SPORTURI  »  RUGBY  »  ACUZAȚII

Federația Română de Rugby reacționează după ce Spania a cerut excluderea „stejarilor” de la Cupa Mondială: „Relatări eronate!”

Jason Tomane, România, în meciul cu Portugalia din februarie // foto: Imago Images
Jason Tomane, România, în meciul cu Portugalia din februarie // foto: Imago Images

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 iunie 2022 20:57 / Actualizat miercuri, 01 iunie 2022 21:24

Federația Română de Rugby reacționează după acuzațiile aduse de spanioli cu privire la eligibilitatea lui Jason Tomane (27 de ani) de a evolua pentru naționala României. Forul condus de Alin Petrache susține că „au fost urmați corect toți pașii”.

Spaniolii de la cotidianul Mundo Deportivo cer excluderea României de la Cupa Mondială de rugby din 2023. Motivul? Utilizarea lui Jason Tomane, neozeelandez naturalizat și utilizat de „stejari” în 4 partide oficiale din calificările pentru turneul final de anul viitor.

Ce susțin aceștia? Că Tomane ar fi încălcat în 2019 regula care spune că un jucător poate evolua pentru o altă națională decât cea din țara natală doar dacă timp de trei ani consecutivi nu îi părăsește mai mult de 60 de zile teritoriul.

Federația Română de Rugby răspunde acuzațiilor spaniolilor 

Ca răspuns la această acuzație, Federația Română de Rugby a emis un comunicat pe site-ul oficial, în care punctează următoarele lucruri:

În urma unor relatări eronate din presa internațională, Federația Română de Rugby clarifică faptul că au fost urmați corect toți pașii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane.

Conform legislației române, pentru a obține o viză de ședere valabilă pentru țara noastră, solicitantul trebuie să aplice din afara țării. 

Ca și în cazul tuturor chestiunilor de eligibilitate, speța a fost luată în considerare de către Comisia de Regulamente a World Rugby, care a luat act și a susținut circumstanțele excepționale care au dus la situația ca jucătorul să se afle în afara țării mai mult decât timpul permis, în timp ce aceste circumstanțe, în afara controlului jucătorului, au extins procesul de solicitare a vizei de către sportiv.

Federația susține pe deplin procedurile puse în aplicare de World Rugby pentru a proteja integritatea jocului internațional și este regretabil că presa din Spania a difuzat știrea fără a verifica faptele în prealabil.

- rugbyromania.ro

Plecând de la postările lui Tomane și ale soției sale de pe Instagram, spaniolii au concluzionat că sportivul ar fi locuit în Ungaria vreme de 3 luni în 2019.

  • România a fost distribuită în grupa B la Cupa Mondială din 2023, care va avea loc în Franța. Adversare ar urma să fie Africa de Sud, Irlanda, Scoția și încă o formație din zona Asia/Pacific
  • Debutul „stejarilor” ar trebui să fie pe 9 septembrie 2023, împotriva Irlandei.
  • România s-a calificat direct grație descalificării Spaniei, venită ca urmare a unei plângeri depuse de Federația Română de Rugby.

Mai multe știri din sporturi: 

Povestea românului plecat din țara lui să facă istorie pentru Belgia » Vasile Usturoi, noul campion european la box: „Nici acum nu realizez ce am reușit”

Handbal: Dinamo a transferat un superjucător de la Barcelona!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
cschaka
cschaka  •  03 Iunie 2022, 02:56

Bravo fraților ! Mulțumesc Federației Române de Rugby pentru demersul făcut, foarte profesionist, bravo !! P.S. Cumpărasem bilete pentru Mondial la Africa de Sud - Spania, și acum aflu cu ENORMĂ plăcere ca o să-mi văd ROMÂNII live pe stadion, contra campioanei mondiale :D

emil1986
emil1986  •  02 Iunie 2022, 16:43
Postat de dobrin pe 02 Iunie 2022, 15:02

Cu Dedu insa s-a putut...

Pai s-a putut pentru ca Constantin Din, actualul presedinte, avea grade mai mari sau sustinere mai mare din partea 'baietilor'. Este ca te-ai prins? :))

dobrin
dobrin  •  02 Iunie 2022, 15:02
Postat de emil1986 pe 02 Iunie 2022, 10:08

Ce mai cauta la FRR??? Simplu. E omul 'baietilor', la fel ca Burleanu la FRF, la fel ca majoritatea presedintilor de federatii. Sportul romanesc, de fapt statul roman, a fost acaparat de servicii.

Cu Dedu insa s-a putut...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează