SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCANDAL

Încă un scandal la FRH » Arbitră minoră: „Belu mi-a spus că am țâțele mari" + Plângere penală pentru „grup infracțional organizat”

Secretarul Viorel Mazilu alături de președintele FRH Constantin Din (în stânga, pe rândul de sus) la un meci în Sala Polivalentă FOTO Imago Images
Secretarul Viorel Mazilu alături de președintele FRH Constantin Din (în stânga, pe rândul de sus) la un meci în Sala Polivalentă FOTO Imago Images

Articol de - Publicat joi, 11 mai 2023 17:28 / Actualizat joi, 11 mai 2023 21:06

O parte din conducerea FRH se confruntă cu acuze nemaiîntâlnite în handbalul românesc. Totul a pornit de la suspendarea unui observator, Horațiu Belu, care a depus plângere penală

Pentru prima dată de când este la putere, actuala conducere a FRH se confruntă cu un scandal care depășește limitele sportului. Mai multe persoane cu funcție de decizie, printre care secretarul general Viorel Mazilu, sunt acuzate că au format un „grup infracțional", prin care au pus în practică suspendarea incorectă a observatorului Horațiu Belu. Plângerea penală a fost depusă la poliție și este în curs de cercetare.

Arbitră de 16 ani: „Belu mi-a spus că am țâțele mari"

Sursele Gazetei Sporturilor au povestit că totul a pornit în 29 octombrie 2022, când, la un meci de handbal din campionatul municipal București, unul dintre arbitri, o tânără în vârstă de 16 ani, a fost avertizată de observatorul EHF, Horațiu Belu, că are o ținută necorespunzătoare. „Belu a spus cu voce tare că am țâțele mari și să port 2-3 bustiere, una peste alta", a susținut arbitrul în reclamația oficială depusă la FRH.

Fost membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Horațiu Belu este observator EHF de peste 15 ani și conform regulamentului are dreptul să intervină dacă sesizează orice neconcordanță la meciurile de handbal unde este prezent, chiar dacă nu este delegat oficial. 

După reclamația făcută la adresa sa, Belu a fost chemat la Comisia de Disciplină, unde și-a susținut propria variantă. „Eu le-am spus tuturor arbitrilor cum să conducă un meci: deplasare în teren, zonă de urmărire, cum să-și împartă zonele, mod de semnalizare, și, în particular, ei i-am spus să poarte sutien sau bustieră adecvate pentru sport", declarase Belu.

Sursele Gazetei susțin că arbitrul a citat și doi martori, dintre cei prezenți în sală la meciul din 29 octombrie, dar ambii au negat, prin declarațiile date, varianta acesteia.

Oameni din federație au dezvăluit că arbitra a depus reclamația oficială la FRH după 23 de zile, ea trebuind s-o depună, de fapt, la Asociația Municipală de Handbal București în 48 de ore.

Suspendare 8 etape și 1.500 lei amendă

Tot sursele Gazetei au confirmat că secretarul general al federației, Viorel Mazilu, a sesizat cazul la CCD a FRH și Asociației Municipale de Handbal București în 20 noiembrie, apoi Horațiu Belu a fost reținut de la delegări ca observator și ca arbitru ajutător. La ședința din 6 decembrie 2022, el a fost suspendat 8 etape și amendat cu 1.500 de lei pentru înjurii aduse arbitrului.

Belu a atacat cu apel decizia CCD, iar Comisia de Apel a anulat sancțiunea și a trimis cazul spre judecare către AMH Bucuresti. Decizia Comisiei de Apel este din data de 25 ianuarie. AMH București nu a judecat nici până astăzi cazul.

Observatorului Horațiu Belu i s-a refuzat de 3 ori punerea la dispoziție a dosarului de la CCD a FRH, iar acesta, considerându-se nedreptățit de modul în care a fost tratat și judecat de comisia federației, a depus o plângere penală la poliție în data de 3 aprilie 2023.

În plângerea penală depusă la Secția 1 Poliție, Horațiu Belu a scris că „(...) Membrii Comisiei de Disciplină și secretarul general al FRH s-au asociat într-un grup infracțional organizat" și i-a acuzat de "abuz în serviciu și încălcarea dreptului constituțional la apărare".

Membrii CCD ai FRH sunt: Daniel Vasile, Viorel Vicea și Valerică Dincă.

Oprit de la delegări din noiembrie anul trecut, Horațiu Belu consideră că din acest motiv a pierdut aproximativ 50.000 de lei și va cere daune morale pentru defăimarea sa, deoarece decizia CCD a fost comentată foarte mult în social media, dar și la TV.

În luna decembrie 2022, conducerea FRH a făcut plângere împotriva lui Horațiu Belu la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar cazul a fost soluționat negativ, în această săptămână, din cauza lipsei de probe.

Citește și: 

Reacție întârziată » Organizatorii de la Madrid prezintă scuze finalistelor de la dublu: „A fost ceva inacceptabil”

Un vicecampion olimpic își scoate medalia la licitație » Prins dopat, nu are cu ce să-și întrețină familia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  18 Mai 2023, 16:05
Postat de ArchBishop pe 12 Mai 2023, 08:54

Arbitra de 16 ani? TF?

Jucatoare la junioare??

inshallah
inshallah  •  12 Mai 2023, 12:42

am intrat cu speranta ca e si galerie photo cu duomnisoara speranta a arbitrajului .....

eu.again
eu.again  •  12 Mai 2023, 09:38

Hai sa spunem ceea ce toata lumea din handbal stie, Belu le sta in git lui Mazilu si Din si au gasit-o pe copila asta ca arma

Vezi toate comentariile (8)
Comentează