SPORTURI  »  HANDBAL  »  DECLIN

VIDEO Atât de jos a ajuns naționala României de handbal masculin. Ce se întâmpla în urmă cu fix 53 de ani

Naționala de handbal masculin a României a fost învinsă de Insulele Feroe, scor 26-28, în preliminariile Campionatului European din 2024. Meciul s-a disputat miercuri, 8 martie 2023. În urmă cu 53 de ani, „tricolorii” câștigau Campionatul Mondial!
Naționala de handbal masculin a României a fost învinsă de Insulele Feroe, scor 26-28, în preliminariile Campionatului European din 2024. Meciul s-a disputat miercuri, 8 martie 2023. În urmă cu 53 de ani, „tricolorii” câștigau Campionatul Mondial!

Articol de - Publicat joi, 09 martie 2023 13:38 / Actualizat vineri, 10 martie 2023 08:56

Naționala de handbal masculin a României a fost învinsă de Insulele Feroe, scor 26-28, în preliminariile Campionatului European din 2024. Meciul s-a disputat miercuri, 8 martie 2023. În urmă cu fix 53 de ani, „tricolorii” câștigau Campionatul Mondial!

La handbal masculin, România e printre cele mai galonate formații din istorie. În intervalul 1961-1974, „tricolorii” au câștigat nu mai puțin de 4 titluri mondiale. La numărul de medalii de aur, doar Franța (6) ne depășește, noi fiind egalii Suediei (4).

Rușinos! Ne-a bătut o țară cu populația Sloboziei
editorial
Rușinos! Ne-a bătut o țară cu populația Sloboziei

De la titlul mondial #3 la înfrângere cu Insulele Feroe

Ce declin a suferit handbalul masculin românesc în ultimii 50 de ani? Ei bine, dacă pe 8 martie 1970 deveneam pentru a 3-a oară campioni mondiali după 13-12 în finală cu RDG, fix 53 de ani mai târziu, adică pe 8 martie 2023, naționala lui Xavi Pascual a capitulat rușinos în Insulele Feroe, 26-28.

România nu s-a mai calificat la un Mondial din 2011, când în Suedia a obținut locul 19 din 24.

România, eșec istoric în preliminariile Euro 2024

România a avut un drum cu peripeții spre Insulele Feroe, mai bine de 12 ore de întârziere din cauza vremii, dar visul primului European după o pauză de 28 de ani ar fi trebuit să ofere suficientă motivație.

  • Campionatul European din 2024 va avea loc în Germania, în perioada 10-28 ianuarie. Va avea la start 24 de națiuni;
  • România va avea rapid șansa revanșei. Returul cu Insulele Feroe se joacă sâmbătă, 11 martie, de la ora 17:00;
  • Celelalte două meciuri rămase pentru „tricolori” sunt cu: Austria (acasă, pe 24 aprilie) și Ucraina (deplasare, 30 aprilie).

Prima repriză a fost groaznică. „Tricolorii” au existat doar în primele 10 minute, când Ante Kuduz, aflat la debutul în națională, a lovit din toate pozițiile. 

Au urmat secvențe greu de privit, acțiuni ofensive chinuite ale elevilor lui Xavi Pascual. Insulele Feroe s-a distrat pe parchet, au dominat toate aspectele jocului, fizic, tactic, au avut o precizie superioară și o luciditate de invidiat. La pauză, tabela arăta 15-9.

7 goluridin 7 aruncări a avut extrema Hakun West av Teigum (21 de ani) în prima repriză

România a revenit degeaba în Feroe

În minutul 34, diferența ajunsese la 7 goluri. A urmat o perioadă senzațională a „tricolorilor”. Interii dreapta Humet și Grigoraș au condus revenirea și au adus o egalare nesperată, 19-19, în minutul 42.

Câteva ratări ale lui Călin Dedu, singur pe pivot, au dus din nou gazdele în avantaj. „Paradele” lui Iancu, dese în ultimele 10 minute, nu au fost suficiente pentru o nouă „remontada”. S-a încheiat 28-26, iar România trebuie să transpire serios pentru calificarea la European. 

1996este anul ultimei prezențe a „tricolorilor” la un Campionat European

Încă suntem la mâna noastră în drumul spre EURO 2024

România se află în grupa a 4-a preliminară, alături de Austria, Ucraina și Insulele Feroe. Primele două clasate vor merge la Euro de anul viitor, dar și cel mai bine clasate patru națiuni de pe locul 3 din cele opt grupe. 

„Tricolorii” încă sunt la mâna lor și ar obține calificarea cu victorii pe linie, însă au irosit avantajul uriaș obținut în triumful de pe teren propriu, contra Ucrainei.

Naționala lui Xavi Pascual ar putea merge la turneul final și cu alți pași greșiți, dar ar sta la mâna celorlalte rezultatele și la o victorie obligatorie contra Ucrainei.

Clasamentul actualizat în grupa României:

Atât de jos a ajuns naționala României de handbal masculin. Ce se întâmpla în urmă cu fix 53 de ani
FOTO: Flashscore.ro

Citește și alte știri din sportul românesc: 

Nadia Comăneci a fost victima unei înșelătorii: „Nemernicii! Fac tot ce este posibil”

O jucătoare de la CSM București și o fostă handbalistă de la Rapid și-au anunțat retragerea: „E un moment bun"

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (4)
parintele.gurgui
parintele.gurgui  •  11 Martie 2023, 12:04
Postat de DMA87 pe 09 Martie 2023, 15:39

Superb, n-am ce zice! O aniversare mai frumoasă nici că se putea... :(((

Am inteles. Pasqual a ratat singur cu poarta goala de vreo 10 ori! Da?...Sa-l tocam la tocator....

MaxiP
MaxiP  •  10 Martie 2023, 00:33
Postat de 10Klaudiu pe 09 Martie 2023, 18:22

Valoarea jucatorilor se reflecta in scor. Degeaba vrem si ne dorim sa fim mai ,,rotunzi,, decat suntem. Asta este valoarea individuala a jucatorilor romani ..... acestea sunt rezultatele. Orice antrenor ar fi pe banca .... nu poate sa faca armasari din gloabe. PS. Antrenorul NU ARE NICI O VINA.

Mi se pare ca apărăm totuși prea mult acest antrenor. Nu spun ca nu ai dreptate, ca nu selecționerul e de vina ca în România nu se produc jucători, dar... Nu i s-a cerut sa facă minuni. Adversara a fost mai slab cotata pana la urma treaba unui antrenor este sa scoată maximum din echipa, nu mi se pare ca Pascual face asta. Mai mult, ma enervează modul în care a fost demis Fortuneanu, omul încerca să facă ceva, nu mi se pare ca se descurca mai rău. Și vreau sa spun ca legat de Pascual mai avem exemplul Dinamo. Dacă la națională are scuza ca nu are cu cine, la Dinamo s-a investit masiv. Mie nici la Dinamo nu mi se pare ca scoate maximum. Anul trecut nu a trecut de grupe, anul acesta a depășit doar cele 3 echipe ce erau outsiderele grupei, cele mai modeste ca buget, loturile cele mai slabe. Dinamo a fost depășită pana și de GOG, personal cred ca obiectivul era sa termine în primele 4. Iar fără o minune în dubla cu Kiel, nu cred ca se poate spune ca Dinamo ar scoate un rezultat pe măsura investițiilor.

10Klaudiu
10Klaudiu  •  09 Martie 2023, 18:22

Valoarea jucatorilor se reflecta in scor. Degeaba vrem si ne dorim sa fim mai ,,rotunzi,, decat suntem. Asta este valoarea individuala a jucatorilor romani ..... acestea sunt rezultatele. Orice antrenor ar fi pe banca .... nu poate sa faca armasari din gloabe. PS. Antrenorul NU ARE NICI O VINA.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează