SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Începe a 13-a ediție a Europeanului de handbal! România nu a reușit calificarea, "tricolorii" participând doar la primele două ediții

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 11 ianuarie 2018 12:37

Croația va fi capitala handbalului european între 12 și 28 ianuarie. Pentru a doua oară, după 2000, Croația organizează o nouă ediție a Campionatului European, fiind astfel prima țară care se bucură de acest privilegiu, în turneele masculine.

Patru orașe vor găzdui întrecerile turneului final din acest an: Split, Porec, Varazdin și Zagreb. Ediția din 2018 va fi ultima la care se vor alinia la start 16 echipe, din 2020, urmând să fie prezente la start 24 de echipe.

Tot ca o noutate, toate cele 13 ediții de până acum, punând-o la socoteală și pe cea care începe mâine, au fost găzduite de un singur stat. Cea din 2020 se va disputa în trei: Austria, Norvegia și Suedia!

Karabatic dă Croația favorită

Ca la fiecare ediție, ies la rampă câteva favorite clare. Și Franța, în ultimii ani, nu a lipsit dintre echipele bine cotate. Campioana mondială e văzută cu prima șansă în Croația, antrenorul Didier Dinart bazându-se pe un nucleu de jucători formidabili. Chiar dacă portarul Omeyer și interul Daniel Narcisse și-au anunțat, în sfârșit, retragerea din "națională", Franța are capacitatea de a câștiga al patrulea titlu, ca să egaleze astfel Suedia la numărul de trofee continentale.

Vedeta Franței, Nikola Karabatic, încearcă să ia presiunea de pe umerii săi și ai coechipierilor. "Din 2009, nivelul handbalului masculin a crescut enorm. Multe echipe pot câștiga titlul. Mă aștept la mari surprize, încă din faza grupelor. Datorită avantajului terenului propriu, Croația cred că e cea mai îndreptățită să viseze la aur. Dar trebuie să facă față unei presiuni uriașe", a declarat Karabatic pentru siteul federației europene.

"Danemarca, Spania, Norvegia, Germania sau Slovenia au șanse să câștige titlul. Într-o confruntare directă între aceste echipe, oricine poate bate. Va fi un turneu special", a adăugat Karabatic.

Din grupa B, Franța va avea un debut de foc, contra Norvegiei. Va fi reeditarea finalei Mondialului din 2017, "cocoșii" câștigând atunci cu 33-26! Au avut ei atunci, însă, șansa de a fi gazde.

În căutarea aurului

Spania este o altă echipă de care toată lumea ține seama la fiecare turneu final. Cu șase medalii la Campionatele Europene, ibericii nu au ajuns însă la aur până acum. Au pierdut patru finale, un lucru foarte greu de digerat!

MVP-ul Euro 2016, Raul Entrerrios va fi și acum "portdrapelul" Spaniei spre un nou turneu final bun. Antrenorul Jordi Ribera se mai bucură însă și de alte nume de staruri în echipa sa. Alex Dușebaev, fiul legendarului Talant Dușebaev, nu mai stă de mult în umbra tatălui său, evoluțiile sale propunându-l drept unul dintre cei mai buni interi dreapta din lume.

Portarul Perez de Vargas a fost votat drept cel mai bun goal-keeper din Liga Campionilor în sezonul trecut, Joan Canellas a câștigat trofeul Ligii cu Vardar, Julen Aguinagalde e unul dintre cei mai valoroși pivoți actuali, iar Valero Rivera e omul cu sânge rece de la aruncările de la 7 metri.
Scopul Spaniei, accederea în semifinale și gândul la singura medalie care le lipsește din palmaresul european.

"The Cowboys", cu degetul pe trăgaci!

"Naționala" gazdă nu putea lipsi dintre favorite. "The Cowboys", cum sunt supranumiți croații, și-au rechemat cel mai bun "șerif" la conducere. Lino Cervar, de numele căruia se leagă toate momentele importante ale Croației, se întoarce pentru a doua oară pe banca echipei naționale. După două medalii de argint (2008, 2010), Cervar vrea aurul. Și nimeni nu cunoaște limitele echipei Croației mai bine decât el.

"Trebuie să ne stabilim scopul. Dacă vrem să realizăm ceva, trebuie să o facem împotriva celor mai bune echipe. Am mai făcut-o, o mai putem face, important e să arătăm că vrem asta cu adevărat", a declarat tehnicianul de 67 de ani al Croației.

Gazdele mizează pe revenirea lui Domagoj Duvnjak, omul care nu a putut juca 8 luni din cauza unei operații la genunchi. Drumul lui Duvnjak spre forma optimă va fi direct proporțional cu șansele Croației spre titlul european. Luka Cindrici, Stipe Mandalinici, Ivan Cupici, Manuel Strlek sau Zlatko Horvat sunt ajutoare de nădejde pentru Duvnjak, în tentativa croaților de a scoate din nou suporterii în stradă. z

Un nou început

Campioana olimpică, Danemarca pornește la turneul final din Croația cu un nou antrenor pe bancă. Danezul Nikolaj Jacobsen a avut rezultate excelente în primii săi ani de antrenorat. Campion cu Aalborg în 2013, apoi dublu câștigător în Bundesliga cu Rhein Neckar Lowen (2016 și 2017), Jacobsen a fost dorit de toată lumea la cârma naționalei țării sale. Islandezul Gudmundur Gudmundsson, care adusese aurul la Rio, a plecat pentru un salariu de jumătate de milion de euro pe banca Bahrainului, dar a lăsat un palmares greu de apărat!

Jacobsen își cunoaște însă "marfa". El se bazează, mai ales, pe cei 12 danezi care vin, ca și el, din Bundesliga. Și numele sunt dintre cele mai sonore: Niklas Landin, Michael Damgaard, Rasmus Lauge, Lasse Svan, Hans Lindberg. Vedeta Danemarcei rămâne însă Mikkel Hansen, starul de la Paris Saint Germain, cel care poate câștiga de unul singur un meci, într-o zi bună. 

6 medalii
medalii are Danemarca la turneele continentale, între care 2 de aur, una de argint și 3 de bronz

Titlu de apărat

Germania a câștigat în mod surprinzător titlul european în 2016. Cu una dintre cele mai tinere echipe de la tureul final, nemți au dat lovitura, când nimeni nu se aștepta.

Cu un antrenor nou pe bancă, Christian Prokop, Germania are o misiune extrem de grea să-și apere titlul. Doar Suedia, echipa care a câștigat de trei ori consecutiv (1998, 2000, 2002) a reușit să-și păstreze coroana. Apoi campioanele s-au succedat. "Nu trebuie să ne gândim atât de departe. Haide să trecem mai întâi de faza grupelor și apoi vom mai vedea", spune Prokop.

12 din cei 16 handbalisști nemți care au luat titlul în 2016 sunt și acum în lot. Peste au mai trecut doi ani, au căpătat experiență. Fanii își pun mari speranțe în paradele portarilor Andreas Wolff și Silvio Heinevetter, în golgeterul Uwe Gensheimer, căpitanul echipei, în precizia extremelor Patrick Groetzki sau Tobias Reichmann, în precizia din apărare a oamenilor de bază, Patrick Wiencek și Hendrik Pekeler.

Deși are doar 39 de ani, Prokop a câștigat titlul de cel mai bun antrenor în 2016, în Germania. Este recunoscut pentru meticulozitatea cu care-și analizează adversarii.
Germanii, deși par că au cea mai simplă grupă, se tem de Muntenegru, Sovenia și Macedonia, care ar putea avea în Croația foarte mulți fani.
Nemții rămân întotdeauna un competitor important, iar fanii nu uită că, pe partea lor de tablou, nu se află nici Croația și nici Franța! 

Minge specială

Firma daneză "Select" va asigura mingile pentru Euro 2018. Designul balonului cu care se va juca a fost conceput special pentru turneul final din Croația. Mingea conține trei culori: alb, violet și albastru. Este compusă din 20 de petice de piele în formă de hexagon și 12 în formă de pentagon. Cele 32 de panouri sunt cusute manual, folosindu-se 540 de cusături duble și 60 de cusături la colț! Și pentru Euro 2018 feminin va fi folosită aceeași minge, dar probabil în alte culori

Reprezentați de arbitri

Dacă România nu are echipa națională la turneul final din Croația, are în schimb un cuplu de arbitri. Constantin Din și Sorin Dinu se află între cele 12 cupluri care vor oficia la CE 2018. Cei doi se află la al 7-lea turneu final din carieră, până acum participând la trei Campionate Mondiale, 2 Europene și Jocurile Olimpice de la Beijing. Va fi ultimul turneu final pentru cei doi "fluierași" care se vor retrage din cauza vârstei. România mai e reprezentată ân Croația și de observatorul EHF, Alin Cârligeanu. 

12 țări  au organizat până acum CE. Au fost însă doar 5 câștigătoare: Suedia (4), Franța (3), Germania (2), Danemarca (2), Rusia (1)

12 echipe naționale au participat la primele patru ediții ale CE, trecându-se la 16 formații din 2002. Din 2020 formatul va cuprinde 24 de formații

28 de naționale au participat până acum la cel puțin o ediție de European. Doar trei țări le-au bifat pe toate: Croația, Spania și Franța. Germania, Danemarca și Suedia au ratat câte o ediție, iar Ungaria și Slovenia câte 2

3 participări are Austria, cele mai puține dintre cele 16 echipe prezente în Croația. Muntenegru are 4, Belarus și Macedonia 5, Serbia 7. Urmează Norvegia cu 8, Cehia 9, Islanda 10.

196.000.000 €a cheltuit Arsenal în sezonul 2012-2013 doar pe salarii, cu 87 de milioane mai mult decît au încasat "tunarii" din drepturi TV

1,6 miliarde de telespectatori audiență cumulată, se preconizează că se vor uita la meciurile de la Euro 2018. Turneul final e transmis live în 175 de țări de pe 5 continente

TVR va transmite exclusiv, în România, Campionatul European masculin.

Grupele CE 2018

Grupa A (Split)
Croația
Suedia
Serbia
Islanda

Grupa B (Porec)
Franța
Belarus
Norvegia
Austria

Grupa C (Zagreb)
Germania
Macedonia
Muntenegru
Slovenia

Grupa D (Varazdin)
Spania
Danemarca
Cehia
Ungaria

Sistem de desfășurare

Primele trei echipe din fiecare grupă se califică mai departe. Formațiile din grupa A și formațiile din grupa B formează prima gruă principală, iar cele din C și D, a doua grupă principală. Primele două echipe, din noile grupe formate, se califică în semifinale.

Programul primei etape
12 ianuarie
Grupa A: Suedia-Islanda (19:15), Croația-Serbia (21:30)
Grupa B: Belarus-Austria (19:15), Franța-Norvegia (21:30)
13 ianuarie
Grupa C: Germania-Muntenegru (18:15), Macedonia-Slovenia (20:30)
Grupa D: Spania-Cehia (19:15), Danemarca-Ungaria (21:30)

Sălile de la Euro 2018
Zatika Sport Center (Porec) 3.500 de locuri
Varazdin Arena (Varazdin) 5.200 de locuri
Spaladium Arena (Split) 10.931 de locuri
Zagreb Arena (Zagreb) 15.200 de locuri

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
1934548696575171
Carabin Catalin Manuel  •  11 Ianuarie 2018, 20:18

Audienta mare o sa aveti.

1934548696575171
Carabin Catalin Manuel  •  11 Ianuarie 2018, 20:17

Probabil pe Tvr HD.

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  11 Ianuarie 2018, 14:44

Croatii au in Zagreb o sala de 15.000 locuri! Noi avem vreo 5-6 construite in panta...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close