SPORTURI  »  HANDBAL  »  CUTREMUR ÎN HANDBALUL ROMÂNESC

EXCLUSIV // UPDATE Corona Brașov, suspectată de dopaj în masă cu laser intravenos! 4 dintre jucătoare sunt în lotul de Mondial, iar două au primit notificare de la ANAD!

Articol de , , - Publicat luni, 18 noiembrie 2019 21:00

Agenția Națională Antidoping a notificat 3 jucătoare de la Corona Brașov pe care le suspectează că au apelat, ca și restul componentelor de sub Tâmpa, la terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul WADA. E vorba de Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22) și Daciana Hosu (20 de ani). Primele două sunt componente și ale naționalei de handbal feminin a României,

Șoc în sportul românesc. Una dintre cele mai importante echipe din handbalul feminin românesc a ajuns pe masa Agenției Naționale Antidoping. Numele echipei: Corona Brașov! Proaspăt calificată în grupele EHF și o formație care dă nu mai puțin de 4 jucătoare în lotul de 18 al României pentru Campionatul Mondial din Japonia, care va debuta sâmbăta viitoare. 

ANAD a intrat, de curând, în posesia unor informații că jucătoarele de la Corona Brașov au apelat la o terapie interzisă de regulamentul WADA, Agenția Mondială Antidoping: terapie cu laser intravenos!!! Practic, este o metodă pe care WADA nu o acceptă fiindcă se specifică în mod clar că e interzisă orice formă de manipulare a sângelui.

Handbalistele ar fi apelat la această metodă, iar acum riscă și ele, dar și clubul sancțiuni fără precedent. ANAD a notificat deja 3 dintre jucătoare, două fiind din lotul pentru Mondiale: Laslo, Bazaliu și Hosu.  Marius Capră este medicul echipei Corona Brașov!

EXCLUSIV // UPDATE Corona Brașov, suspectată de dopaj în masă cu laser intravenos! 4 dintre jucătoare sunt în lotul de Mondial, iar două au primit notificare de la ANAD!

Nu doar jucătoarele au fost notificate, ci și Federația Română de Handbal, clubul Corona Brașov, COSR, MTS, WADA, dar și Federația Internațională de Handbal!

Conform procedurilor ANAD, sportivii notificați au 10 zile la dispoziție pentru a se prezenta la audieri, însă toate cele 3 handbaliste ar trebui să plece miercuri dimineață în Japonia, la Mondial, fiindcă ele sunt în lotul final ales de selecționerul Tomas Ryde. Luni seară, toate componentele echipei naționale au participat, la un hotel din București, la o cină oferită de președintele FRH, Alexandru Dedu.

Citește și:

EXCLUSIV // Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, prima reacție în cazul de dopaj: "Regret! Am fost informați de ANAD despre acest caz"

EXCLUSIV //  Convocări de ultimă oră la naționala de handbal? Patricia Vizitiu, Elena Dache, Laura Chiper și Anca Plocoșer merg la Mondiale!

EXCLUSIV // Prima reacție a Federației Române de Handbal! Alexandru Dedu: "Nu știu acum dacă jucătoarele în cauză merg la Mondiale!"

EXCLUSIV // Cristi Balaj, președintele ANAD: "Certific existența unor notificări ca urmare a suspiciunii de utilizare a unei metode intezise!"

Ce presupune terapia cu laser intravenos

EXCLUSIV // UPDATE Corona Brașov, suspectată de dopaj în masă cu laser intravenos! 4 dintre jucătoare sunt în lotul de Mondial, iar două au primit notificare de la ANAD!

Clinica la care au apelat jucătoarele de la Corona Brașov se numește Iomed Clinique, iar pe pagina oficială de facebook se prezintă în detaliu modul în care se procedează în cazul utilizării acestei terapii, dar mai ales beneficiile ei.

"Iomed Clinique, prima și singura clinică din Brașov care utilizează Laser intravenos și interstițial de joasă frecvență - o terapie revoluționară!" este descrierea pe care clinica respectivă o face acestei terapii, după care oferă detalii:

  • terapia cu laser poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice. Principalul scop al tratamentului în cazul durerii și al condițiilor degenerative este acela de a îmbunătății funcția și mobilitatea structurilor afectate.
  • printr-o procedură de ultima generație și minim invazivă, veți putea trata afecțiuni articulare, depresie, insomnie, dureri cronice și multe altele.
  • terapia cu laser este o metodă non-farmaceutică, de ultimă generație, bazată pe dovezi și efecte terapeutice pozitive obținute de la sute de mii de pacienți.
  • terapia cu endolaser poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice. 
  • terapia cu laser de joasă frecvență este o metodă de ultimă generație care îmbunătățește producerea serotoninei, amplifică livrarea de oxigen către țesuturi și reduce inflamația, accelerând procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni.

Mai merg respectivele handbaliste la Mondial?

În momentul de față, Federația Română de Handbal trebuie să ia în regim de urgență o decizie în privința celor 3 handbaliste care fac parte din lotul pentru Campionatul Mondial. Plecarea naționalei se va produce miercuri, însă România și-ar asuma un risc imens dacă le va include pe Laslo, Bazaliu și Bucur în delegație. În momentul de față, ele nu sunt suspendate, ci au un statut de "suspecte" din partea Agenției Naționale Antidoping.

Ele ar putea chiar să aleagă să nu se prezinte la audierile la care au fost chemate în mod oficial, în urma notificării de azi. Dacă la finalul procedurii, care poate dura și câteva luni bune, decizia finală va fi că au apelat la o terapie interzisă de WADA, atunci inclusiv România, ca națională, ar putea avea de suferit. 

EXCLUSIV // UPDATE Corona Brașov, suspectată de dopaj în masă cu laser intravenos! 4 dintre jucătoare sunt în lotul de Mondial, iar două au primit notificare de la ANAD!

Rezultatul de la Mondial ar putea să fie anulat și ar urma, probabil, și alte sancțiuni extrem de dure, care pot duce la excluderea primei reprezentative de la viitoarele turnee finale sau Jocuri Olimpice. Până la încheierea procedurii ANAD, handbalistele au drept de joc. 

Campionatul Mondial de handal feminin va avea loc între 30 noiembrie şi 15 decembrie în Japonia. Naţionala României face parte din Grupa C, alături de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal şi Kazahstan, urmând să debuteze cu o partidă în faţa Spaniei, la 30 noiembrie. 

Pentru a ajunge la turneul preolimpic, România are nevoie de o clasare la CM în primele şase echipe care nu au obţinut calificarea prin intermediul competiţiilor continentale.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
180190845824463
Mihnea Iorga  •  19 Noiembrie 2019, 08:49
Postat de ovidiu2019 pe 18 Noiembrie 2019, 23:05

Pai nu, pentru ca probabil jucatoarele au apelat la terapie pe cont propriu. Sigur nu au stiut ca e interzisa, e vorba de un fel de salon de infrumusetere mai mult decat clinica.

Poate ar fi trebuit sa mearga pe cont propriu la acel salon de infrumusetare si jucatoarele de la U Cluj si Rapid si atunci nu mai erau la retrogradare. In handbal 3 jucatoare inseamna jumatate de echipa, clubul nu poate scapa nepedepsit din asa ceva...

446194735563038
Cony Nick  •  19 Noiembrie 2019, 00:38

1. Jucatoarele care sau Dopat *** ca este interzis acest procedeu ...La nivelul acesta de Profi ai la echipa doctor care stie totul despre metodele interzise sportivilor...considerate Doping... 2. *** la care sau Dopat stia ca acest procedeu este interzis... 3. În afara de sportive cred ca conducatorii clubului si antrenorii *** ca sportivele au facut acest tratament interzis ... 4. Oare FRH împreuna cu Dedu sânt implicatii in acest procedeu de Dopaj cu jucatoarele de la echipa nationala a României care trebuie sa ne reprezinte la Campionatul mondial din Japonoia... 5. Oare mai sânt si alte jucatoare de la celelate echipe din tara, cu acest procedeu Dopate ...sau de la alte sporturii...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ovidiu2019
ovidiu2019  •  18 Noiembrie 2019, 23:15

Eu cunosc pe cineva care face terapie cu laser intravenos pentru a isi regla tensiunea arteriala (are hipertensiune). Pacat totusi ca esti jucator si apelezi la asa ceva ce este interzis, si tu nu te documentezi! Am informatii ca nici Sorina Tirca nu are habar de asa ceva, nu doar Eliza Buceschi, si fetele astea au apelat pe cont propriu.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează