SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Bianca Andreescu, tânăra regină! Portretul învingătoarei de la US Open 2019: „Dacă Roger Federer și Serena Williams pot, atunci pot și eu”

Articol de , - Publicat luni, 09 septembrie 2019 09:00

US OPEN 2019. Debutantă la New York, Bianca Andreescu, 19 ani, e noua campioană, după 6-3, 7-5 în finală cu Serena Williams. 
 

Anul trecut, la vremea disputării finalei feminine de la US Open, tânăra canadiancă nici măcar nu a văzut meciul. 

„Cu siguranță nu m-am uitat. Eram acasă. Accidentată. Stăteam”, a rememorat ea sâmbătă noapte, când cadrul era atât de diferit de cele actual încât părea rupt dintr-o poveste, dintr-un vis. 

Pe atunci, era abia a 208-a jucătoare a lumii, învinsă în primul tur al calificărilor, zbătându-se să răzbească printre numeroase probleme fizice și nu numai. 

În doar câteva luni, portretul Biancăi avea să devină tot mai vizibil, cu trăsăturile desenate apăsat, definitiv. Iar acum în dreptul ei scrie campioană de Grand Slam.

Grija de a respira

O jucătoare capabilă să intre pe imensa arenă Arthur Ashe cu căștile mari pe urechi, privind drept în față, chiar dacă, spunea apoi, principala ei grijă de când se trezise fusese să respire. „Am încercat să fac asta și pe parcursul meciului, să-mi țin emoțiile înfrânate. Nu a fost deloc ușor, deși cred că m-am descurcat bine tot anul”. 

Într-adevăr, Bianca a dovedit din primele zile ale sezonului că este o solistă cu stil propriu, căreia i se potrivesc scenele cele mai mari. 

În fața unei Serena Williams care a suferit abundent la serviciu, Andreescu a stat fermă de la început. Cum e să ai 19 ani și aproape 3 luni și să spui: 

„Planul de joc a fost ca din start să o fac să muncească pentru fiecare minge, să pun cât mai multe retururi posibil în teren. Cred că a fost un pic intimidată de asta”. Serena. Intimidată. A fost. Poate nu intimidată, ci surprinsă, aruncată într-o postură inconfortabilă. 

Apoi, felul în care și-a recăpătat mintea limpede și cum s-a întors la ceea ce făcuse bine tot meciul în momentul în care legendara americană revenise de la 1-5 la 5-5 în setul secund, salvând și o minge de partidă. „Am văzut-o întorcând de la 0-5, de la 1-5, de la 2-5. Mi-am spus că trebuie să rămân la tactica mea. Începuse să joace mult mai bine”.  

De data aceasta, cum sublinia și Serena, Bianca "a adus pe teren mai multă intensitate decât versatilitate". 

Au fost mai puține scurtele, slice-urile, chiar și venirile la fileu. A compensat însă copios cu jocul exploziv din spate, atât de iute în execuții, atât de atentă la luarea deciziilor în doar fracțiuni de secundă, descoperind teritorii dincolo de fileu, trimițând în contre-pied, atacând returul cu hotărâre.

34-4este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Bianca Andreescu în 2019 pe tablourile principale. Cele patru jucătoare care au învins-o au fost Julia Goerges, Anastasija Sevastova și Sofia Kenin de două ori

Rezumat VIDEO al finalei Bianca Andreescu vs Serena Williams

Viziunea zilnică a victoriei

Și toate acestea au fost răsplătite. Nu a fost doar un meci în care strategia a funcționat. A fost o finală. Cea mai mare din toate jucate până acum. A fost partida care i-a întins ultima punte spre titlul de Mare Șlem. Un titlu de Mare Șlem... 

"Nu e prima dată când m-am vizualizat jucând o asemenea finală, chiar împotriva Serenei Williams. E așa o nebunie, oameni buni. Am fost...". 

Iar aici filmul conferinței de presă se rupe un pic pentru că tânăra campioană e învinsă de lacrimi. Până la urmă, vârsta fragedă și emoțiile năvălesc dincolo de platoșa semeață de fată cool. „Am visat la acest moment de atât de multă vreme. De când am câștigat la Orange Bowl, am crezut că pot ajunge aici. Da, de atunci am vizualizat aceste momente aproape zilnic”. 

Deși nu a fost mereu atât de tare mental, atât de puternică în interior, atât de încrezătoare. Vi-o amintiți de la Cupa Fed, în februarie 2018? 

Un joc cu sclipiri, dar complet nelegat, potopit de greșeli și ezitări.

Niciodată nu am fost atât de compactă cum sunt acum, nici măcar anul trecut. Mă prăbușeam des, tot felul de gânduri negre îmi treceau prin minte. Rupeam rachete. Strigam la mine în timpul meciurilor. La antrenamente la fel. Am aflat însă că nu e în avantajul meu și am căutat ajutor, sfaturi. Am încercat să am o viziune pozitivă, cred că asta m-a ajutat, inclusiv în situațiile grele

Anul trecut, în septembrie, era pe locul 208. Acum e pe 5, cu un titlu de Mare Șlem în brațe. „Țintele mea au fost tot timpul aceleași, să câștig cât de multe turnee majore pot, să devin numărul 1 mondial”. Cu pași mari și siguri, se apropie de ele. US Open 2019 e doar o mostră din tot ce poate face această fată care aduce pe teren forță, varietate și atitudine. Exact ce fac campionii. 

În momentele când ești accidentat simți că nu mai poți. Dacă ai însă încredere că în față sunt vremuri bune, atunci merită să treci prin ele. Îți clădesc caracterul. Toată lumea ar trebui să treacă prin ele pentru că te fac mai puternic

Nu am avut niciodată atât de mulți bani în viața mea. Nu am nicio idee ce voi face cu ei

Acum am cel mai mare zâmbet pe față. Am trecut prin multe în scurta mea carieră, dar sunt foarte, foarte bucuroasă că nu am renunțat la visurile mele

Bianca Andreescu

3,85 milioane de dolarieste premiul în bani primit de Bianca Andreescu pentru titlul de la US Open

Unica învingătoare la debut în era open

Din 1968 încoace, doar 12 jucătoare au ajuns în săptămâna a doua la US Open fiind debutantante în ultimul turneu de Mare Șlem al anului. Trei au atins finala, una s-a oprit în semifinale, dar Bianca Andreescu este singura care a dus drumul până la capăt, cucerind titlul și stabilind un reper pentru cele care vor urma. La 19 ani și aproape 3 luni, este, de asemenea, prima adolescentă învingătoare la New York de la Maria Șarapova în 2006 încoace, rusoaica având atunci 19 ani și 5 luni. 

Bianca Andreescu, tânăra regină! Portretul învingătoarei de la US Open 2019: „Dacă Roger Federer și Serena Williams pot, atunci pot și eu”

Un an de poveste

Bianca Andreescu a început sezonul pe poziția 152 și după nouă luni în care a jucat doar opt turnee WTA, a ajuns pe poziția a cincea în clasamentul mondial.

„A fost călătorie nebună”, spune Bianca despre tot ce i s-a întâmplat în 2019. La începutul anului era doar o jucătoare care promitea mult, însă în nouă luni de zile s-a transformat într-o certitudine.  A pornit în această călătorie de pe locul 152 mondial, a jucat patru finale, așezăndu-și în vitrină trei dintre cele mai importante trofee ale circuitului feminin. 

În martie a venit cel de la Indian Wells, un parcurs care avea să-i marcheze mijlocul sezonului pentru că de acolo s-a ales cu o accidentare la umăr care a împiedicat-o să evolueze la capacitate maximă la Roland Garros și care a determinat-o să se retragă de la Wimbledon. A revenit în luna august și din nou a impresionat cucerind trofeul de la Toronto, iar de ieri este campioana de la New York. 

„Totul a început la Auckland pentru mine. Aveam mari așteptări de la acest sezon, dar faptul că am reușit să le înving pe Caroline Wozniacki și pe Venus Williams în prima săptămână a fost incredibil”, a spus Andreescu.  

8 victoriila jucătoare de Top 10 a reușit Bianca Andreescu în acest sezon din tot atâtea partide disputate

Bianca Andreescu, tânăra regină! Portretul învingătoarei de la US Open 2019: „Dacă Roger Federer și Serena Williams pot, atunci pot și eu”

Al treilea an cu patru câștigătoare diferite

În 2019 trofeele de Mare Șlem au fost câștigate de patru jucătoare diferite. Naomi Osaka s-a impus la Australian Open, Ashleigh Barty la Roland Garros, Simona Halep la Wimbledon și Bianca Andreescu la US Open. 

Aceeași situație a fost și în 2018, când câștigătoarele s-au numit Caroline Wozniacki, Simona Halep, Angelique Kerber și Naomi Osaka, dar și în 2017, cu învingătoarele numindu-se Serena Williams, Jelena Ostapenko, Garbine Muguruza și Sloane Stephens. 

Ultima jucătoare care a reușit să câștige mai mult de un trofeu de Mare Șlem într-un sezon este Angelique Kerber, ea impunându-se la Australian Open și US Open în 2016.

Bianca Andreescu: „Îmi iubesc enorm țara!”

La conferința de presă ce a urmat cuceririi trofeului, Bianca Andreescu a fost întrebată dacă i-a fost greu în Canada, având în vedere că părinții ei sunt emigranți din România. „Nu, deloc. Canada este o țară minunată, una multiculturală. Nu am întâmpinat nicio dificultate pentru că părinții mei sunt români, de aceea îmi iubesc atât de mult țara. Nu am cuvinte să le mulțumesc celor de la Tennis Canada pentru ce au făcut pentru mine. Au avut grijă de mine încă de la zece ani. Programul pe care l-au pus la punct i-a ajutat pe mulți canadieni, nu doar pe mine. Fără ei nu aș fi ajuns până aici", a spus jucătoarea în vârstă de 19 ani. 

Bassett și Nash, modele pentru Bianca

Câștigătoarea de la US Open a vorbit despre sportivii canadieni care i-au servit drept model. Printre ei jucătoarea de tenis Carling Bassett și baschetbalistul Steve Nash. „

Aș putea să fac o listă întreagă. E bine să ai asemenea exemple când ești tănăr. De câte ori intru pe teren, încerc să arăt cel mai bun caracter al meu pentru a putea să fiu și eu la rândul meu un exemplu. Mereu am spus că dacă eu pot, dacă Serena poate, dacă Roger poate, dacă Steve Nash poate, oricine poate”, a explicat Bianca. 

A patra finală pierdută 

Înainte de a deveni mamă, Serena Williams pierduse doar șase finale de Mare Șlem din 29 disputate: în 2001, 2011 la US Open, în 2004, 2008 la Wimbledon, în 2016 la Australian Open și Roland Garros. De la revenire, americanca a cedat patru ultime acte din tot atâtea jucate. Angelique Kerber a învins-o în 2018 la Londra, Naomi Osaka în același an la New York, iar în 2019 Simona Halep la Wimbledon și acum Bianca Andreescu la US Open. 

„Cred că de data aceasta am luptat mai mult. Finala cu Kerber nu se pune pentru că eram epuizată, Olympia avea doar opt luni. Sincer, este frustrant pentru că de fiecare dată am fost foarte aproape și totuși atât de departe. Trebuie să merg înainte, să lupt, cu siguranță a fost mai bine decât am evoluat în fața lui Halep”, a spus americanca.  C

Citește și: 

EXCLUSIV Năstase, comparație inedită între Andreescu și Halep: „Contează Grand Slam-urile, nu locurile 1” + Sfatul pe care românca nu l-a ascultat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
2293116380754712
Corodan Emil  •  10 Octombrie 2019, 20:07

Un frumos articol de sport.Felicitari GSP.

bratescu_savi1
bratescu_savi1  •  09 Septembrie 2019, 17:37

OK BRAVO

ray51
ray51  •  09 Septembrie 2019, 15:22

E o tipa super! Se simte faptul ca a trait, s-a format, pe alte meleaguri. Are alt tonus. Alta mentalitate. Imi place faptul ca nu icneste pana la strigate si ca se bucura precum un ... ursulet! E comica. Sper ca nu se va opri aici!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează