SPORTURI  »  TENIS  »  SPANIA

Ce diferențe vede Ion Țiriac între tenisul lui Rod Laver și Roger Federer sau Rafael Nadal: „Așa s-au schimbat campionii”

Ion Țiriac pe terenul de tenis în anii '70 FOTO Imago Images
Ion Țiriac pe terenul de tenis în anii '70 FOTO Imago Images

Articol de - Publicat joi, 17 iunie 2021 17:28 / Actualizat vineri, 18 iunie 2021 11:05

Ion Țiriac, 82 de ani, care patronează turneul din capitala Spaniei, a reușit să câștige în acest oraș un trofeu cu o poveste interesantă

Ilie Năstase a povestit într-un interviu la Paris pentru Gazeta Sporturilor un episod mai puțin cunoscut al prieteniei, dar și al duelului cu Ion Țiriac. "Am jucat cu el în finala unui turneu la Madrid, în ’71. Mă rugase să nu îl bat rău. Băi Tănase, - așa îmi spunea - mă bați, dar să nu îmi dai 6-0, 6-1, nu mă faci să par ridicol. Lasă-mi și mie, acolo, două-trei game-uri! În concluzie, m-a bătut de m-a zvântat, mi-a dat 6-0 în ultimul set!", a spus Năstase.

Apoi a continuat: "I-am bătut obrazul. Iar el, mustăcind, știi ce mi-a spus? Băi Tănase, fii atent la mine ce îți spun! Nu dai niciun game, nici lui taică-tău, nici lui maică-ta dacă joci cu ei! Da? Lecție de viața!".

"A trecut mult timp de atunci"

Coincidență sau nu, acela a fost ultimul trofeu cucerit de Ion Țiriac în carieră la simplu, pe 9 mai, chiar de ziua sa. Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la acel succes. Turneul s-a ținut la clubul Puerta de Hierro, pe zgură, iar Ion Țiriac a împlinit în ziua finalei cu Năstase, care era favorit principal, 32 de ani. Scorul ultimului act a fost 7-5, 6-1, 6-0, iar românul a gustat triumful chiar sub ochii prințesei Sofia, soția lui Juan Carlos, pe atunci doar principe al Spaniei.

Înainte Țiriac avusese un bye în primul tur, apoi a trecut de spaniolii Juan Carlos Arroyo cu 6-0, 6-0, de Juan Herrera cu 9-7, 6-4, de sud-africanul Raymond Moore cu 6-2, 6-2 și de germanul Harald Elschenbroich cu 6-1, 6-4, 6-1.

Năstase și Țiriac se impuseseră deja la dublu, unde au primit un premiu de 75.000 de pesetas (450 de euro), după o finală în fața brazilienilor Mandarino și Koch 6-4, 7-5, 3-6, 6-4.

Pentru trofeul de simplu, Țiriac a primit 210.000 pesetas (1.200 de euro). "A trecut mult timp de atunci. Țin minte că toți jucătorii spanioli au participat, cum ar fi Santana, Gisbert etc. Manolo nu a putut juca în semifinale, nu știu pe cine am învins în penultimul act, dar știu că în finală l-am depășit pe Ilie. Au trecut 50 de ani", a spus românul pentru lawebdeltenis.net.

O carieră plină

De atunci s-a stabilit legătura românului cu orașul în care, începând din 2002 la masculin și din 2009 la feminin, patronează unul dintre cele mai prestigioase turnee la care vin toate starurile acestui sport.

Pe zgura din cadrul clubului Puerta de Hiero, Țiriac încheia seria titlurilor cucerite, care a început cu Parioli, Palermo și Lugano în 1968 și a continuat cu Munchen în 1970. În cariera sa sportivă, el a mai jucat alte cinci finale între 1968 și 1972.

La dublu, a cucerit 22 de trofee, printre care și unul de Mare Șlem, în 1970, la Roland Garros, alături de Ilie Năstase, ultimele două venind în 1979 la San Jose și North Conway, cu Guillermo Vilas, cel al cărui antrenor și manager a fost.

Partenerii lui Țiriac în triumfuri au fost Ilie Năstase, 11 trofee, Guillermo Villas, 8 trofee, Mike Estep, Manuel Orantes, Wojtek Fibak, 1 trofeu. A mai disputat alte 24 de finale în această probă.

Reguli neschimbate

Țiriac a fost întrebat ce ar aduce din competițiile din 1971 în cele din 2021 sau dacă ar fi ceva din trecut care să meargă acum. "Diferențele sunt enorme. Din nefericire, tenisul e singurul sport în care nu s-a schimbat aproape nimic în ceea ce privește regulile. 

În schimb, au intervenit alte modificări în ceea ce privește materialele din care sunt fabricate rachetele, mingile, echipamentele, încălțămintea. Aceste lucruri au dus la schimbarea profilului campionului atât la feminin, cât și la masculin, o creștere în înălțime de 10-20 la sută", a explicat miliardarul român pentru sursa citată.

Apoi și-a continuat expunerea: "Jocul e prea rapid, ia mult din talent și evidențiază mai mult forța sportivului. Pentru un joc bun mingea ar trebui mărită cu douăzeci și cinci la sută. Ce se întâmplă acum în circuite nu mai are legătură cu turneul de tenis, totul s-a transformat într-o organizație profesionistă de evenimente de zeci și sute de milioane fiecare în parte".

Se pot compara epocile în care a concurat Țiriac cu cele de acum? "Imposibil: ființe umane diferite, rachete diferite, mingi de tenis diferite. Laver, ultimul jucător din lume care a reușit Marele Șlem, avea 1,70 m și în jur de 70 de kilograme. Acum, Nadal, Federer au aproape 1,90 m și sunt de trei ori mai puternici din punct de vedere fizic", a spus Țiriac pentru lawebdeltenis.net. z

8-2este scorul în întâlnirile directe dintre Ilie Năstase și Ion Țiriac indicat de site-ul ATP. Victoriile lui Țiriac sunt cele din finala de la Parioli în 1968 și în cea de la Madrid în 1971

55este locul cel mai bun ocupat de Ion Țiriac la simplu în ierarhia computerizată a tenisului masculin, o poziție atinsă pe 6 martie 1974

19este cea mai bună poziție ocupată de Ion Țiriac la dublu în ierarhia computerizată a tenisului masculin, un loc atins pe 9 aprilie 1979

1968este anul în care și-a făcut Ion Țiriac debutul în tenisul profesionist, el punând punct acestei cariere în 1979

3finale de Cupa Davis au jucat Ion Țiriac și Ilie Năstase, toate pierdute

Ion Țiriac cere reforme la nivel înalt: „MTS, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să se implice! Am ajuns la coada Europei”

Kiki Bertens și-a anunțat retragerea din tenis: „Mai bine stau acasă”

Rafael Nadal, anunț-șoc: s-a retras de la Wimbledon și Jocurile Olimpice

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
markksson
markksson  •  18 Iunie 2021, 02:28

@ Ionuţ Coman (OP), care e nr corect?? *** "55 este locul cel mai bun ocupat de Ion Țiriac în ierarhia computerizată a tenisului masculin, o poziție atinsă pe 6 martie 1974" SAU "19 este cea mai bună poziție ocupată de Ion Țiriac în ierarhia computerizată a tenisului masculin, un loc atins pe 9 aprilie 1979"?? ***

Vezi toate comentariile (1)
Comentează