SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN 2023

Avantaj Nole » Traseu infernal pentru Nadal la Australian Open, ibericul e în pericol încă din primul tur + Djokovic a primit o tragere la sorți ideală

Djokovic și Nadal luptă pentru istorie la Australian Open 2023 / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Djokovic și Nadal luptă pentru istorie la Australian Open 2023 / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 13 ianuarie 2023 07:05 / Actualizat sambata, 14 ianuarie 2023 17:04

Tragerea la sorți a tabloului masculin de la Australian Open rotunjește și mai mult șansele lui Novak Djokovic la Melbourne. Nole, cap de serie #4, e marele favorit al întrecerii de la Antipozi, unde poate scrie istorie: sârbul luptă pentru titlul #10 la AO și pentru recăpătarea primului loc mondial, dar și pentru a-l egala pe Nadal în bătălia neoficială pentru „GOAT” (21-22 în acest moment). 

Pentru prima oară în Australia după scandalul expulzării de anul trecut, Novak Djokovic are motive să fie încrezător după tragerea la sorți. De nouă ori campion în „Slam-ul vesel”, marele campion sârb a fost repartizat în partea inferioară a tabloului, iar primii adversari ai acestuia sunt abordabili prima vedere.

Novak Djokovic a primit o tragere la sorți ideală la Australian Open 2023

Nole deschide balul contra spaniolului Roberto Carballés Baena (29 de ani, #75 ATP), adversar pe care l-a învins fără emoții în unicul lor duel direct de până acum. Djokovic, numărul 5 mondial, s-ar duela apoi cu învingătorul din meciul Hugo Dellien (#132 ATP) - Enzo Couacaud (#190 ATP). 

Turul III i-ar putea aduce sârbului un duel cu Grigor Dimitrov, favoritul #29, pe care-l domină autoritar la meciuri directe: 9-1, nicio victorie în dreptul bulgarului pe teren rapid.

Dacă se respectă calculele hârtiei, Djokovic se poate confrunta în optimi cu un alt iberic, Pablo Carreno Busta (31 de ani, #15 ATP), omul care l-a învins în 2021, la Jocurile Olimpice, în meciul pentru bronz. Totuși, spaniolul nu e în formă și pare greu de crezut că-l poate domina pe Djokovic în sistemul 3/5 seturi. 

Abia din sferturi apar și primii adversari redutabili pentru Nole: acolo, poate da peste Holger Rune, elevul lui Patrick Mouratoglou, peste rusul Rublev (#6 ATP) sau peste Nick Kyrgios (#21 ATP).

În fine, semifinala l-ar pune pe sârb față în față cu Casper Ruud, locul doi mondial, norvegianul pe care Djokovic l-a învins în finala Turneului Campionilor de anul trecut. Casper nu se regăsește în startul lui 2023, anunțând recent că-și va lua o pauză de o lună după Australian Open.

Avantaj Nole » Traseu infernal pentru Nadal la Australian Open, ibericul e în pericol încă din primul tur + Djokovic a primit o tragere la sorți ideală
Novak Djokovic/ foto Imago Images

Cu spaima accidentării în minte, Djokovic luptă să redevină #1 mondial la Australian Open

Mai degrabă, temerile lui Nole și ale fanilor săi sunt legate de durerile resimțite zilele trecute la bicepsul femural stâng, o problemă care pare să persiste. Fostul lider mondial chiar și-a întrerupt un antrenament pentru a nu risca o agravare a accidentării, astfel că rămâne de văzut la ce nivel fizic va fi el la ora startului turneului. 

În orice caz, un eventual titlu la Melbourne, al zecelea al său pe pământ australian, ar însemna că sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP, o posibilă încununare a călătoriei lui din ultimul an, una pavată cu obstacole de tot felul. 

Cât ghinion pentru Nadal! Campionul en-titre, în mare pericol încă din turul I

Devenit cap de serie #1 odată cu retragerea lui Carlos Alcaraz, Rafa Nadal, 36 de ani, campionul de anul trecut, e marele perdant de la tragerea la sorți. Statutul de favorit principal nu i-a adus nici pe departe un traseu „blând”. Din contră, ibericul, care are 6 înfrângeri în ultimele 7 meciuri oficiale, are mari emoții încă din primul tur.

Nadal n-are timp de respiro, intră în „focuri” încă din runda inaugurală, acolo unde-l așteaptă un test mai mult decât intens. Adversarul spaniolului e britanicul Jack Draper (21 de ani, 40# ATP), unul dintre cei mai talentați și explozivi jucători ai generației sale.

Nadal - Draper, cel mai tare duel din primul tur 

Stângaci, la fel ca ilustrul său oponent, Draper traversează o formă grozavă: e în semifinalele turneului Adelaide 2 și tocmai ce a atins săptămâna aceasta cea mai bună clasare a carierei, locul 40. Elevul lui James Trotman a avut un 2022 excelent, cu victorii la nume precum Stefanos Tsitsipas, Thiem, Monfils, Felix Auger-Aliassime, Taylor Fritz sau Diego Schwartzman, iar sezonul acesta vrea să facă pasul decisiv către top. 

Mai jos, povestea lui Jack Draper, noua mare speranță a britanicilor:

Momentul slab al lui Nadal și ascensiunea lui Draper îi forțează pe susținătorii spaniolului să se întrebe dacă nu cumva favoritul lor va fi eliminat încă din primul tur la Australian Open, contraperformanță pe care a mai atins-o și în 2016, când ceda în fața lui Verdasco în cinci seturi

Cotele de la pariuri subliniază la rândul lor dificultatea adversarului lui Rafa. Agențiile îi oferă ibericului o cotă între 1.45 și 1.51, ipostază fără precedent: niciodată de când a intrat în top Nadal n-a avut o cotă atât de mare într-un meci din primul tur! Draper a primit o cotă ce variază între 2.65 și 2.80.

903 săptămâni consecutivea adunat Rafael Nadal în Top 10, el fiind între primii zece cei mai buni jucători din lume neîntrerupt din aprilie 2005 încoace

În cazul în care reușește să-l învingă pe Draper, Nadal ar întâlni în turul secund un alt nume redutabil din noua generație. E vorba despre americanul Brandon Nakashima (21 de ani, #47 ATP), cel care anul trecut a câștigat Turneul Campionilor dedicat jucătorilor NextGen.

Avantaj Nole » Traseu infernal pentru Nadal la Australian Open, ibericul e în pericol încă din primul tur + Djokovic a primit o tragere la sorți ideală
Rafael Nadal e campionul en-titre, dar sorții nu i-au surâs la tragerea la sorți // Foto: Imago

Traseul infernal al lui Nadal, dacă trece de primele tururi: Tiafoe, Medvedev, apoi Tsitsipas

Perspectivele nu-s îmbucurătoare pentru Nadal nici pentru restul turneului. Optimile i-ar putea aduce o reîntâlnire cu Frances Tiafoe (24 ani, #17 ATP), omul care l-a eliminat pe Matador de la US Open 2022. Daniil Medvedev (26 de ani 8 #ATP) ar putea fi adversarul spaniolului din sferturi, ceea ce ar însemna o reeditare a finalei memorabile de anul trecut

Mai departe, penultimul act l-ar putea pune pe iberic față în față cu Stefanos Tsitsipas (24 de ani, #4 ATP), jucător care a început anul cu patru victorii. Grecul e cel care-l elimina pe Nadal la ediția din 2021, după o revenire magistrală, de la 0-2 la seturi.

Daniil Medvedev rămâne un pericol pentru toată lumea

Dublu finalist la Australian Open, rusul Daniil Medvedev e creditat de agențiile de pariuri cu șansa a doua la Melbourne.

Rusul se află pe partea de tablou a lui Nadal și îl întâlnește în primul tur pe americanul Marcus Giron (#60 ATP), urmând ca, cel mai probabil, oponentul său din turul secund să fie John Millman (#148 ATP), unul dintre reprezentanții gazdelor. Turul III l-ar putea pune față în față cu Sebastian Korda (22 de ani #31 ATP), proaspătul finalist de la Adelaide, unde a ratat o minge de meci în ultimul act, împotriva lui Djokovic

Avantaj Nole » Traseu infernal pentru Nadal la Australian Open, ibericul e în pericol încă din primul tur + Djokovic a primit o tragere la sorți ideală
Daniil Medvedev a ajuns până în finală anul trecut

Greul ar începe pentru Medvedev din optimi, unde-l așteaptă fie Hubert Hurkacz (#11 ATP), fie Denis Shapovalov (#22 ATP).Polonezul își construiește minuțios forma și ar putea fi un factor important pe partea lui de tablou: joi, l-a învins pe Nadal într-un meci de antrenament jucat pe “Rod Laver Arena”, 7-6, 7-5.

Neinclus în calcule, Tsitsipas ar putea fi o mare amenințare la Australian Open

Temperamentalul Stefanos Tsitsipas a avut o doua parte a sezonului 2022 modestă, însă a început noul an în mare stil, cu patru victorii solide reușite la United Cup, împotriva lui Berretinni, Coric, Goffin și Dimitrov

Grecul e în continuare în căutarea primului Slam din carieră și debutează la Antipozi în compania francezului Quentin Halys (26 de ani, #64 ATP), pentru ca în turul secund să-l întâlnească pe Yannick Hanfmann (#128 ATP). Cel mai dur test pentru elen ar putea veni în sferturi, unde posibilul său adversar e canadianul Auger-Aliassime (22 de ani, #7 ATP).

Dacă favoriții respectă calculele hârtiei, adversarul lui Tsitsipas dintr-o ipotetică semifinală s-ar alege dintre Medvedev și Nadal.

Alți jucători de luat în calcul la Australian Open: Felix Auger-Aliassime, Nick Kyrgios, Hubert Hurkacz, Taylor Fritz, Alex de Minaur.

Cote la câștigarea Australian Open

  • Novak Djokovic - 1.83
  • Daniil Medvedev - 6.5
  • Stefanos Tsitsipas - 14
  • Nick Kyrgios - 15
  • Rafael Nadal - 17
  • Taylor Fritz - 18
  • Casper Ruud - 26

VIDEO Rafael Nadal, antrenament înainte de Australian Open 2023

Citește și alte știri din tenis:

VIDEO Ion Țiriac, furibund la adresa avocaților Simonei: „Sunt lenți, L-E-N-Ț-I!” + Previziune sumbră legată de viitorul lui Halep

Cele 5 jucătoare din România și-au aflat adversarele din primul tur la Australian Open. Jaqueline înfruntă o jucătoare din top 3 mondial!

Avertisment pentru public, înainte de revenirea lui Djokovic la Australian Open: „BOOM, veți fi dați afară!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
dododudau
dododudau  •  14 Ianuarie 2023, 12:06

Asta e chiar tare (Frances Tiafoe (17 ani, 24# ATP) ) E cam pe dos ba baieti!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează