SPORTURI  »  HOCHEI  »  SCANDAL

Scandalul de la Ungaria – România provoacă tensiuni în coaliția de guvernare: „Tanczos Barna a umilit România! Cer premierului să-l demită”

Tanczos Barna, la meciul de hochei Ungaria – România, îmbrăcat într-un tricou albastru, al echipei de hochei HC Csikszereda Miercurea Ciuc
Tanczos Barna, la meciul de hochei Ungaria – România, îmbrăcat într-un tricou albastru, al echipei de hochei HC Csikszereda Miercurea Ciuc

Articol de GSP - Publicat marti, 10 mai 2022 16:26 / Actualizat marti, 10 mai 2022 16:46

Prezența ministrului mediului, Tanczos Barna, la meciul de hochei Ungaria – România, a creat tensiuni între PNL, PSD ȘI UDMR, partidele de la Guvernare.

Tanczos Barna, în prezent ministru al mediului, propus de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) și fost președinte al Federației Române de Hochei, a fost la meciul de hochei disputat în Slovenia. Acesta a fost îmbrăcat într-un tricou albastru, al echipei de hochei HC Csikszereda Miercurea Ciuc, și era înconjurat de fani cu însemnele Ungariei.

După publicarea imaginilor, vicepremierul Sorin Grindeanu a criticat dur evenimentele, iar acum apar noi reacții. Azi, vicepreședintele PNL a cerut demiterea lui Tanczos Barna, iar Marcel Ciolacu, președintele PSD, spune că va exista o discuție între partidele de la Guvernare.

Altă perspectivă despre imnul cântat la hochei » Jurnalist TVR: „O exagerare! Jucătorii n-au fredonat imnul, ci doar au asistat la momentul galeriei
REACȚIE
Altă perspectivă despre imnul cântat la hochei » Jurnalist TVR: „O exagerare! Jucătorii n-au fredonat imnul, ci doar au asistat la momentul galeriei"

Vicepreședinte al PNL cere demiterea ministrului Tanczos Barna

Vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, a scris pe Facebook că vrea ca premierul Nicolae Ciucă  să-l demită pe Tanczos Barna.

„Inadmisibil! Am rămas consternat și sunt revoltat de ceea ce s-a întâmplat în Slovenia la Campionatul Mondial de Hochei.

România a fost umilită și de jucătorii care au cântat imnul Ținutului Secuiesc și de ministrul Tanczos Barna, care s-a pus la peluza galeriei Ungariei, și a girat acest comportament nedemn și care nu e o întâmplare. Ne aducem aminte de un alt episod, când același Tanczos Barna a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era președinte al Federației și care a spus: «Vom cânta și de acum înainte».

Este incalificabil gestul de ieri și măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie ferme și imediate. Cer premierului demiterea ministrului Tanczos Barna din funcția de ministru. Simbolurile țării sunt sfinte pentru orice român de orice etnie. Cine nu respectă simbolurile țării nu poate face parte din Guvernul României”, a scris Adrian Cozma.

Nu e prima oară! Imagine descoperită după 11 ani: România, cu Tanczos Barna în poza de grup, a sărbătorit cu steagul secuiesc promovarea după CM Hochei
SCANDAL
Nu e prima oară! Imagine descoperită după 11 ani: România, cu Tanczos Barna în poza de grup, a sărbătorit cu steagul secuiesc promovarea după CM Hochei

Marcel Ciolacu: „Sigur vom avea o discuție”

Și Marcel Ciolacu, președintele PSD, a comentat evenimentele de la finalul partidei.

 „Sunt ferm convins că va fi o discuție în interiorul coaliției. Trebuie să existe respect între noi. Cred că eu și colegii mei am arătat acest respect și UDMR, şi altor minorităţi. Nu cred că astfel de manifestări duc în direcția corectă.

Cred că sunt exagerări care nu mai trebuie să aibă loc pe teritoriul României după 30 de ani de democrație. Toată lumea va trebui să înțeleagă că România și Europa au intrat într-o altă etapă. Repet, iarăși aduc contextul războiului - într-un astfel de context, să vii și cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD și președinte al Camerei Deputaților, potrivit Digi24.

UDMR: „Solicitarea de a pedepsi jucătorii nu are niciun temei”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, susține că sportivii care au cântat imnul Ținutului Secuiesc nu pot fi sancționați.

„Sunt mândru că echipa națională de hochei a României a jucat la Campionatul Mondial, desfășurat weekend-ul trecut, la Ljubljana. Sunt mândru că echipa este formată 90 la sută din secui, care, împreună cu jucătorii de naționalitate română, au muncit foarte mult pentru a ajunge la acest campionat. Nu am câștigat, însă a fost o experiență foarte bună.

Noi trebuie să mulțumim echipei și nu trebuie nimeni sancționat fără niciun temei, așa cum cere ministrul Transporturilor, pentru că s-a cântat Imnul Secuiesc.

Solicitarea de a pedepsi jucătorii selecționați pentru că au cântat acest imn – care, de altfel, s-a întâmplat după finalul meciului – nu are niciun temei. Suntem solidari cu cei care sunt atacați pe nedrept.

Ministrul Transporturilor, cel care a solicitat sancționarea, oare poate fi tras la răspundere pentru ceea ce cântă conductorul sau călătorii în tren?”, scris Hunor pe Facebook, într-un mesaj postat atât în română, cât și în maghiară.

VIDEO Imagini de la finalul meciului de hochei dintre Ungaria și România

Citește și: 

Nu e prima oară! Imagine descoperită după 11 ani: România, cu Tanczos Barna în poza de grup, a sărbătorit cu steagul secuiesc promovarea după CM Hochei

Președintele FR Hochei, prima reacție în scandalul intonării imnului Ținutului Secuiesc: „Vor să ne destabilizeze” » Cine a refuzat să cânte + ce pedepse riscă vinovații

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
tivireli
tivireli  •  11 Mai 2022, 00:48

Bai ungurule, care manaci banii Romaniei, esti mandru de niste ciuca batailor? Mai bine duci niste copii de alta etnie, dar care respecta tara pe care o reprezintă. Nu inteleg ce nevoie are PSD si PNL de acesti unguri care nu respectă niciodata Romania. Doar ca sa faca afaceri cu bani de la bugetul Romaniei? Primariile din tinutul secuiesc primesc bani de doua ori mai mult, decat alte primarii romanesti. Oare unde merg acesti bani. Ii fura si ii spala prin intermediul guvernului maghiar?

Steaua_inseamna_CSA
Steaua_inseamna_CSA  •  10 Mai 2022, 22:05

Voi și serviciile ați creat UDMR-ul, crezând că sunt radical-moderați și că nu veți agita apele printre etnicii maghiari. *** România este pe ducă în ritmul ăsta!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

380912830348081
Gogu Steriade  •  10 Mai 2022, 19:09

De 30 de ani toți *** în fata udmr-ului pentru voturi, acum iată ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează