectaculos, de diverse dimensiuni, dar care conţine aceeaşi ilustraţie. Un afiş însă care, din perspectiva noastră, a românilor, e unul uluitor, chiar sfidător.

Deşi el conţine nu mai puţin de 17 jucătoare, unele dintre ele cu un palmares fabulos, lipseşte chiar Cristina Neagu. Liderul României şi cea mai bună handbalistă din lume în 2018 nu e prezentă pe afişul de gală al Mondialului.

În schimb, în tricoul României apare o Cristina, dar nu Neagu, ci Zamfir! Jucătoare care nu doar că nu e prezentă la actualul turneu final, dar care nu a mai jucat pentru România de la Mondialul din 2017. Și Zamfir a suferit o accidentare gravă, între timp, operându-se la umăr.

Cea mai bună din lume n-are loc pe afișul oficial

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Din toate materialele oficiale ale turneului final din Japonia, prezente în Kumamoto, lipseşte Cristina Neagu!

De pe afiş lipsesc şi alte jucătoare de top, care s-ar fi putut regăsi uşor acolo, gen Viahireva (Rusia) şi Radicevici (Muntenegru). Însă absenţa Cristinei Neagu şochează mai ales fiindcă pe respectivul poster, care e menit să facă reclamă Mondialului, scrie "All right reserved IHF", adică toate drepturile sunt rezervate Federaţiei Internaţionale de Handbal. For care a declarat-o şi anul trecut pe Neagu drept cea mai bună din lume!

Cea mai mare întrebare care se naşte de aici e cum poate să lipsească din spotul, afişul sau vitrina unui Mondial chiar starul său? Imaginaţi-vă cum un afiş al unui turneu de fotbal, la nivel planetar, nu l-ar conţine e Messi. Dar în locul lui ar fi un jucător pe care Argentina nici măcar nu-l are în lot. 

210 mii de euroe salariul net anual pe care Cristina Neagu îl are la CSM Bucureşti, în timp ce Nora Mork e plătită cu 170.000 de euro

Sunt jucătoare care lipsesc de la Mondial!

Cei care au realizat afişul au ignorat-o, pur şi simplu, pe Neagu, decizând că nu merită să fie în lumina reflectoarelor. E o variantă care practic e anulată în mare parte de prezenţa câtorva handbaliste de top care nu vor fi însă în Japonia, dar la care s-a apelat tocmai pentru că imaginea lor vinde şi atrage publicul:

  • Nicke Groot, olandeza care are 3 trofee Champions League cu Gyor, dar şi 4 medalii cu Olanda la precedentele 4 turnee finale de Mondial şi European. S-a retras la începutul anului din prima reprezentativă după 15 ani jucaţi pentru Ţara Lalelelor
  • Nora Mork, care are 4 trofe Champions League cu Larvik şi Gyor, campioană mondială şi triplă campioană europeană cu Norvegia, cu care a disputat şi finala mică a Olimpiadei din 2016. Ea nu va fi la acest Mondial din cauza accidentării grave suferite în tricoul lui CSM, în luna august
  • De asemenea, din rândul naţionalelor cu pretenţii, afişul conţine nume foarte importante din tabăra acestora. Exemple: Camilla Herrem (Norvegia), Gnonsiane Niombla (Franţa), Ana Paula Rodrigues (Brazilia).

Au confundat-o?

În imaginea din respectivul afiş, Cristina Zamfir aduce ca alură, fizionomie şi chiar auncare cu Cristina Neagu. Ambele poartă prenumele Cristina, evoluează pe acelaşi post, inter stânga şi au cam aceeaşi vârstă, însă asemănările se opresc aici. Şi nici n-ar putea scuza acestea o eventuală gafă, dacă ea a stat la baza realizării materialului promoţional.

România - Spania se va disputa într-un complex sportiv construit acum aproape 4 decenii și are 3.000 de locuri

2016 e anulîn care Critina Neagu a devenit căpitanul naționalei României

Nici în revista în limba japoneză nu apare

Un alt material prezent la toate standurile de ziare, dar şi în recepţiile hotelurilor din Kumamoto, e broşura oficială a CM. E realizată exclusiv în limba japoneză, dar are o calitate şi un conţinut excepţionale, de la poze şi retrospectiva precedentelor turnee, până la analiza tactică, dar şi detalii despre mingea cu care se va juca şi un îndrumar privind semnificaţia gesturilor arbitrilor la diversele decizii din timpul jocurilor. Revista are o copertă spectaculoasă, cu 6 jucătoare, 3 dintre acestea fiind din naţionala gazdă, Japonia, iar între celelalte 3 nu se regăseşte Neagu. Apar, în schimb, din nou norvegianca Nora Nork, franţuzoaica Pineau şi suedeza Anna Lagerquist. 

237 de goluria marcat Neagu la Campionatele Europene, fiind golghetera all-time a turneelor finale continetale, peste unguroaica Agnes Farkas (205 goluri)

Federația a trimis o poză din iunie

Nici măcar poza oficială a delegaţiei Românie, care e publicată în revista Mondialului, nu o are pe Cristina. De altfel, Federația Română de Handbal a trimis pentru programul oficial o fotografie din luna iunie, de la "Trofeul Carpați" de la Brăila în care apar, între altele, Claudia Constantinescu, Andreea Adespii, Ana Maria Măzăreanu, Alina Ilie, Alina Czeczi, Ana Maria Tănăsie sau Cynthia Tomescu.

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Din toate materialele oficiale ale turneului final din Japonia, prezente în Kumamoto, lipseşte Cristina Neagu!

Cum s-ar traduce, la alte sporturi, absenţa lui Neagu de pe afişul unui megaturneu

  1. Ghidul de prezentare al Campionatului Mondial de fotbal să fie fără Messi pe pagina 1
  2. Broşura Campionatului European de fotbal să nu-l conţină pe Cristiano Ronaldo
  3. Pe afişul turneului de la Wimbledon să nu se regăsească Roger Federer
  4. Roland Garros să nu-şi facă promovarea folosindu-se de imaginea lui Rafael Nadal
  5. Competiţia de MotoGP nu l-ar avea pe coperta broşurii pe Valentino Rossi
  6. NBA nu l-ar pune pe afişul de prezentare pe LeBron James

PALMARES CRISTINA NEAGU

  • 31 de ani, inter stînga
  • a jucat la Rulmentul Braşov, Oltchim Rm. Vâlcea, Buducnost şi CSM Bucureşti
  • 187 meciuri / 772 goluri penru naţională
  • două medalii cu România, bronz la CM 2015 şi CE 20110, plus locul 4 la CE 2018
  • de 4 ori desemnată cea ma bună jucătoare din lume: 2010, 2015, 2016 şi 2018
  • a câştigat Champions League în 2015, cu Buducnost
  • a disputat alte două finale de Champions League plus 6 semifinale
  • a disputat şi o finală de Cupa UEH, în 2008
  • are 10 titluri de campioană naţională, 6 în România şi 4 în Muntenegru
  • alte 10 trofee interne în România şi Muntenegru, cu Oltchim, Buducnost şi CSM Bucureşti
  • cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene
  • cel mai bun inter stînga la CE 2010, 2014 şi 2016
  • cel mai bun inter stânga din Champions League 4 sezoane la rând: 2015, 2016, 2017, 2018
  • golgheterul Ligii campionilor în 2015 (102 goluri) şi 2018 (110 goluri)
  • golgheterul Campionatului Mondial din 2015: 63 de goluri
  • cea mai bună handbalistă a Mondialului de acum 4 ani
  • la CE 2010 a fost cea mai bună marcatoare (53 goluri) şi cea mai bună pasatoare (36 assisturi)

Handbalistele echipei naționale combină în Japonia antrenamentele cu momentele de respiro 

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Din toate materialele oficiale ale turneului final din Japonia, prezente în Kumamoto, lipseşte Cristina Neagu!

VEZI ȘI:

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // VIDEO Cristina Neagu, Tomas Ryde și toate fetele din echipa națională au mers la o oră de meditație la Templul Kodenji

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Tomas Ryde explică modul în care a pregătit echipa în ultimele zile din Japonia: „Nu cred că se va muri dacă pierdem cu Spania"

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // VIDEO+FOTO Reportaj GSP din Kumamoto, oraşul în care se va disputa Mondialul de handbal: plin de viaţă, de oameni cumsecade şi de o civilizaţie de care suntem atât de departe

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  29 Noiembrie 2019, 14:25

Feiicitari domnule Udrea avand in vedere ca nu sunteti specializat in handbal! Totul este marketing iar alegerea emblemelor acestui sport tinteste tarile cu cei maI multi suporteri. In rest aquila non capit muscam, viteji de tastatura sunt multi

remarque
remarque  •  29 Noiembrie 2019, 11:01

Notorietate. Asta nu are Cristina Neagu. Si nici Simona Halep. David Beckham nu era atat de mare fotbalist pe cat avea notorietate de mare fotbalist. Chestia asta se cladeste de specialisti sau se bazeaza pe carisma personala. Deci frustrari inutile. Nu esti pe afis pentru ca nu ai ce sa cauti pe acel afis. In schimb poti juca de maniera in care sa auda lumea ca existi si sa faca un afis numai cu tine. Ia sa vedem daca Messi din handbal va arata lumii cum se joaca acest joc. Ocazie mai buna nu exista.

209755516606440
Dan Man  •  29 Noiembrie 2019, 09:47
Postat de robson_xix pe 29 Noiembrie 2019, 07:21

Ce bine ca GSP a trimis o echipa in Japonia! Altfel, cum aflam stirea asta de senzatie? Un japonez care a facut afisul n-a folosit poza Cristinei Neagu! Apoi mai fabulam un pic despre cum ar fi daca in alte sporturi lipsea o vedeta de pe afis, uitand ca in afara de cei complet implicati in fenomen nimeni n-ar recunoaste vedetele din handbal pe strada, spre deosebire de un Messi, Federer, LeBron etc., pe care autorul ii pomeneste in "articol".

autorul ...cu ghilimelele de rigoare...e bagat de ma sa cu pile la gsp.Alta explicatie nu am.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează