SPORTURI  »  RUGBY  »  HOBBY

Căpitanul zburător » Vezi ce hobby are Richie McCaw, liderul neo-zeelandezilor

Richie McCaw într-o acţiune personală la Cupa Mondială Foto: Reuters
Richie McCaw într-o acţiune personală la Cupa Mondială Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat joi, 27 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 27 octombrie 2011 10:09

Richie McCaw, proaspătul campion mondial, ascunde în spatele puternicului sportiv o pasiune mai puţin obişnuită, aviaţia


Provenit dintr-o familie în care pilotajul şi avioanele au o semnificaţie aparte, căpitanul naţionalei de rugby a Noii Zeelande împărtăşeşte în totalitate acest hobby pe care îl ridică la nivel de artă.

"Cînd mă aflu într-un planor, sînt doar eu. Cînd vin aici să zbor, oamenii mă lasă în pace, liniştit, nu mai contează că joc rugby. Este unul dintre motivele pentru care am ales această ocupaţie", a mărturisit Richie într-una din vizitele pe care le-a făcut la un aerodrom aflat la 50 de km de Christchurch.

Libertate în aer
Deasupra masivelor din Alpii de Sud, sportivul de 30 de ani se simte cu adevărat liber. E pe cont propriu şi nu mai este nevoit să aibă presiunea din timpul unui meci de rugby, presiune de care e mîndru că o simte, dar pe care îşi doreşte ca din cînd în cînd să o lase deoparte. Iar pilotajul este cel mai bun remediu pentru vindecarea acestei probleme, este modalitatea sa de a evada din viaţa cotidiană. "Nu am nevoie de senzaţii speciale. Aici eu trebuie să mă adaptez la alţii. Cînd sînt sus, în planor, doar eu contez. Cînd eşti pe pămînt, toată lumea discută. îţi explică, într-un fel te simţi responsabil şi pentru ei", a explicat McCaw.

Moştenire de familie
Pasiunea căpitanului All Blacks nu este una întîmplătoare. Înconjurat încă de mic de oameni şi lucruri care aveau legătură cu avioanele, lui Richie nu i-a fost deloc dificil să înceapă să îndrăgească această activitate. Bunicul său, Jim, a fost pilot de vînătoare şi a participat în misiunile din timpul celui de-al doilea război mondial, în timp ce tatăl şi o parte din unchii lui sînt implicaţi în această meserie. "Am avut o relaţie apropiată cu bunicul meu. A fost un model pentru mine. Mi-a povestit mereu despre întîmplările pe care le-a trăit, iar acest lucru m-a fascinat", a povestit Richie care a recunoscut că de fiecare dată cînd se întîlneşte cu familia discută numai despre avioane: "La noi, se vorbeşte mai mult despre asta decît despre rugby, ceea ce poate părea surprinzător".

În 2003, rugbystul neo-zeelandez nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a îndeplinit un vis din copilărie după ce a reuşit să obţină permisul de instructor de zbor. Chiar dacă este un lucru total diferit de ceea ce face el în mod obişnuit, pilotajul îi oferă aceleaşi emoţii şi frisoane pe care le simte pe teren, iar în aer găseşte echilibrul de care nevoie pentru a merge mai departe.

"Este important să ştii să-ţi fixezi obiectivele. Înainte să mă sui într-un planor trebuie să ştiu foarte bine ce destinaţie am"
Richie McCaw, căpitan Noua Zeelandă

Pistă în curte
Richie McCaw a declarat că dragostea pentru aviaţie din familia sa a fost dusă pînă la extrem, cea mai clară dovadă fiind pista de aterizare pe care a construit-o la una dintre fermele pe care le deţine. Aceasta este prevăzută cu un sistem complet care le permite să decoleze cu planoarele. "De cînd mă ştiu am făcut asta. Mi-a plăcut să construiesc, să asamblez tot felul de piese şi să construiesc avioane... în miniatură", a spus căpitanul All Blacks.

103 meciuri a jucat Richie McCaw la naţionala Neo-Zeelandei, fiind cel mai selecţionat rugbyst All Blacks

3 titluri de cel mai bun rugbyst al anului a primit Richie McCaw din partea IRB

7 trofee Tri Nations a cîştigat Richie McCaw cu reprezentativa Noii Zeelande

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
anes7
anes7  •  27 Octombrie 2011, 02:41

da ce e ala phobby? :))))

flavoneus
flavoneus  •  27 Octombrie 2011, 02:00

se numesc alpii neozeelandezi si o intrebare de ce se nujemsc asa?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close