SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

CALCULE. Ce șanse are CSM București să joace în Liga Campionilor » 5 criterii decisive pentru wild-card + lista rivalelor

Dragana Cvijici a avut prezențe consecutive în Liga Campionilor din 2009. Speră să nu strice șirul FOTO Marius Ionescu
Dragana Cvijici a avut prezențe consecutive în Liga Campionilor din 2009. Speră să nu strice șirul FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat joi, 21 mai 2020 18:01

CSM București, vicecampioana României, nu ar trebui să aibă emoții în privința invitației pe care ar urma să o primească din partea Federației Europene de Handbal. În mod normal, CSM se va regăsi între cele mai bune 16 echipe din Liga Campionilor

Federația Europeană de Handbal a schimbat sistemul de desfășurare a cupelor europene pentru sezonul 2020/2021. Nu vor mai exista meciuri de calificare în cea mai importantă competiție intercluburi, iar formatul competiției va fi cu totul altul. Vor fi tot 16 echipe în faza grupelor, dar împărțite în două grupe de 8, și nu în patru grupe de patru, cum s-a întâmplat până acum. 

Zece nume sigure de prezență 

Conform deciziei Federației Europene de Handbal (EHF), doar primele 9 țări, conform coeficientului EHF, pot înscrie echipa campioană în Liga Campionilor. A zecea echipă va veni din țara care a reușit cel mai bun punctaj în Cupa EHF (a doua competiție ca valoare) în ultimele trei sezoane. 

Aici, la acest capitol, conduce Danemarca, urmată de Ungaria. Restul de șase locuri ar urma să fie stabilite de EHF în baza unor criterii mai mult sau mai puțin interpretabile. Cu alte cuvinte, vor fi șase invitații (wild-card) venite de la Federația Europeană de Handbal. 

Macedonia nu înscrie campioana, încă un loc liber 

În ultimii ani, Macedonia (locul 8 conform clasamentului coeficienților) nu a înscris echipe în Liga Campionilor și mai mult ca sigur la fel se va întâmpla și acum. În aceste condiții, va mai exista încă un loc liber în privința wild-cardurilor, ridicându-se la 7 numărul de invitații. 

Trebuie spus și faptul că nicio țară nu va mai avea voie la trei reprezentante în Liga Campionilor, așa cum s-a întâmplat de câteva ori în istoria competiției.

Care sunt criteriile pe baza cărora se dau invitații?

EHF a stabilit un număr de cinci criterii pe baza cărora se va face un punctaj. Echipele cu cel mai mare punctaj vor primii acele invitații pentru participarea în Liga Campionilor. Criteriile Federației Europene de Handbal sunt următoarele:

  • Locație (aici intră capacitatea sălii, numărul de spectatori, distanța față de aeroport)
  • Audiența TV
  • Finanțarea echipei
  • Locul ocupat în campionatul intern
  • Istoricul echipei în cupele europene

CSM stă foarte bine la trei criterii din cinci

Audiența TV și istoricul european plasează CSM București între echipele favorite să primească o invitație în Liga Campionilor.

Vicecampioana României se va bate pentru un wild-card în Liga Campionilor cu alte nume din handbalul european. La rândul lor FTC Budapesta (Ungaria), Lada Togliatti (Rusia), Metz Handball (Franța), Bietigheim (Germania), dar și Podravka Koprivnica (Croația), B 65 Hoor (Suedia), Krim Ljubljana (Slovenia), Kastamonu (Turcia) sau MKS Lublin (Polonia) așteaptă și ele o invitație pentru Ligă. 

CSM București e clar, pe baza punctajului după criteriile EHF, între primele 7 echipe care ar putea primi wild-card. Echipa Primăriei Capitalei stă bine în ceea ce privește locația, având mereu sala plină, o Sală Polivalentă cu o capacitate medie, dar peste alte formații. Audiențele TV la handbal, în România, sunt și ele pe placul Federației Europene de Handbal. 

Unele probleme cu bugetul

La fel și istoricul CSM în cupele europene este unul însemnat, echipa câștigând Liga Campionilor în 2016 și fiind de alte două ori prezentă în Final Four: 2017, 2018. CSM stă rău la capitolul finanțare, pentru că deși are un buget consistent, pe hârtie, EHF știe cu siguranță că sunt mari restanțe financiare la clubul Primăriei Bucureștiului. 

Apoi, la locul ocupat în campionatul intern, dar aici nu este un capăt de țară, având în vedere că marea majoritate a echipelor care mai cer wild-card sunt și ele vicecampioane în țările lor.

9 echipeau asigurată prezența în Liga Campionilor pentru sezonul viitor: Gyor, Rostov, SCM Rm. Vâlcea, Team Esbjerg, Brest, Vipers, Dortmund, Buducnost și HC Odense

9 iuniee termenul limită până la care fiecare țară trebuie să anunțe echipele de Liga Campionilor. FRH trebuie să ceară în numele CSM București wild-card

Ranking EHF

Loc Țară (campioană)Vicecampioană
1Ungaria (Gyor Audi ETO)FTC Budapesta
2Rusia (Rostov Don) Lada Togliatti
3România (SCM Rm. Vâlcea)CSM București
4Danemarca (Team Esbjerg) HC Odense
5Franța (Brest Bretagne) Metz Handball
6Norvegia (Vipers Kristiansad) Storhamar
7Germania (Borussia Dortmund)Bietigheim
8 Macedonia (Kumanovo) 
9 Muntenegru (Buducnost) 
................................................................................................................
10 Suedia (B 65 Hoor) 
11 Slovenia (Krim Ljubljana) 
12 Croația (Podravka Koprivnica) 
13 Turcia (Kastamonu Belediesy) 
14 Polonia (MKS Lublin) 
15 Spania (Bera Bera San Sebastian) 

Cel mai bun ranking în Cupa EHF

LocȚarăEchipă
1DanemarcaHC Odense

Citește mai multe știri din handbal:

Neagu, Pintea și Adi Vasile au fost invitați la ședința CA a CSM București

Florin Verigeanu despre plecările de la SCM Rm. Vâlcea: „I-am făcut o ofertă Iuliei Dumanska, dar nu a acceptat-o!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
ceaiuri
ceaiuri  •  25 Mai 2020, 18:21

sanse sunt..dar nu stiu daca mai sunt bani..virusache face prapad in economie(incasarile bugetare scad precum cotele apelor..scaderi salariale peste tot..)iar daca din ian nu a mai intrat nimic in cont(poate se asteapta ca unelele jucatoare sa faca demersurile de a deveni liber de contract si asa se mai fac economie)e dificil sa platesti intr-un timp atat de scurt destui bani,Neagu poate avea colege numai..romance in urmatoarea editie

110742643367090
Tiberiu Bogdan  •  23 Mai 2020, 12:20
Postat de basistul pe 22 Mai 2020, 15:56

Deasemnea poate lumea nu stie ... ultimele confruntari dintre SCM Rm. Valcea si CSM Bucuresti ... s-au transat cu victoria lui CSM la Bucuresti 23-22, si victoria lui SCM la Rm. Valcea ... 20-19. In caz de egalitate de puncte, si de golvaeraj in meciurile directe ... urmatorul criteriu de departajare este numarul de goluri marcate in deplasare 22 (SCM) vs 19 (CSM) ... Asta este motivul pentru care SCM Rm. Valcea este in fata CSM Bucuresti, si conform regulamentului, in vigiare, se duce direct in EHCL. In timp ce pentru CSM ... este se cere wild-card. Este al 2-lea sezon consecutiv in care CSM intra in EHCL, folosind un backdoor, nu be baza perfrmantelor sportive ... ceea ce gasesc patetic, pentru un club cu un asemnea buget (de 4 ori mai mare ca al Campioanei en-titre).

Punctele;meciurile directe,gokaverajul, conteaza doar la terminarea campionatului deraiatule,...acum nu e cazul,Valcea este inaintea CSM-ului datorita voturilor ,,prietenilor",nu a meritului sportiv. Iar in ceea ce priv bugetul,Valcea a avut in jur de 1.3 mil €,iar CSM 3 mil,unde este un buget de 4 ori nai mare,doar putin peste dublu,...iarasi le infloresti,ca sa nu zic ca tu minti de-a binelea.

110742643367090
Tiberiu Bogdan  •  23 Mai 2020, 12:14
Postat de basistul pe 22 Mai 2020, 16:14

Duceti-va la TAS va rog, nu va impiedica nimeni. O sa vedeti ca nu aveti nici un argument regulamentar, sau sportiv ca sa contestati aceasta decizie. Pe langa Szabo, Enachescu, si o sleahta de jucatoare care sunt platite mult peste valoarea lor (cea care este reflectata de performante) ... CSM plateste si un departament de juristi si are contracte cu case de avocati. Acestia au fost consultati fara indoiala, iar daca existau sanse de castig la TAS, CSM era deja acolo. Astea nu sunt decat niste amenintari, fara fond. Toata aceasta discutie ... exista ... pentru ca CSM are un meci in minus, meci restant, pe care si l-au amanat ei la cerere (nu din motive independente de vointa lor), si care evident datorita acestei situatii de de Forta Majora Globala, nu se mai poate disputa in sezonul regulat ... din motive complet obiective. Cine este de vina aici, orcine, altcineva decat CSM care a recurs la acest procedeu de a fenta competitia, respectiv Forta Majora? Exte exact ... ca si cum chiulesti la scoala la un examen, dar dupa aia vrei sa ti se dea nota 10, si sa iei si premiu daca se poate! ...:)) Va faceti de ras! O echipa care are buget cat toata Liga Florilor la un loc, sa recurga la asemena cersetorii ... este umilitor pentru voi!

Te repeti iar si iar si iar, in aceleasi aberatii,ma mir ca nu ti-e greata si tie de tine insuti,tot repeti ca CSM a vrut sa fenteze competitia,pai mai deraiatule,atunci inseamna ca toate campionatele din Europa au avut ech care au vrut sa fenteze competitia,atat la fem cat si la masc;urmareste clasamentele din Europa pe flash score,dar nu numai si vezi asa ceva,in f multe perioade a anului,...asa ca ce spui tu nu este nici o stire,nici o noutate,...doar in mintea ta sunt multe lucruri lipsa!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează