SPORTURI  »  TENIS  »  DECIZIE

Elina Svitolina, reacție categorică după excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon » Cere ca aceștia să răspundă la 3 întrebări despre invazia din Ucraina

Elina Svitolina / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Elina Svitolina / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 09:03 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 09:57

Ucraineanca Elina Svitolina (27 de ani, 25 WTA) a oferit o poziție clară după ce oficialii de la Wimbledon au anunțat că jucătorii din Rusia și Belarus vor fi excluși de la ediția din acest an a prestigiosului turneu britanic.

Svitolina propune ca jucătorii ruși și cei bieloruși să răspundă unor întrebări legate de invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina, iar participarea lor la Wimbledon să fie condiționată de răspunsurile oferite de aceștia.

Elina Svitolina: „În vremuri de criză, tăcerea înseamnă să fii de acord cu ce se întâmplă”

„Dragă comunitate a tenisului. Ginetta Sagan spunea odată: «Tăcerea în fața nedreptății e complicitate cu asupritorul» Afirmația nu ar putea fi mai adevărată de atât în momentul de față. În data de 24 februarie 2022, Rusia, având sprijinul Belarusului, a atacat Ucraina. La ora actuală se desfășoară un război în țara noastră, în casa noastră. Toți ucrainenii sunt forțați să își părăsească locuințele și să lupte pentru viețile lor.

Pentru mai mult de 50 de zile deja, forțele ruse au bombardat orașele noastre, omorând civili și s-au folosit de teritoriul Belarusului pentru a bombarda Ucraina din vest și din nord. Milioane de oameni au fost lăsate fără case, milioane de copii acum știu cum arată o explozie, team și moartea. Se întâmplă chiar acum, în inima Europei. 

Ca sportivi, ducem o viață în văzul public și avem o responsabilitate enormă. Unele postări de-ale noastre pe rețelele sociale ajung la un număr mai mare de oameni decât ajung televiziunile regionale.

În vremuri de criză, tăcerea înseamnă să fii de acord cu ce se întâmplă. Am observat că anumiți jucători ruși și belaruși au menționat, vag, războiul, dar nu au afirmat niciodată că Rusia și Belarus au început războiul pe teritoriul Ucrainei. Tocmai tăcerea a celor care aleg să rămână în tăcere e de nesuporat, întrucât conduce la continuarea crimelor din patria noastră”.

Rușii se simt lezați de interdicția primită la Wimbledon: „Încalcă drepturile omului! Djokovic are dreptate, e o decizie nebună”
WIMBLEDON
Rușii se simt lezați de interdicția primită la Wimbledon: „Încalcă drepturile omului! Djokovic are dreptate, e o decizie nebună”

Elina Svitolina: „Vine un timp când tăcerea e trădare, iar vremea aceea e acum”

„Cerem WTA, ATP și ITF să se asigure că jucătorii care reprezintă Rusia și Belarusul să răspundă la următoarele întrebări

  1.  Susții invazia Rusiei și a Belarusului pe teritoriul Ucrainei și, în consecință, războiul început de aceste țări?
  2. Susții activitățile militare rusești și bieloruse din Ucraina?
  3. Susții regimul lui Putin și al lui Lukashenko?

Unde va fi aplicabil, cerem excluderea și interzicerea jucătorilor ruși și belaruși din competițiile internaționale, la fel cum a făcut-o deja Wimbledonul. Vine un timp când tăcerea e trădare, iar vremea aceea e acum”, a adăugat jucătoarea din Ucraina. 

Elina Svitolina a luat o decizie radicală: „Corpul meu nu mai rezistă”

Ucraineanca Elina Svitolina, 25 WTA, a anunțat că va lua o pauză de la tenis pe termen nedeterminat.

„Au fost câteva luni extrem de dificile pentru mine, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. De ceva vreme am unele probleme la spate. Durerea nu m-a lăsat să mă pregătesc pentru turnee. Între timp, văd cu durere în inimă ce se întâmplă în țara mea și felul în care luptă și se apără ucrainenii mei.

Acest lucru m-a făcut și pe mine să vreau să lupt pe teren. Corpul meu nu mai rezistă și am nevoie de odihnă”, a scris Svitolina.

Ea a adăugat că va rata turneele din Europa, dar nu a precizat când va reveni pe teren. Ultimul turneu la care a jucat Elina este cel de la Miami, unde a pierdut în turul al doilea.

Citește și alte știri de actualitate: 

Rușii se simt lezați de interdicția primită la Wimbledon: „Încalcă drepturile omului! Djokovic are dreptate, e o decizie nebună”

Martina Navratilova, afectată după decizia celor de la Wimbledon: „Îmi vine să plâng!”

VIDEO Emma Răducanu, în revenire de formă » S-a calificat în „sferturi” la Stuttgart, unde o așteaptă un duel-șoc!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
267890
267890  •  23 Aprilie 2022, 01:29

Chiar m-am saturat de ucrainenii ăștia.

dakesis
dakesis  •  22 Aprilie 2022, 21:20

corect, doamna are dreptate. Sportivii au o responsabilitate foarte mare, insa multi dintre ei sunt prea limitati ca sa inteleaga asta. Prea necititi, prea ignoranti. Si o dau pe aia cu 'eu doar fac sport'. Nu, nenicule, daca atunci cand deschizi gura se uita cateva sute de mii la ce iese de acolo, atunci ai o anumita responsabilitate, e o voce cu care faci ceva, fie ca vrei sau nu.

victor33
victor33  •  22 Aprilie 2022, 21:07
Postat de Ion Popescu pe 22 Aprilie 2022, 16:23

Cand americanii au omorat sute de mii, poate milioane de vietnamezi utilizand si bombe incendiare cu napalm nici un sportiv american nu a fost intrezis. Asta este dreptatea #lumii occidentale#.

N-are absolut nicio legatura. Rusii merita cu varf si indesat. Au timp sa se gandeasca de ce parte sunt.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează