SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

DEZBATERE E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani? Două mari întrebări după ce spaniolul a rescris istoria la Wimbledon

Carlos Alcaraz e noul rege de la Wimbledon / foto: Imago Images +19   FOTO
Carlos Alcaraz e noul rege de la Wimbledon / foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 17 iulie 2023 15:24 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 16:02

Două teme interesante de discuție după triumful istoric reușit de Carlos Alcaraz la Wimbledon. Mai poate fi ignorat spaniolul de aici înainte? Cât de ridicat e nivelul pe care l-a atins deja la 20 de ani?

Maniera convingătoare în care Alcaraz a pus capăt supremației lui Djokovic de la Wimbledon și palmaresul bogat pe care liderul mondial îl deține deja la vârsta lui sunt realități care deschid dezbateri diverse în tenisul mondial. Și tot mai mulți sunt cei care afirmă că Alcaraz a dat startul unei noi ere. Așadar...

1. E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani?

Există multiple motive pentru care cei doi spanioli, exponenți ai unor generații diferite, au tot fost comparați în ultimii ani. De la naționalitate până la stilul fizic de joc și de la obiceiurile din timpul meciurilor până la „explozia” loviturilor, între cei doi s-au iscat mereu fel și fel de comparații. Justificat sau nu, precocitatea lui Alcaraz a adus aminte - și aduce în continuare - de modul în care apariția lui Nadal în circuit, petrecută acum aproape 20 de ani, a schimbat definitiv cursul jocului. 

Carlos a recunoscut că Nadal i-a fost idol, la fel cum a avut întotdeauna remarci apreciative la adresa lui Djokovic sau a lui Federer. A mai afirmat, totuși, că nu e deloc fanul comparațiilor cu Rafa. 

Există argumente pentru a afirma că, la 20 de ani, Alcaraz îl întrece la unele capitole pe ilustrul său compatriot? Carlitos nu are cifrele și aura pe care Nadal le avea la 20 de ani pe zgură, însă a cucerit deja culmi pe care Rafa nu le atinsese la acea vârstă: Slam pe iarbă, Slam pe hard, locul 1 mondial, teritorii pe care Nadal le-a putut câștiga abia mai târziu.

22 de aniavea Nadal în momentul primului său titlu la Wimbledon, venit în 2008. Tot atunci a devenit în premieră lider mondial. La acel moment, câștigase deja de patru ori la Roland Garros

2. Mai poate fi discreditat Alcaraz de aici înainte? 

Întrebarea are un răspuns previzibil. Greu de crezut că, în ecuația actuală, se mai pot găsi argumente împotriva spaniolului.

Carlitos a bifat deja, la 20 de ani, suficiente borne cât să nu mai fie încadrat la „speranțe irosite” sau „ce-ar fi fost dacă…”. Dublu campion de Grand Slam, lider mondial, victorios în fața lui Novak Djokovic pe cea mai înaltă scenă posibilă - centralul de la Wimbledon -, Alcaraz și-a câștigat definitiv locul în clasa de lux a tenisului.

Și are în continuare atâtea și atâtea argumente de partea lui - era, vârsta, jocul, personalitatea. Pretențioși și obișnuiți cu dominația nemaivăzută a „BigThree”, fanii au tot căutat în ultimii ani prototipul ideal al jucătorului care să poarte tenisul mai departe. Și dacă Dimitrov, Thiem, Tsitsipas sau Zverev au eșuat din varii motive, e sigur să spunem că Alcaraz a dat deja startul tranziției.

Intră în dezbatere. Cât de departe va ajunge Carlos Alcaraz?

VIDEO Rezumatul finalei Carlos Alcaraz - Novak Djokovic

Citește și: 

Rafael Nadal i-a transmis un mesaj emoționant lui Carlos Alcaraz, imediat după finala de la Wimbledon: „Acolo unde este, s-a bucurat pentru tine”

ISTORIC! Carlos Alcaraz, campion la Wimbledon, după o finală de 5 seturi uluitoare cu Novak Djokovic

Novak Djokovic și elogiul suprem pentru Carlos Alcaraz, după finala memorabilă de la Wimbledon » Spaniolul i-a răspuns: „E o nebunie că a spus asta!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează