SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Eduard Novak, mesaj pentru Simona Halep » Ce spune ministrul Sportului în scandalul de dopaj

Simona Halep // FOTO: Imago
Simona Halep // FOTO: Imago

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 10:24 / Actualizat duminica, 23 octombrie 2022 11:16

Eduard Novak, ministrul Sportului, sare în apărarea Simonei Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu.

După apariția veștii, Eduard Novak a postat pe contul de Facebook un mesaj în care o apără pe Simona Halep și spune că o susține pe sportiva din Constanța.

Vina Simonei
EDITORIAL
Vina Simonei

Eduard Novak, mesaj pentru Simona Halep

 „Simona Halep este un reper în tenisul românesc și cel mondial. A inspirat noi generații de tineri care s-au îndreptat către tenis, iar impactul pe care astfel de sportivi, de talie mondială, îl au asupra sportului este unul major. 

Ministerul Sportului susține, prin politicile și valorile promovate, sportul de performanță bazat pe spiritul fairplay și corectitudine. Suntem alături de Simona și sperăm să se clarifice cât mai curând această situație”, a scris Eduard Novak.

Ce urmează pentru Simona Halep, după suspendarea provizorie pentru dopaj

Ca în orice caz de dopaj, românca a fost suspendată provizoriu, urmând ca pedeapsa să fie stabilită în urma unei anchete care cel mai probabil se va întinde pe durata câtorva luni.

Simona Halep va avea nevoie un motiv întemeiat pe care să-l susțină pentru a ieși din această situație. Dacă românca nu va fi mulțumită de decizie, ea poate apela și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. 

Roxadustat, substanța la care a testat pozitiv Halep, este un actor inductibil prin hipoxie, inhibitor de prolil hidroxilază. E folosită în tratarea anemiei, având drept efect stimularea glandelor suprarenale pentru secreția de eritropoietină, care duce la o mai mare producție de celule roșii, ajutând la o mai bună oxigenare a corpului. 

A fost inclusă încă din 2011 pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Anti-Doping, iar în cea din 2022 apare la categoria eritropoietine, subcategoria stabilizatori ai factorului de inducere a hipoxiei, alături de cobalt, daprodustat, molidustat, vadadustat sau xenon.

VIDEO Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Citește și: 

„Cred că Halep a fost trădată de antrenor sau medic” » Ipoteză nouă în cazul Simonei

„Roxadustat nu se găsește în România” » Explicațiile unei farmaciste în cazul Simonei Halep

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
Trandafir
Trandafir  •  22 Octombrie 2022, 15:01
Postat de Trandafir pe 22 Octombrie 2022, 10:44

Foarte frumos spus !

Foarte corect ! Cele mai negre marsavii se fac pentru bani. Dar mai exista gelozia ucigatoare a femeii.

michele
michele  •  22 Octombrie 2022, 12:48

Esti jalnic mai baiatule! Nu era nici cazul, nici momentul sa spui asa ceva. Pana la acest grav incident puteai sa o lauzi pe sportiva. Aici nu vorbim de sport de masa ci de sport profesionist, cu foarte multi bani in joc. Este o industrie de facut bani dar si o retea infractionala care profita din plin. Nu e vorba de o singura persoana. Pentru bani lumea este in stare de orice.

Trandafir
Trandafir  •  22 Octombrie 2022, 10:44

Foarte frumos spus !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează