SPORTURI  »  JO 2012  »  CANOE

Leon Rotman, cîştigător a două titluri olimpice la canoe simplu, împlineşte azi 78 de ani: "Dacă ia medalie, îi dau lui Chirilă tricoul meu de la Roma!"

Articol de - Publicat duminica, 22 iulie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 22 iulie 2012 16:02

Cel mai vîrstnic campion olimpic român în viaţă, canoistul Leon Rotman, e convins că "urmaşii mei de la canoe vor veni cu medalii preţioase de la Londra. Lui Iosif Chirilă, de la simplu, îi voi da tricoul în care am tras la Olimpiada de la Roma, din '60, cînd am luat bronzul"


Au trecut aproape 56 de ani de cînd, în noiembrie 1956, un anonim pe atunci, Leon Rotman uimea lumea olimpică la Melbourne, cucerind ambele titluri la individual în proba de canoe, la 1000 de metri şi la 10.000 de metri. N-a fost singura sa ispravă, 4 ani mai tîrziu, la ediţiţia de la Roma, el îşi adăuga în plamares şi un bronz în proba de 1000 de metri. La peste o jumătate de veac, "Papa", cum îl numeau prietenii şi colegii pe Rotman, deţine încă unele recorduri. E cel mai bătrîn campion olimpic român în viaţă, e încă singurul canoist român care a reuşit o dublă de aur în probele individuale la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice.

Secretul longevităţii: "Piaţa şi mersul pe jos zilnic"
La 78 de ani, fostul campion e încă verde, în putere. Muschii braţelor zvîcnesc la cîte o mişcare mai energică. Leo Rotman îmi vede mirarea şi explică zîmbind: "Fac zilnic piaţa, merg mult pe jos, din cînd în cînd mai trec pe lîngă lacul din apropierea casei şi mă năpădesc amintirile", spune Leon Rotman. În ultimii ani, din ce în ce mai des, povesteşte că se visează la concursuri: "Uneori, în vis, nu am barcă. Trebuie să recondiţionez una, dar pînă la urmă reuşesc să ajung cu ea pe apă". Chiar dacă lumea sporturilor pe apă l-a cam uitat, "Papa" a rămas aproape de sportul pe care încă îl iubeşte". Le ţine pumnii băieţilor de la canoe dublu, Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, dar, în adîncul sufletului, îşi doreşte să aibă succes la Londra şi Iosif Chirilă, urmaşul său în proba de canoe simplu.

Premiu de 52 de ani, cadou de la "Papa" Leon
Pe Leon Rotman îl roade gîndul că "n-am mai luat de mult un titlu olimpic la canoe simplu. După mine, doar Ivan Pazaichin, în '72, la Munchen, a mai luat medalia de aur. Am tot citit despre băiatul acesta, Iosif Chirilă. E vicecampion european, deci are şanse la o medalie la Londra". Bătrînul campion are acasă, printre amintiri, pe lîngă cele două medalii olimpice de aur de la Melbourne, pagaia şi tricoul cu care a cîştigat bronzul la Roma, în 1960. Maioul este din bumbac, albastru. Avea tricolorul pe piept, dar din cauza trecerii timpului s-a transformat într-un roz pal. Într-un loc e uşor ciupit, dar este o adevărată piesă de muzeu. "M-am şi gîndit, dacă Iosif prinde podiumul la Londra, am să-i fac cadou tricolul meu în care am concurat la Roma, tot în proba de 1.000 de metri. Eu eram mai micuţ, nu ştiu dacă o să-i vină, că e vechi de 52 de ani, dar e mai mult un gest simbolic, ca o predare de ştafetă, ca să-l ambiţionez să dea tot ce poate pentru o medalie la Londra", spune Leon Rotman


"Dumitrescu şi Mihalachi sînt favoriţi. Chirilă nu, dar pot să-i spun că nici eu nu eram la Melbourne, însă asta nu m-a oprit să cîştig două titluri olimpice. Poate că la Londra el va fi surpriza, aşa cum am fost eu în '56"
Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe, la Melbourne 1956

"Am încredere în canoiştii mei că vor aduce acasă cel puţin un aur. Cred că şi la 4 kaiac avem şanse la un bronz. Şi la canotaj fetele vor aduce trofee, cel puţin la două rame şi barca de opt puls unu"
Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe, la Melbourne 1956

"Din păcate, sportul nostru a regresat. Totuşi, pe lîngă cei din sporturile pe apă, eu mai trag speranţe că vor aduce medalii şi gimnastele, si spadasinele, poate şi băieţii lui Covaliu, la sabie. Păcat că la atletism nu prea mai avem sportivi"
Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe, la Melbourne 1956

"Îl ştiu foarte bine pe nea Leon. Am vorbit de cîteva ori cu el şi m-a încurajat înainte de calificările pentru Olimpiadă. Aş fi onorat să primesc un asemenea cadou de la dînsul. O să fac tot ce pot pentru a prinde podiumul"
Iosif Chirilă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
cristinaco71
cristinaco71  •  24 Iulie 2012, 10:20

De asemenea oameni avem nevoie in Romania, pe care sa-i respecti si sa-i admiri. JOS PALARIA domnule Rotman! Imi doresc din tot sufletul ca sportivii romani sa castige 10 medalii de AUR!!!

cristianff
cristianff  •  23 Iulie 2012, 09:30

La Multi Ani, multa sanatate si felicitari pentru gestul deosebit!

viezure
viezure  •  22 Iulie 2012, 16:45

respect! Va doresc sanatate si va admir pentru ca sunteti gata sa oferiti un lucru nepretuit, un lucru pentru care ati muncit ani la rand, cu trup si suflet. Sunteti un om mare pentru ca incercati sa va motivati sportivii care incearca sa va calce pe urme. Sunteti un om rar intr-o romanie plina de oameni degeaba, prea desi, si ignoranti.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează