SPORTURI  »  HANDBAL  »  EHF EUROPEAN LEAGUE

VIDEO Gloria Bistrița - Storhamar 27-29. Dezamăgire la Graz: Gloria Bistrița scapă printre degete trofeul EHF European League

Articol de - Publicat duminica, 12 mai 2024 18:34 / Actualizat duminica, 12 mai 2024 21:13

Gloria 2018 Bistrița Năsăud a pierdut finala EHF European League, fiind învinsă de norvegiencele de la Storhamar, 27-29.

  • Chimistul Rm. Vâlcea (1984 și 1989), Rapid (1993) și SCM Craiova (2018) au mai câștigat competiția, dar în alt format

Aflată abia la a doua participare europeană, Gloria Bistrița și-a împins visul până în finală. O echipă dirijată de pe margine de selecționerul Florentin Pera, în distribuția căreia se găsesc și jucătoare române, nu doar cele venite de peste hotare. Și o înfruntare pentru trofeu cu un team din Norvegia.

Este o parte dintr-un scenariu probabil greu de închipuit cu ceva vreme în urmă, dar care azi și-a adăugat un capitol important. Prima repriză a finalei contra lui Storhamar a fost plină de evenimente, de nerv și de nervi, de reușite și erori uneori greu de înțeles, cu un portar, Renata de Arruda, în formă extraordinară.

Gloria a avut 2-0, apoi a suportat șarja rapidă a oponentelor, care desfășoară acel joc nordic iute, plin de piper, fără aruncări din afară, ci cu acțiuni de viteză, contraatacuri și pătrunderi.

Până la 7-4 și 8-5 au mers norvegiencele, apoi totul s-a schimbat în favoarea echipei române, care a punctat consecvent prin Niombla, Mbengue și De Araujo, până când a venit primul cartonaș roșu, primit de Nina Bulatovic pentru o intervenție din spate, pe o acțiune rapidă.

Clipe grele cu eliminarea lui Bazaliu și un minut mai târziu este scoasă definitiv din joc și Gnonsiane Niombla, tot pentru o acțiune pe semicerc, în care a împins șoldul după ce fusese depășită. Era final de repriză, însă Gloria a rezistat în acele minute complicate, revenind în față cu 15-14 la pauză, după ce avusese 14-12.

Cu Bulatovic afară din joc, Florentin Pera a trimis-o pe Seraficeanu, care a preluat ferm ștafeta, jucând dezinvolt ori de câte ori a avut mingea în poziție favorabilă. Iar relația de joc dintre Laslo și pivotul De Araujo a creat multe situații de gol concretizate, deși brazilianca a făcut ambele faze, sfidând oboseala.

Partea secundă a propus același joc strâns, cu avantajul înclinând când într-o parte, când în alta, dar de la un moment încolo Storhamar a preluat conducerea, Bistrița fiind nevoită să vină din urmă, cu luciditatea începând să dea semne de destrămare, cu oboseala apăsând în braț și în picioare.

Atacurile echipei române s-au complicat, s-au lungit, norvegiencele mai au energie pentru pase, nu și pentru aruncări, parcă fiecare minut are greutate de plumb.

Mai sunt 3 minute și Storhamar are un gol în față, 27-26. Apoi 28-26, Laslo eliminată și Pera cere timeout. Ca de obicei, începe comunicând calm indicațiile, apoi tonul crește, fetele se alătură, înscrie Mbengue și începe ultimul minut.

Mai pun un gol norvegiencele și se impun cu 29-27, reunindu-se într-o horă firească, pentru primul triumf european din istoria lor.

Gloria Bistrița - Storhamar 27-29. Dezamăgire la Graz: Gloria Bistrița scapă printre degete trofeul EHF European League

Până la urmă, au contat acele eliminări din prima repriză, mai ales a lui Niombla, pentru că Bulatovic a fost suplinită perfect de Seraficeanu. Atât de aproape, frustrarea doare, dar pentru Bistrița este o primă experiență. Doar prima.

Marcatoare pentru Gloria: De Araujo 6, Laslo 6, Seraficeanu 5, Mbengue 4, Bulatovic 2, Dincă 1, Niombla 1, Dahl 1, Pristăvița 1.

13 de mingidin 39 a scos portarul Renata de Arruda, 33,33% eficiență

FINAL. Gloria Bistrița - Storhamar 27-29

  • min. 30: Final de meci
  • min. 30: Cu 30 de secunde înainte de final, Storhamar a făcut 29-27, cu o aruncare de la 7 metri. Și s-a terminat 29-27
  • min. 29: Un gol diferență pentru norvegience, 28-27.
  • min. 27: Mai sunt trei minute, iar Gloria Bistrița e la un gol în spate
  • min. 17: Cele două echipe continuă să meargă cap la cap, 23-23
  • min.12: Storhamar e în avantaj, 21-20
  • min. 9: Scorul este egal, din nou, 19-19
  • min. 5: Start echilibrat de repriză secundă
  • min. 1: A început repriza a doua
  • min. 30: Pauză
  • min. 28: A doua jucătoare care a primit roșu de la Gloria Bistrița: Gnonsiane Niombla
  • min. 26: Bianca Bazaliu este eliminată 2 minute
  • min. 24: Gloria Bistrița conduce acum la două goluri, 13-11. Și joacă și în superioritate numerică
  • min. 19: Gloria Bistrița o pierde pe Nina Bulatovic, care este eliminată. Ea văzut „roșu” și nu va mai juca în acest meci
  • min. 16: După câteva minute mai slabe, Gloria Bistrița egalează, 8-8, prin De Araujo
  • min. 11: Florentin Pera a cerut time-out. A încercat să regleze jocul ofensiv, iar pe faza defensivă le-a cerut jucătoarelor să aibă grijă la pivotul advers
  • min. 11: Storhamar are momente mai bune de joc și conduce la 3 puncte, 7-4
  • min. 6: Storhamar egalează, 2-2

  • min. 4: Cristina Laszlo duce scorul la 2-0
  • min. 3: Bistrița deschide scorul, prin Bulatovic
  • min. 2: Start complicat de meci pentru ambele echipe. Fiecare formație a ratat câte două aruncări și nu s-a marcat niciun gol
  • min. 1: A început meciul. Bistrița are primul atacSala de la Graz este aproape plină. Fanii bistrițeni domină fondul sonor

Citește și:

Dunărea Brăila ratează dramatic, la 7 metri, bronzul din EHF European League, după ce revenise de la minus 7 goluri în repriza a doua!
EHF EUROPEAN LEAGUE
Dunărea Brăila ratează dramatic, la 7 metri, bronzul din EHF European League, după ce revenise de la minus 7 goluri în repriza a doua!
Luptătorii români, 3 bilete pentru Paris la ultimul turneu de calificare » Alexandra Anghel a ratat la limită prezența olimpică
LUPTE / TURNEU CALIFICARE
Luptătorii români, 3 bilete pentru Paris la ultimul turneu de calificare » Alexandra Anghel a ratat la limită prezența olimpică

Citește și:

Primul transfer tare pregătit de Corvinul pentru Europa League: un fost atacant de la FCSB
Liga 2
Primul transfer tare pregătit de Corvinul pentru Europa League: un fost atacant de la FCSB
Sabău îi face portretul lui Daniel Popa, noul transfer de la FCSB, și îl avertizează: „Pentru acei bani, să își asume!”
Superliga
Sabău îi face portretul lui Daniel Popa, noul transfer de la FCSB, și îl avertizează: „Pentru acei bani, să își asume!”
E oficial » Dani Coman a fost prezentat oficial la noua echipă
Liga 2
E oficial » Dani Coman a fost prezentat oficial la noua echipă

Mihaela Buzărnescu, fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (16)
MaxiP
MaxiP  •  13 Mai 2024, 13:55

Lasand la o parte arbitrajul despre care nu are rost sa vorbim, cred ca domnul Pera si-a aratat complet limitele de mare antrenor. Sigur ca nu sare nimeni pe el ca pe Vasile (desi proportional el fata de Storhamar avea lot individual cu mult mai bun fata de CSM fata de Metz), totusi lipsa de reactie, completa lipsa de imaginatie la 9 metri fara Niombla si finalul in care a uitat pana si in ultimul minut sa se apere putin mai avansat (chiar considerand la time-out, verbal, ca e timp suficient) ne-a reamintit de lacunele pe care le-am vazut anul trecut in timpul Mondialului la echipa nationala. Sigur, suntem consecventi, pe el nu il criticam, ramane Vasile marea problema a handbalului romanesc. Legat de multii contestatari ai jucatoarelor straine din prima liga nationala, am vazut foarte multa lume considerand ca una din problemele nationalei este lipsa de minute a jucatoarelor la echipele de club, totusi vazand ca Laslo, Bazaliu au inceput ca titulare, sunt in general titulare, am si eu intrebarea: oare daca se renunta la Niombla si celelalte straniere, crede cineva ca Bazaliu era mult mai rapida si juca vreodata o finala europeana? Pai care nu prind minute suficiente nu o fac din cauza limitelor proprii, adica e clar ca aseara nu puteai sa-ti faci iluzii sa castigi acel meci cu Bazaliu. Intreb si eu, fara straine, se facea vreodata aceasta performanta si crede cineva cu adevarat ca exista ceva progres, ceva mai bun, fara ele? Ca nu inteleg logica.

MaxiP
MaxiP  •  13 Mai 2024, 13:49
Postat de florinstanescu pe 12 Mai 2024, 23:46

Aiurea! Au arbitrat bine dar Bistrița s-a obișnuit ca să joace în noua în România! ????

Sa inventezi doua cartonase rosii intr-adevar nu poate duce decat la concluzia ca au arbitrat bine. Astept explicatiile legate de cele 2 decizii, eu oricat m-as uita la faze nu pot vedea vreun argument pentru acestea. Colac peste pupaza mai si rateaza interventia cu pumnul in gura la Laslo de pe final de prima repriza. Ok, mai ratezi cate o faza, nu a fost intentie, dar intr-un meci in care ai decis 2 cartonase rosii pentru o echipa, pentru care nu prea ai argumente sa le dai, iar apoi impotriva acelei echipe nu vezi acea interventie cu pumnul in gura, cu argumente mult mai clare de cartonas rosu decat cele date... atunci concluzia e in mod cert ca ai arbitrat bine. Sper sa fie ultimul lor meci de arbitrat bine.

SuporterOr
SuporterOr  •  13 Mai 2024, 07:03

Bravo fetele. Bravo Bistrița, bravo Dunărea. Ați luptat dar în sport, că și în viața, mai e și adversarul. Felicitări și anul viitor sa fie mai bine

Vezi toate comentariile (16)
Comentează