SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  RUSIA

„E un tratament înfricoșător” » Cu ce cuvinte a întâmpinat-o antrenoarea Rusiei pe Kamila Valieva, venită în lacrimi după ratarea medaliei olimpice

Kamila Valieva a fost întâmpinată cu răceală de Eteri Tutberidze, foto: Imago
Kamila Valieva a fost întâmpinată cu răceală de Eteri Tutberidze, foto: Imago

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 februarie 2022 10:14 / Actualizat vineri, 18 februarie 2022 17:24

Președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a catalogat drept „rece” și „înfricoșător” felul în care Eteri Tutberidze, antrenoarea Rusiei, a abordat-o pe patinatoarea Kamila Valieva, care ieșea în lacrimi de pe gheață, după ce a ratat podiumul la Beijing. 

Venită la mantinelă, sportiva în vârstă de 15 ani a fost întâmpinată cu răceală de Eteri Tutberidze, care a luat-o la întrebări direct: „De ce nu te-ai luptat? De ce ai cedat? Explică-mi, de ce?”. Acestea au fost cuvintele antrenoarei în vârstă de 47 de ani. În schimb, când cele două așteptau afișarea rezultatelor, antrenoarea și-a îmbrățișat sportiva. 

„Când am văzut cum e întâmpinată de anturajul ei, mi s-a părut un tratament foarte rece, înfricoșător. Tot ce am văzut nu mă face să am încredere în apropiații Kamilei, nici în ceea ce privește trecutul ei, nici în ceea ce privește viitorul”, a explicat Thomas Bach.

Kamila Valieva nu și-a respectat statutul de favorită

Valieva nu și-a respectat statutul de favorită, greșind de mai multe ori în timpul exercițiului său și terminând pe locul 4, sub compatrioatele Anna Shcherbakova și Alexandra Trusova, dar și sub japoneza Sakamoto Kaori.

Prinsă la mijloc în vâltoarea evenimentelor din ultimele zile, Kamila Valieva a avut o prestație sub așteptări, întâmpinând probleme la nu mai puțin de cinci sărituri de la programul liber. 

Adolescenta din Rusia nu a pus mâna nici pe bronz, iar la final a fost un monument de deznădejde, camerele surprinzând-o plângând în hohote.

Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

Rusoaica Eteri Tutberidze, antrenoarea Kamilei Valieva, este un personaj misterios, iubit în Rusia, dar demonizat în afara ei.

Un personaj controversat, dar care și-a atras multe critici, ea reușind să ridice patinajul feminin rusesc pe înălțimi. „Suntem siguri că ea este nevinovată și curată", a spus Tutberidze într-o scurtă declarație despre Kamila, când a apărut acuzația de dopaj. Ea este un star în lumea gheții adulat sau urât, portretul său diferind de la o instituție media la alta. Dacă vesticii o numesc Cruella de Vil, pentru ruși este guruul la care se raportează. 

Totuși, destui antrenori ruși de valoare au spus că Eteri își tratează sportivii ca pe „bunuri perisabile" și că sacrifică sănătatea sportivilor pentru medalii. Fanii au evidențiat faptul că există „termenul de expirare al lui Eteri", care e în jur de 17 ani , atunci când fetele antrenate de ea se retrag fie din cauza accidentărilor, fie a lipsei de rezultate.

Benoit Richaud, unul dintre coregrafii de top, a spus pentru Business Insider că presiunea excesivă de a performa la o vârstă fragedă le scurtează carierele și le privează de dezvoltarea ca artiste mature. 

„Eteri a fost foarte deșteaptă în abordarea sa: e prima care a găsit o metodă să le învețe pe fetițe să facă sărituri cvadruple, dar metoda ei merge până la 17 ani. Apoi ce ar trebui să facă patinatoarele?", a spus Richaud.

Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele
PATINAJ ARTISTIC
Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice: 

Și colega Kamilei Valieva a izbucnit în lacrimi după finala la patinaj: „Urăsc pe toată lumea! Urăsc sportul ăsta”

Un nou caz de dopaj la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing » O sportivă din Ucraina a fost testată pozitiv la controlul antidoping

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
dinamo_forever_77
dinamo_forever_77  •  18 Februarie 2022, 15:16
Postat de thereem pe 18 Februarie 2022, 14:50

***

Am crezut doar ca esti lipsit de cultura generala. Acum imi dau seama ca nu ai cu ce sa inmagazinezi acea cultura!

347655969058390
Ion Popescu  •  18 Februarie 2022, 14:57

@sergi. Ai dreptate. Multumesc !

thereem
thereem  •  18 Februarie 2022, 14:50
Postat de dinamo_forever_77 pe 18 Februarie 2022, 13:28

Putina lectie de istorie nu strica! 1. in ultimii 150 de ani, rusii te-au calcat de nu mai putin de 12 ori!!! Si cand au venit....ti-au luat resurse, ti-au violat femeile si au facut genocid. 2. spre deosebire de occident, rusii ti-au impus comunismul cu FORTA. Nu l-ai adoptat tu cu buna stiinta. 3.Nu occidentul ti-a impus democratia, aderarea la Uniunea European sau aderarea la NATO. Tu, ca stat, ca populatia ti-ai dorit sa faci parte din Uniunea Europeana din NATO!!!! 4. Fara NATO, acum erai in pielea Ucrainei, a Gerorgiei, a Moltovei (cu trupe ruse impuse cu forta de catre rusi!!!) 5. Sa ne uitam unde este ROMANIA ........DATORITA occidentului si unde este Ucraina DIN CAUZA rusiei. 6. Nu mai lansati fumigene in spatiul public. Rusia este in moarte clinica. Singurul "avantaj" pe care-l are este puterea nucleara. 7. rusia nu-si permite un razboi din mai multe puncte de vedere. Economic, politic si nici militar. Sunt depasiti tehnologic, financiar si nici nu au prieteni pe care se pot baza. 8. ROMANIA ca stat s-a nascut cu fata la vest.....nu la est!!!! 9. In occident opozitia nu este la inchisoare si nici nu moare subit, sarind de la etajele superioare. 10. Daca esti doritor de rusia, este alegerea si dreptul tau. GO IN rusia!!!!!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează