SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

Interviu cu antrenorul naționalei de handbal: ”Nu sunt un magician! Trebuie să muncim și să avem răbdare!”

Articol de - Publicat vineri, 05 ianuarie 2018 10:57

Xavier Pascual, antrenorul ”naționalei” României, vorbește despre handbalul românesc și despre viitorul său.

Xavier Pascual, antrenorul de la FC Barcelona, a preluat naționala masculină a României la finele anului 2016. Exact înainte de calificările pentru Euro 2018. Și, deși "tricolorii" au început campania cu două victorii, până la urmă calificarea a fost ratată. România va privi încă un turneu final la televizor. 

Contestat de mulți oameni de handbal, pentru că se implică foarte puțin la echipa națională, din lipsă de timp, Xavier Pascual a primit girul federației de a antrena pe mai departe naționala masculină de seniori. Mai mult, la sfatul său, federația a angajat un antrenor coordonator la loturile de cadeți și juniori, în persoana lui Jordi Giralt.

Fost antrenor la Școala de handbal de la FC Barcelona, Giralt a fost recomandat de Pascual. Primele rezultate au fost unele dezastruoase, România încasând bătăi la diferențe astronomice: 29-45 cu Israel sau 19-41 cu Franța!

"La voi există multă grabă și puțină răbdare!"

Întrebat dacă e mulțumit de felul cum s-au mișcat lucrurile în ultimul timp, la nivelul echipelor naționale, Xavier Pascual a cerut răbdare. "Cred că în toate loturile există multă grabă și foarte puțină răbdare. Ăsta nu e un lucru bun, atunci când muncești. Încercăm să schimbăm câteva lucruri, lucruri care nu s-au făcut bine.

Dacă am continua pe același drum se vede că nu am ajunge să ne batem cu cei din handbalul mare. Cu prima echipă încercăm să schimbăm câteva detalii vizavi de modul de joc și apoi să ajungem în cascadă la celelalte echipe. Cum am spus și când am venit în România, eu sunt doar un antrenor, nu un magician. Singura cale de a schimba ceva este munca, multe ore de muncă", a declarat Pascual.

Tehnicianul de la FC Barcelona dă asigurări că antrenorii propuși de el la loturile de juniori se implică foarte mult și fac totul pentru ca echipele să progreseze. "Cred că jucătorii sunt conștienți de câte ore s-au antrenat, își sacrifică vacanțele, concediile pentru a fi prezenți la echipa națională. Facem tot ce ne stă în putință. Dacă așteptăm ca mâine să câștigăm Campionatul Mondial, ar fi mai bine să ne întrebăm de ce nu am făcut-o până acum. Cred că ar trebui să facem lucrurile diferit, dar pentru asta avem nevoie de timp", spune Xavier. 

Nu apleacă urechea la contestatari

Xavier Pascual cunoaște nemulțumirile apărute la lotul de juniori. "Singurul lucru care pot să-l spun e că jucătorii de la prima echipă dau totul. La fel și antrenorii de la categoriile inferioare, dau tot ce au mai bun. De aceea mă simt mândru de munca pe care o depun. Cel puțin încercăm, să vorbim fără să încercăm... Pentru mine, alte opinii nu contează. Răbdarea de a accepta aceste lucruri, de a schimba un sistem, nu mai depinde de mine", a încheiat Pascual. 

5 victorii și 10 înfrângeri are Xavier Pascual pe banca Româniiei. În oficiale, bilanțul e de două succese, patru eșecuri 

Mulțumit de adversarii de la "Trofeul Carpați"

Întrebat dacă și-ar fi dorit echipe mai valoroase la ediția actuală a "Trofeului Carpați", Xavier Pascual a declarat: "Vorbim doar de nume, dar avem adversari puternici. Tunisia și Bahrain sunt foarte puternice. Cea mai valoroasă echipă de la acest turneu este Tunisia, să fie foarte clar! Bahrain a câștigat împotriva multor echipe din Europa, au schimbat antrenorul. Poate numele nu ne spune multe, dar jocul și calitatea acestei echipe nu se pot pune la îndoială", a spus Pascual. Ibericul crede că România poate să-și testeze forțele la turneul de la Călărași. "Pe mine nu mă interesează că joc cu Bahrain sau Tunisia, important e să ajungem la un nivel al jocului cât mai ridicat în Italia, pentru meciurile care contează cu adevărat", a adăugat ibericul.

Program Trofeul Carpați

5 ianuarie:
18:45 Tunisia-Portugalia
21:05 România-Bahrain (TVR1)

6 ianuarie:
18:45 finala mică
21:05 finala mare (TVR1)

"Șimicu e un jucător ca oricare!"

Xavier Pascual a vorbit și despre revenirea în echipa națională a lui Alexandru Șimicu. "E un jucător foarte bun, care poate ajuta echipa. Dar nu o poate face de unul singur. Sunt bucuros că a revenit, dar nu vreau să punem presiune pe el. Și el e un jucător ca oricare, eu voi decide dacă va juca sau nu", a declarat Pascual. Ibericul a recunoscut însă că "prin venirea lui, suntem mai puternici". 

Mai speră la un Campionat Mondial

Mihai Popescu, căpitanul naționalei României, are în palmares două participări la Campionatul Mondial, în 2009 și 2011, dar visează și la a treia. "Întotdeauna am fost optimist. Ca jucător, mi-am stabilit obiective înalte și am intrat întotdeauna pe teren cu gândul să câștig. Sper să mai ajung la un Campionat Mondial, acum cu un alt grup, pentru că echipa s-a schimbat foarte mult. Am încredere în băieți! Cel mai important lucru este să înțelegem că noi trebuie să jucăm la cel mai înalt nivel, să dăm totul, indiferent care va fi adversarul", a declarat Popescu. Goalkeeperul de la Saint Raphael a fost desemnat în 2017 pentru a 6-a oară în carieră cel mai bun jucător român al anului. România va participa între 11 și 13 ianuarie la Bolzano la prima fază a calificărilor pentru Mondialul din 2019. Ca să ajungă în play-off, România va trebui să termine prima într-o grupă cu Italia, Insulele Feroe și Ucraina. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează