SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2022

Djokovic sau Nadal? E loc de surprize? Cum arată tabloul de la Wimbledon + Cele două nume care le amenință dominația

Novak Djokovic și Rafa Nadal sunt marii favoriți de la Wimbledon 2022 / Sursă foto: Imago Images
Novak Djokovic și Rafa Nadal sunt marii favoriți de la Wimbledon 2022 / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 24 iunie 2022 15:35 / Actualizat vineri, 24 iunie 2022 16:22

Novak Djokovic și Rafael Nadal, primii doi capi de serie de la Wimbledon, și-au aflat astăzi adversarii din cel de-al treilea turneu de Mare Șlem al anului. Ibericul a primit un traseu infernal spre finală, însă nici sârbul nu are cel mai facil tablou. Matteo Berrettini, finalistul de anul trecut, și senzația Carlos Alcaraz stau la pândă și vor să le strice calculele celor doi coloși. 

  • Turneul de la Wimbledon este programat în perioada 27 iunie - 10 iulie 2022 și va fi televizat de Eurosport. 
  • ATP și WTA au decis ca jucătorii și jucătoarele să nu primească puncte la ediția din acest an. Motivul? Refuzul organizatorilor de nu le permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe, din cauza conflictului din Ucraina. 

Fără liderul mondial Daniil Medvedev la start, interzis de organizatorii de la Wimbledon, Novak Djokovic beneficiază din nou de statutul de favorit principal. Cu un sezon 2022 bulversat de probleme de toate felurile, Nole încearcă să-și adjudece, la Londra, primul său Grand Slam al anului. 

Miza e mare pentru el: nu trebuie să piardă contactul cu marele rival Nadal, ajuns la borna #22 după Roland Garros. Sârbul are 6 titluri la Wimbledon, iar casele de pariuri îl consideră favorit cert și pentru ediția din acest an.

Rupe Djokovic seria nefastă din 2022? 

Djokovic, 35 de ani, 3 ATP, îl va înfrunta în primul tur pe sud-coreeanul Soonwoo Kwon (75 ATP), în timp ce polonezul Kamil Majchrzak (91 ATP) ar putea fi adversarul său din turul secund. Apoi, sârbul s-ar putea duela cu compatriotul Miomir Kecmanovic (30 ATP), un jucător în formă bună anul acesta. 

Opelka (18 ATP) sau Basilashvili (27 ATP) îl așteaptă pe Djokovic în optimi, însă pericolele reale încep din sferturi, când Carlos Alcaraz ar putea ieși în calea lui Nole. Hubert Hurckaz (10 ATP), un jucător solid pe iarbă, proaspăt campion la Halle, ar fi un posibil test dur pentru sârb în semifinale.

Djokovic sau Nadal? E loc de surprize? Cum arată tabloul de la Wimbledon + Cele două nume care le amenință dominația
Novak Djokovic încearcă să se reinventeze la Wimbledon, turneu pe care l-a câștigat de nu mai puțin de 6 ori

Fără succes la Wimbledon din 2010, Rafa Nadal țintește un nou titlu major

Obișnuit să primească adversari complicați la mai toate tragerile la sorți, Nadal n-a scăpat de ghinionul proverbial nici la Londra. Nici măcar statutul de cap de serie #2 nu i-a adus lui Rafa un traseu mai ușor.

Dacă în primul tur are un adversar abordabil pe hârtie, pe argentinianul Francisco Cerundolo (42 ATP), ibericul intră în „focuri” încă din turul II, unde s-ar putea duela cu Sam Querrey (99 ATP), un veritabil specialist pe gazon. 

Italianul Sonego (32 ATP) sau puternicul olandez Botic van de Zandschulp (26 ATP), un jucător incomod pe suprafețe rapide, ar putea fi adversarii lui Nadal din turul III, în timp ce o posibilă optime i-ar rezerva, cel mai probabil, un duel cu Marin Cilic (17 ATP), finalist la Wimbledon în 2017

Dacă ar ajunge în sferturi, Nadal l-ar putea întâlni din nou pe Felix Auger Aliassime (9 ATP), alt jucător grozav pe iarbă. În fine, o ipotetică semifinală i-ar aduce spaniolului o altă ciocnire încrâncenată, un posibil duel cu Matteo Berrettini (11 ATP). Italianul e finalistul de anul trecut, iar în iunie a revenit în forță după o accidentare la mâna dreaptă, câștigând titlurile de la Stuttgart și Queen's.

Dincolo de posibilele obstacole de pe tablou, rămâne de văzut și care va fi dispoziția fizică a lui Nadal. Imediat după Paris, fostul lider mondial a efectuat un nou tratament la piciorul cu probleme, o soluție care, măcar pe termen scurt, pare să fi dat roade.

 “Lucrurile au funcționat până acum, e într-o formă fizică OK și a venit la Londra să câștige, nu doar să facă un turneu bun”, a asigurat Francisco Roig, unul dintre cei trei antrenori ai spaniolului.

Djokovic sau Nadal? E loc de surprize? Cum arată tabloul de la Wimbledon + Cele două nume care le amenință dominația
Nadal, pregătindu-se la Wimbledon sub privirile antrenorului Francisco Roig / Sursă foto: Guliver/Getty Image

2 titluriare Nadal la Wimbledon, în 2008 și 2010. Spaniolul a mai pierdut alte trei finale la Londra

În ciuda traseului complicat, Nadal, campion la Australian Open și Roland Garros în 2022, e hotărât să facă un nou pas spre Slam-ul calendaristic. „Aceasta e ținta pe termen îndepărtat, da. Și cred că e un obiectiv realist”, a declarat zilele trecute Carlos Moya, unul dintre antrenorii ibericului, într-un interviu pentru Marca.

Halep - Muchova în turul 1 la Wimbledon » Cu cine joacă celelalte 6 românce
WIMBLEDON
Halep - Muchova în turul 1 la Wimbledon » Cu cine joacă celelalte 6 românce

Berrettini și Alcaraz, marile amenințări

Anul trecut, Matteo Berrettini a surprins pe toată lumea cu parcursul său de la Wimbledon, însă italianul e acum o certitudine, un adversar pe care nimeni nu și-l dorește în preajmă. Statutul său e confirmat și de cele două turnee pe care le-a câștigat pe iarbă în ultimele trei săptămâni. 

Matteo ar fi un adversar infernal pentru Nadal într-o posibilă semifinală. Joi, cei doi s-au întâlnit într-un set de antrenament pe Centralul de la Wimbledon, iar Berrettini s-a impus cu 6-4.

Djokovic sau Nadal? E loc de surprize? Cum arată tabloul de la Wimbledon + Cele două nume care le amenință dominația
Matteo Berrettini a fost finalist anul trecut la Wimbledon

Carlos Alcaraz era văzut drept marele favorit de la Roland Garros, însă visul său s-a destrămat în sferturi, când a fost învins de Alexander Zverev, absent de la Londra din cauza accidentării groaznice de la French Open

Forma puștiului de 19 ani e însă o enigmă: el nu a jucat niciun turneu pregătitor pe iarbă, iar experiența sa pe suprafața verde nu e un factor care să-l avantajeze. Totuși, Alcaraz nu poate fi scos din calculele, tenisul etalat de el în prima parte a anului fiind impresionant pe alocuri.

Alți jucatori importanți care pot provoca daune la Wimbledon: Hubert Hurkacz, Stefanos Tsitsipas, Nick Kyrgios, Felix Auger-Aliassime. Tu pe cine mizezi?

VIDEO Ultimele pregătiri înainte de startul Wimbledon

Citește și alte știri din tenis:

Halep - Muchova în turul 1 la Wimbledon » Cu cine joacă celelalte 6 românce

UPDATE Simona Halep s-a retras de la Bad Homburg, înaintea semifinalei cu Bianca Andreescu!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
th3dog
th3dog  •  25 Iunie 2022, 10:14

Hai Nole! 21!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează