JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  ·  JOCURILE PARALIMPICE DE LA SOCI

Slalom de locul 5 » Povestea Laurei Vlăseanu, singura româncă participantă la Jocurile Paralimpice de la Soci

De la distanţă, aproape nu-ţi dai seama că Laura Văleanu este o sportivă cu dizabilităţi
De la distanţă, aproape nu-ţi dai seama că Laura Văleanu este o sportivă cu dizabilităţi

Articol de — Vineri, 14 Martie 2014

Cel mai bun loc ocupat de un român la Jocurile de iarnă 2014 vine de la Laura Văleanu, care practică schiul de performanţă deşi are un picior amputat.

Singura reprezentantă a României la Jocurile Paralimpice de la Soci, sibianca Laura Văleanu, s-a clasat pe locul 5 la slalom special, proba ei favorită. În spatele acestei clasări excepţionale stau un destin refăcut, o voinţă imensă şi pregătire în Germania.

Laura este la cea de-a doua sa ediţie de Jocuri, după cele de la Vancouver, din 2010. Are 24 de ani, iar viaţa ei s-a schimbat total pe cînd avea doar 16. Se afla pe o motocicletă, iar o maşină a lovit-o din lateral.

Cîteva luni şi multe operaţii mai tîrziu, medicii ajungeau la concluzia că piciorul drept trebuie amputat de la genunchi.

Urmează medicina
Cu piciorul protezat, adolescenta de atunci a fost practic nevoită să înveţe din nou să meargă şi, apoi, din nou să schieze. Talentul însă nu o părăsise pe Laura. Şi nici dorinţa de a concura. Din 2012, Văleanu se antrenează alături de sportivii paralimpici din Germania.

De altfel, aceasta este şi ţara în care locuieşte şi studiază. Laura Văleanu urmează cursurile facultăţii de Medicină din Munchen, intenţionînd să rămînă şi să profeseze în acest oraş, ca doctor oftalmolog.

Mama Laurei este tot medic. Este de asemenea şi persoana care a ajutat-o cel mai mult după accidentul din 2006, luptîndu-se ca fiica ei să aibă cea mai bună proteză şi să-şi urmeze pasiunea.

Facebook cu dragoste
După cursa de la Soci, Laura a găsit timp să posteze un mesaj pe Facebook. "Da, locul 5 nu e un rezultat rău. Eu ştiu din experienţa mea din acest sezon că pot fi clasată mai în faţă şi la mult mai puţine secunde distanţă. De aceea, pot spune că nu sînt pe deplin fericită cu acest rezultat. Dar nu mă dau bătută aici, voi continua în forţă şi promit să ajung acolo unde ştiu că îmi este locul. Ştiu că pot şi voi reuşi. Mulţumesc din suflet pentru tot suportul acordat, sînteţi extraordinari. Vă iubesc" este mesajul modest şi ambiţios al tinerei.

Campioană nemţoaică
La cele două manşe de slalom special de la Soci au luat parte 12 sportive. Podiumul a fost ocupat de Andrea Rothfuss (Germania, aur), Inga Medvedeva (Rusia, argint) şi Petra Smarzova (Slovacia, bronz). Toate schioare pline de merite, cu poveşti cutremurătoare de viaţă.Ce s-a ales de Puya, băiatul rău al hip-hopului. I-au plăcut femeile, dar acum s-a aflat cum a ajuns să locuiască

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
15:00 Tenis, WTA

Turneul din Dubai

Digi 2
18:30 Handbal F, Liga Campionilor

CSM București - FTC

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Liga 2

Universitatea Cluj - FC Argeș

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Ligue 1

Nice - Brest

Digi 4
21:30 Fotbal, Bundesliga

Bayern Munchen - Paderborn

Digi 2
21:45 Fotbal, Serie A

Brescia - Napoli

Digi 3
21:45 Fotbal, Ligue 1

Metz - Lyon

Digi 4
Program TV complet

Liga 1