SPORTURI  »  HANDBAL  »  FRH

OPINIE GSP // Federația „de la nașu pentru finu'”: „Ne mai mirăm că România a ajuns ciuca bătăilor?” » 4 cazuri suspecte în handbalul românesc

Articol de - Publicat vineri, 22 martie 2019 19:28

De la nașu' pentru finu', de la tată pentru fiu, de la președinte pentru cei care nu se supun! Ce se întâmplă la Federația Română de Handbal, acolo unde șeful Alexandru Dedu face regulile după bunul plac.

 Oamenii de handbal dezvăluie, în ultimul timp, tot mai multe lucruri necurate care se întâmplă pe semicerc. Puțin au curajul să vorbească public, de frica represaliilor. Dezbatem patru lucruri „speciale” care au avut loc de curând în handbalul românesc și care au în centrul atenției Federația Română de Handbal.

1. Cazul Dunărea Călărași - Potaissa Turda

Deși a câștigat pe teren disputa de la Turda, 29-26, Dunărea Călărași a pierdut apoi la masa verde întâlnirea, pe motiv că a folosit doi jucători străini, Zarko Pejovic şi Mihajlo Radojkovic, fără permis de muncă! S-a apărat Călărașiul, spunând că jucătorii auveau toate actele în regulă, evoluând pe baza unor adeverințe emise de IGI (Inspectoratul General pentru Imigrări), în aşteptarea permisului de şedere al sportivilor în România!

Cazul a fost judecat de Comisiile FRH, iar câștig de cauză a avut Turda. FRH nu era în culpă, atât timp cât i-a legitimat și le-a vizat legitimațiile celor doi handbaliști străini? Călărașiul a întrebat de unde știa Potaissa Turda de această speță? Răspunsul e simplu însă. Unul dintre cei mai influenți membri ai Consiliului de Administrație al FR Handbal este Flavius Sâsâeac, președintele Potaissa. Mâna dreaptă a lui Alexandru Dedu, Flavius Sâsâeac a fost unul dintre cei mai importanți oameni în campania pentru alegerile de președinte al FRH.

Revoltător este faptul că atunci când cazul Dunărea-Potaissa a ajuns pe masa Consiliului de Administrație, reprezentantul Dunării Călărași, team-managerul Eremia Pârâianu, a fost dat afară din sală după numai două minute! El nu a apucat să-și susțină cauza.

„La propunerea unui membru al Consiliului de Administraţie, a domnului Sâsâeac, care era direct implicat, s-a respins soluţionarea de pe ordinea de zi. Cine produce violul propune să nu fie anchetat!” a fost reacţia lui Pârâianu, fostul mare jucător, acum oficial al clubului din Călăraşi. Cazul va ajunge, probabil, la tribunal, în instanțele civile.

2. Suspendate, deși federația era organizator!

În Final Four-ul Cupei României de la Focșani, la masculin, suporterii celor două mari rivale au fost la un pas să se ia la bătaie. Steliștii au intrat pe teren și i-au atacat pe dinamoviști! Jandarmii au intrat în forță, au folosit gaze lacrimogene și au evacuat sala. Meciul a început cu o oră și jumătate întârziere, fără galerii! Comisia de Disciplină a FRH a hotărât însă ca atât Dinamo, cât și Steaua să joace următoarele două meciuri de campionat fără spectatori. Steaua și Dinamo s-au aliat și au atacat decizia.
Într-un comunicat, Dinamo a făcut câteva precizări extrem de importante.

„Pentru ceea s-a întâmplat în sală, conform atât Legii 4/2008, art. 5, cât şi Regulamentului de Disciplină al FRH, art. 69, responsabilitatea revine organizatorului competiţiei, care nu a fost nici CS Dinamo, nici CSA Steaua”.

Apoi „între CS Dinamo şi CSA Steaua există o înţelegere vizavi de prezenţa suporterilor la meciurile de handbal disputate în deplasare, pe principiul «Noi nu mergem la ei, ei nu vin la noi!». FRH cunoaşte acest detaliu foarte important. Dacă ar fi ţinut cont de el, s-ar fi evitat toate aceste discuţii. Dar poate că «aşa a fost să fie»”, se arată într-un comunicat emis de CS Dinamo.

De ce aceste măsuri? Vorbesc oamenii din handbal că Dinamo și Steaua sunt cluburile cele mai vocale vizavi de neregulile repetate de prin federație. Vasile Stângă, team-managerul Stelei, a spus mereu lucrurilor pe nume, la fel ca și Daniel Georgescu, fostul vicepreședinte al FRH, un contestatar fervent al președintelui Dedu. Și chiar așa, cum de pot Stângă și Georgescu să se ridice împotriva „împărăției”?

3. De la nașu' pentru finu'! Fără număr!

Carmen Amariei, fostul antrenor al naționalei de tineret a României, a renunțat la post, din motive personale. Fosta mare internațională așteaptă al doilea copil și a luat o pauză. Federația a căutat repede un înlocuitor ca să antreneze generația care va juca anul viitor Campionatul Mondial de tineret în România! O generație despre care se spune că are șanse la o medalie.

În Consiliul de Administrație s-a explicat că au fost mai multe încercări, dar Gheorghe Sbora și Gavril Kozma au declinat ofertele FRH. S-a ajuns astfel la a treia variantă, Dragoș Dobrescu. Nimeni altul decât finul președintelui Alexandru Dedu. Nu a contat că Dobrescu nu cunoaște această generație, că rezultatele sale, din ultimul timp, ca antrenor, au fost foarte slabe! Nașul i-a făcut un mic cadou. Tot lumea handbalului vorbește că, la prima sa reunire cu fetele, în cantonamentul de la Rm. Vâlcea, Dragoș Dobrescu le întreba pe jucătoare cum le cheamă, confundând fetele de la tineret cu cele de la junioare. Și ne mai mirăm apoi că nu avem rezultate!

4. Dispensa făcută de FRH antrenorului Tomas Ryde, care nu are licență Master Coach

Anul trecut, într-o ședință a Consiliul de Administrație al FRH, s-a luat hotărârea ca din sezonul 2019-2020, toți tehnicienii străini care vor antrena în România să nu poată sta pe banca tehnică dacă nu au licența Master Coach, cea mai înaltă categorie în antrenorat. Numai că, de curând, CSM București a semnat contract cu un antrenor care nu are această diplomă: suedezul Tomas Ryde. Fost selecționer al României, Ryde va putea însă să le pregătească pe Neagu și compania.

„Chiar domnul Dedu ne-a ținut un discurs în care ne-a spus cât de bine s-a înțeles cu Tomas Ryde la echipa națională, ce bun e el și ce valoros! În atare condiții, ne-a cerut să-i acordăm o dispensă și măsura să intre în vigoare peste un sezon”, a povestit unul dintre membrii Consiliului de Administrație.

„Yesmenii” au ridicat imediat mâna că sunt de acord, că doar nu-l puteau supăra pe șef! Doar fiul președintelui FRH e legitimat la CSM București și joacă handbal la clubul Primăriei, nu?

În atari condiții, ne mai mirăm că naționalele României, la toate nivelurile, au ajuns ciuca bătăilor? 

Vezi și: 

FRANȚA - ROMÂNIA 28-18 // Fără jumătate de echipă, „tricolorele” au fost umilite de campioanele mondiale și europene

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
1741452882747845
Adrian Simion  •  25 Martie 2019, 08:01

CORECT, un articol care pune " punctul pe i " .. ar mai fi de adaugat cazul "decis" de comisia de apel dintre CSA Steaua si un fost antrenor unde "s-a judecat " exact INVERS ca in cazul Calarasi - Turda !!!!

1820861898017906
Mihaela Pop  •  23 Martie 2019, 12:02

As adauga , de asemenea, cazurile fara numar de arbitraje sub orice critica , deobicei in favoarea unora si tot deobicei in defavoarea altora. Avem filmari , am cerut sanctionarea arbitrilor, NU SE FACE NIMIC , nu intereseaza pe nimeni , atata vreme cat castiga cine trebuie. O sa ajunga si handbalul , ca si fotbalul , un zero barat , nu mai este mult...

cpt.ahab
cpt.ahab  •  23 Martie 2019, 11:42

Iar vă luați de ardeleni?! Flavius e om cinstit, nu cunoaște miticismele!:)))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close