SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

UPDATE OLIMPIC Săptămână cu emoții pentru „tricolorii” care vânează biletele de Paris

Loredana Toma în acțiune / FOTO Imago Images
Loredana Toma în acțiune / FOTO Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 31 martie 2024 19:30 / Actualizat joi, 11 aprilie 2024 11:36

Federațiile de haltere și lupte au sportivi implicați în lupta pentru locuri la Jocurile Olimpice din acest an. Halterofilii concurează la Phuket, în Thailanda, iar luptătorii la Baku, în Azerbaidjan. Federația Română de Scrimă, fără sportivi calificați, mai are o șansă la finalul lunii.

Delegația României pentru Jocurile Olimpice s-a blocat de o perioadă la numărul 76, însă după săptămâna care vine, ea ar putea spori.

Federația Română de Haltere participă între 1 și 7 aprilie la Cupa Mondială de la Phuket (Thailanda) cu patru sportivi. Concursul din Asia este ultimul care punctează în clasamentul pentru Jocurile Olimpice. Valentin Iancu (61 kg), Mihaela Cambei (49 kg), Andreea Cotruța (59 kg) și Loredana Toma (71 kg) sunt cei care au făcut deplasarea.

Două locuri aproape asigurate

Toma și Cambei ocupă locurile 5, respectiv 4 la categoriile la care evoluează și sunt cu ambele mâini pe biletele olimpice, acestea fiind acordate primelor zece clasate.

Ne dorim ca după această competiţie să avem cele două cote, mă refer la Cambei şi Toma, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă ţinând cont de clasarea lor actuală.

Dar evident că sperăm ca şi Andreea Cotruţa să urce în primele zece. Ea nu are nevoie să câștige aurul la Phuket, trebuie să îşi îmbunătăţească totalul cu aproximativ 7 kilograme. Competiţia este una extrem de dură la categoria ei", a spus Alexandru Pădure, președintele FRH, pentru Agerpres.

Cupa Mondială se încheie pe 11 aprilie, iar atunci vor fi anunțați toți halterofilii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris în urma clasamentului. O țară nu poate trimite mai mult de șase reprezentanți, trei la feminin, trei la masculin.

România a fost suspendată le ediția precedentă a Jocurilor Olimpice din cauza numeroaselor cazuri de dopaj. Loredana Toma era favorită la categoria sa, dar din cauza interdicției, ea a ratat prezența la Tokyo.

Halterofilii români la Cupa Mondială de la Phuket

  • 1 aprilie, ora 16:30 - Valentin Iancu (61 kg)
  • 2 aprilie, ora 24:00 - Mihaela Cambei (49 kg)
  • 3 aprilie, ora 18:30 - Andreea Cotruţa (59 kg)
  • 7 aprilie, ora 24:00 - Loredana Toma (71 kg)

Locurile în clasamentul pentru calificarea la JO înainte de Cupa Mondială din Thailanda

  • Valentin Iancu – locul 25 cu 269 kg la total
  • Mihaela Cambei – locul 5 cu 199 kg la total
  • Andreea Cotruța – locul 20 cu 212 kg la total
  • Loredana Toma – locul 4 cu 256 kg la total

Luptătorii merg la Baku

Federația Română de Lupte trimite 15 sportivi la Turneul european de calificare, care va avea loc între 5 și 7 aprilie la Baku. Deocamdată niciun luptător nu face parte din delegația României pentru Jocurile Olimpice.

Cum alege Franța portdrapelul pentru festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice » Metodă diferită de România
PARIS 2024
Cum alege Franța portdrapelul pentru festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice » Metodă diferită de România

Printre sportivii care vor intra pe saltea la Baku se află și Alin Alexuc Ciurariu (greco-romane, cat. 130 kg), care încearcă să participe la a patra ediție de Jocuri Olimpice din cariera sa.

„Am dedicat ani întregi luptelor, pentru astfel de momente. Drumul nu este ușor, sunt cei mai buni luptători din Europa care vor lupta pentru un loc la Jocurile Olimpice.

Succesul nu vine niciodată ușor, dar cu muncă, pasiune și determinare, totul devine posibil. Voi lupta cu toată forța pentru a obține a 4-a calificare la Jocurile Olimpice, pentru a duce numele luptelor românești la cea mai importantă competiție din lume. Totul pentru România!", a spus luptătorul în vârstă de 34 de ani.

Săptămână cu emoții pentru „tricolorii” care vânează biletele de Paris
Alin Alexuc Ciurariu e legitimat la Dinamo FOTO UWW

Pentru a ajunge la Paris e nevoie de o clasare pe primele două locuri. Cei care nu vor reuși mai au o șansă la turneul mondial de calificare, care va avea loc între 9 și 12 mai la Istanbul.

Participanții la Turneul european de calificare de la Baku

  • Lupte feminin: Ana Maria Pîrvu (50 kg), Andreea Beatrice Ana (53 kg), Kateryna Zydachevska (57 kg), Kriszta Incze (62 kg), Alexandra Anghel (68 kg), Cătălina Axente (76 kg)
  • Greco-romane: Răzvan Arnăut (60 kg), Mihai Mihuț (67 kg), Ilie Cojocari (77 kg), Nicu Ojog (87 kg), Alin Alexuc Ciurariu (130 kg)
  • Libere: Răzvan Kovacs (57 kg), Ștefan Coman (65 kg), Zurab Kapraev (74 kg), Florin Tripon (97 kg)

Scrima, fără calificați în urma clasamentului mondial

De asemenea, pe 1 aprilie se încheie și perioada de calificare pentru scrimă în urma clasamentului mondial. Federația care s-a întors cu medalie de la ultimele patru ediții nu are niciun sportiv calificat în urma acestui criteriu.

Sabrerul Iulian Teodosiu, cel care era creditat cu șanse de a merge la Paris, nu a prins biletele destinate scrimerilor ce nu fac parte dintr-o echipă calificată, acestea fiind obținute de Sandro Bazadze din Georgia și de Matyas Szabo (Germania).

La fel s-a întâmplat și la floretă feminin cu Mălina Călugăreanu, Anne Sauer (Germania) și Flora Pasztor (Ungaria).

Săptămână cu emoții pentru „tricolorii” care vânează biletele de Paris
Iulian Teodosiu FOTO FIE

Scrimerii români mai au o șansă de a obține biletul pentru Paris la turneul zonal, care va avea loc între 26 și 28 aprilie, în Luxemburg E nevoie de o clasare pe primul loc pentru a ajunge la Paris.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (76)

  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • POLO (12): naționala masculină
  • TENIS DE MASĂ (3): echipa feminină

Citește și:

Secretele și obiectivul singurei naționale a României calificate la Jocurile Olimpice » Președintele Federației dezvăluie pentru GSP: „Nu mergem să facem figurație!” + Perspective unice de la ultimul turneu olimpic
POLO
Secretele și obiectivul singurei naționale a României calificate la Jocurile Olimpice » Președintele Federației dezvăluie pentru GSP: „Nu mergem să facem figurație!” + Perspective unice de la ultimul turneu olimpic
David Popovici se va caza în afara Satului Olimpic și va avea protecție privată acoperită din resurse proprii
PARIS 2024
David Popovici se va caza în afara Satului Olimpic și va avea protecție privată acoperită din resurse proprii

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
neacaisa
neacaisa  •  03 Aprilie 2024, 12:05
Postat de MaxiP pe 03 Aprilie 2024, 08:33

Pai ar fi frumoase si niste actualizari, daca tot ati deschis acest subiect: Valentin Iancu nu a mai intrat in concurs la Haltere, din cauza unei probleme medicale. Mihaela Cambei a luat medalia de argint la total la categoria 49 kg cu 201 kg ridicate. Cam 35 mai putin fata de castigatoare. E practic calificata la JO.

cambei a concurat la 55 kg in acest concurs, categorie neolimpica, dar va fi calificata sigur la 49 kg.

MaxiP
MaxiP  •  03 Aprilie 2024, 08:33

Pai ar fi frumoase si niste actualizari, daca tot ati deschis acest subiect: Valentin Iancu nu a mai intrat in concurs la Haltere, din cauza unei probleme medicale. Mihaela Cambei a luat medalia de argint la total la categoria 49 kg cu 201 kg ridicate. Cam 35 mai putin fata de castigatoare. E practic calificata la JO.

MaxiP
MaxiP  •  01 Aprilie 2024, 10:52
Postat de neacaisa pe 01 Aprilie 2024, 01:12

la haltere stam ok, desi locurile de calificare s-au imputinat si in acest ciclu olimpic, vom duce probabil 2 sportive in acest ciclu olimpic, ambele cu sanse la medalii, dar la lupte si scrima ar fi un esec urias sa nu calificam nici macar un sportiv. cred ca avem totusi ceva sanse la lupte macar la feminin. as preciza si rezultatele de la judo, unde a fost o noua competitie importanta, grand slamul de la antalya, unde am avut, din nou, rezultate foarte slabe si ne indreptam si acolo spre un esec urias - 0 sportivi calificati.

Ma cam indoiesc ca la lupte nu vom trimite nimic, personal ma astept la 4-5 calificari, sunt curios daca reuseste vreun baiat sa obtina calificarea la acest sport. La scrima pare foarte greu, criteriile de calificare sunt dificile daca nu ai o echipa combativa. Acolo chiar e posibil sa nu calificam pe nimeni. Asteptam echipa de sabie baieti pentru urmatoarele cicluri olimpice, care probabil ca va deveni printre cele mai bune din lume. Iar la judo, sincer, nu e o noutate ca nu mai avem rezultate, deja sunt 3-4 ani cel putin in care nu prea s-a remarcat mare lucru in competitiile de judo pentru sportivii romani. Totusi, sunt curios ce se va intampla cu Adi Sulca, judoka cu rezultate exceptionale la juniori si care ar fi perspectivele lui de a se califica la JO anul acesta. Dar din ce retin, nu statea grozav in clasamentul mondial.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează