SPORTURI  »  HANDBAL  »  RETRAGERE

GALERIE FOTO Laurențiu Toma s-a retras » Spectacol de gală la ultimul meci al handbalistului

Articol de - Publicat miercuri, 15 ianuarie 2020 15:35

Foștii și actualii colegi, alături de publicul constănțean, au sărbătorit marți seara retragerea handbalistului Laurențiu Toma cu un spectacol de gală. 

O sală plină, handbal spectacol și zâmbete amestecate cu lacrimi de emoție. Meciul de retragere al lui Laurențiu Toma a arătat așa cum și-a dorit unul dintre cei mari handbaliști români din ultimii ani.

Fostul internațional și-a strâns colegii din vremurile de glorie a campioanei HCM și pe cei de la HC Dobrogea Sud, club pe care l-a fondat alături de George Buricea și Ionuț Stănescu, pentru o ultimă reprezentație în Sala Sporturilor din Constanța. Iar publicul de pe malul mării a răspuns pe măsură, venind în număr mare în tribune. 

Show-ul a fost deschis de o prezentare în stil NBA, însoțită de acordurile vesele ale melodiei sârbești "Perspektiva", cea care răsună de fiecare la jocurile actualei formații de pe Litoral. 

Nostalgia a crescut la cote înalte când, după mulți ani de pauză, în Sala Sporturilor s-a auzit din nou imnul oficial al HCM, iar pe parchet au pătruns handbaliștii de legendă care au adus 9 titluri de campion la Constanța și au făcut istorie în cupele europene. 

Îmbrăcați cu tricouri albe, având pe spate numărul 14, cel pe care Tomiță l-a purtat de-a lungul întregii cariere, cei din galerie au întregit imaginea superbă din startul evenimentului, afișând un banner uriaș cu chipul sărbătoritului zilei, alături de mesajul: "Mulțumim, căpitane!" 

  • foto: Alexandru Obreja

Primul și ultimul gol

Urmărit de pe bancă de primul său antrenor, Ilie Coman, care l-a luat de mână și l-a dus la handbal când avea aproape 14 ani, Toma a început jocul în tricoul HCM-ului. Și, în mod, simbolic a înscris primul gol al meciului de pe extrema dreaptă, așa cum a făcut-o mereu de-a lungul anilor. A fost semnalul care a dat startul spectacolului. 

"Bătrânii" și-au adus aminte de schemele pe care le puneau în scenă în urmă cu un deceniu. Cu Marius Stavrositu în rol de dirijor, au făcut spectacol. Pase pe la spate, no look, aruncări cu efect, bolte, aeriene, au scos tot arsenalul și au contracarat entuziasmul "tinerilor". Chiar și așa, la pauză, au fost conduși cu 13-12. 

La reluare, Toma a schimbat tricoul și s-a mutat la HC Dobrogea Sud. La fel a făcut și George Buricea, cel care în vară își anunțase retragerea, dar a revenit pe teren după câteva luni pentru a-și ajuta echipa. Și spectacolul a continuat cu câteva momente memorabile. Duelul de la 7 metri între portarii naționalei, Mihai Popescu și Ionuț Iancu, încheiat nedecis. Niciunul dintre ei nu a reușit să înscrie, chiar dacă "Pope" a plusat, încercându-și norocul și dintr-o aruncare din postura de inter. 

Cu intervenția a la Higuita a lui Ionuț Rudi Stănescu, care a respins cu piciorul, pe spate, bolta de la mare distanță a lui Ionuț Nistor. Cu golul arbitrului Adrian Georgescu, care a condus jocul alături de un alt constănțean, Mihai Moldoveanu. Cu Marius Stavrositu rugându-se în genunchi de arbitri să fie iertat de o eliminare de două minute

Finalul i-a aparținut tot lui Toma, care a înscris ultimul gol al meciului, încheiat la egalitate 28-28.

"Mă bucur că lumea a fost în număr atât de mare. Mă bucur că am avut alături prieteni dragi, alături de care am scris istorie. Este emoţionant. Vă spun, cu mâna pe inimă, că în aceşti 20 de ani am dat tot ce aveam mai bun pentru această echipă"  - Laurențiu Toma 

Tată contra fiu 

Duelul surpriză al serii a fost cel dintre Ionuț Rudi Stănescu, fostul mare portar și actualul președinte al HC Dobrogea Sud, și fiul său, Ionuț Adrian Stănescu, inter dreapta la formația constănțeană. Profitând de faptul că tatăl său a apărat poarta HCM-ului, puștiul în vârstă de 17 ani a aruncat cu multă ambiția de la linia de 9 metri. 

Și, în aplauzele publicului, a înscris de patru ori în prima repriză. Tatăl său s-a revanșat după pauză, când i-a apărat o aruncare de la 7 metri. "Mă bucur pentru el, chiar am vorbit înainte de meci să joace serios, chiar dacă era un joc-spectacol. Așa a făcut și pot spune că a fost încurajator", a spus Ionuț Rudi Stănescu.

"A fost ceva de vis, ne-am simțit minunat. Vreau să-i mulțumesc lui Toma în numele nostru și al publicului că ne-a dat ocazia să ne reîntâlnim, au fost momente emoționante"  - Ionuț Rudi Stănescu 

"Mă bucur că am reușit să ne strângem și să ne aducem aminte de momentele de glorie. Ne-a fost dor de o sală plină la Constanța. A fost un moment frumos, retragerea căpitanului nostru"  - Marius Stavrositu 

"Am avut foarte emoții pentru el, este un moment greu când te retragi. Îi mulțumim pentru tot ce a făcut pentru Constanța și pentru România" 
- Mihai Popescu

HCM (antrenori Ilie Coman şi Ion Crăciun, director executiv Nurhan Ali): Ionuţ Rudi Stănescu şi Mihai Popescu - portari, Laurenţiu Toma, Bogdan Criciotoiu, Marius Sadoveac, Adrian Tucanu, Alexandru Şimicu, Marius Stavrositu, George Buricea, Enis Murtaza, Ionuţ Săulescu, Răzvan Enescu, Dragoş Soare, Marius Novanc, Denis Ali şi Mihai Timofte; 
 

HCD (antrenori Djordje Cirkovic, Alexandru Buligan și Marko Isakovic): Dan Vasile şi Ionuţ Iancu - Laurenţiu Toma, George Buricea, Ionuţ Nistor, Ionuţ Adrian Stănescu, Gabriel Ilie, Ciprian Şandru, Ionuţ Rotaru, Marius Mocanu, Yassin Omar, Alexandru Andrei şi Vencel Csog

Invitat special: Elena Frâncu, fost director DJTS Constanța. 
Au arbitrat: Adrian Georgescu şi Mihai Moldoveanu.

Palmares Mihai Toma: 

  • 9 titluri de campion (toate cu HCM Constanța) 
  • 7 trofee în Cupa României (6 cu HCM, 1 cu HCD) 
  • 3 trofee în Supercupa României (2 cu HCM, 1 cu HCD) 
  • Cupa FRH 75 de ani în 2011 cu HCM 
  • Semifinale în Challenge Cup 2004 și Cupa Cupelor 2006 
  • Final Four în Cupa EHF, în 2014 
  • Optimi de finală în Liga Campionilor, în 2010 
  • Locul 3 în clasamentul golgeterilor în Liga Campionilor, în 2010, cu 90 de goluri 
  • Cel mai bun handbalist român în 2009

Vezi și: 

Fractură de pomete pentru Vali Ghionea! Până când va absenta handbalistul

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close