SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

FED CUP // Analiză tăioasă a succesului istoric obținut în Cehia: ”Federația și statul român nu au niciun merit. Punct!” 

Articol de - Publicat miercuri, 13 februarie 2019 12:13

Marius Vecerdea, antrenorul sibian de tenis care a câștigat definitiv în instanță anularea mandatelor actualilor șefi FRT, analizează tăios succesul din Fed Cup, de la Ostrava, și punctează că federația și statul român n-au niciun merit în succesul contra Cehiei.

- Domnule Vecerdea, cu ce impresie ați rămas după succesul formidabil al fetelor la Ostrava?
- O victorie excepțională, pe care trebuie s-o vedem însă într-o anumită cheie, dacă vrem să fim corecți cu noi înșine. Este strict un succes al fetelor, al staff-urilor și al familiilor lor. Punct! De aceea, noi, românii, avem obligația să le apreciem mai mult, nu să le blamăm când nu participă la Fed Cup. Cehii, spre exemplu, au în spate un sistem extraordinar de sprijinire a juniorilor, încheie contracte cu sportivii în care specifică obligația lor de a evolua pentru echipa federației. La noi nu există așa ceva. 

- La ce vă referiți?
- Funcționează doar o mare bunăvoință din partea fetelor de a veni și de a-și toci oasele pentru echipa României. Ați observat că, la bucuria de la final, până și Halep spune ceva de genul „Măcar o șampanie să beau și eu de la federație”! 

„Antrenorul lui Niculescu era luat la mișto că mizează pe Monica”

- V-a surprins faptul că diferența au făcut-o fetele de la dublu în fața celui mai bun cuplu din lume, Siniakova - Krejcikova?
- Aș remarca aici în special rolul Monicăi Niculescu, motorul acelui meci decisiv. Ca junioară, cu stilul ei atipic, puțini mizau că va ajunge la acest nivel. Mari "specialiști" din sistem chiar făceau mișto de antrenorul ei, Călin Ciorbagiu, tehnicianul cu care Monica lucrează de peste un deceniu, pe ideea că fata n-are nicio șansă să atace topul. Dar omul a trecut peste toate prejudecățile, a avut încredere în Monica, și-au văzut împreună de drum și uite că timpul ne dă răspunsul cine a greșit și cine doar s-a băgat în seamă! România îi datorează lui Ciorbagiu această victorie mult mai mult decât federației, care n-a contribuit cu aproape nimic la ascensiunea acestor sportive.

- Când vorbiți de stilul atipic al Monicăi vă gândiți la acea lovitură de dreapta foarte personală?
- Dintr-o mie de jucătoare clasate în lume, Monica e, probabil, singura care dă cu dreapta doar slice, adică nu felul clasic, drive, de a lovi mingea. Mulți percep asta ca pe o limitare în exprimare. Ați văzut că și cehoaicele forțau doar pe dreapta ei, iar Monica răspundea cu mingile acelea tăiate, pe mijlocul terenului, care, de fapt, le-au încurcat teribil pe adversare. Pur și simplu, nu s-au putut concentra să blocheze acest stil neobișnuit al lui Niculescu! N-au ieșit din modul clasic de a gândi jocul. 

 „De ce să-i dăm peste gură lui Buzărnescu?”

- Buzărnescu a reprezentat un handicap?
- Să nu uităm că Buzărnescu venise după o pauză îndelungată, a reintrat abia la Australian Open, unde n-a jucat rău cu Venus Williams. Pe Miki trebuie s-o vedem ca parte a echipei, nu să-i dăm imediat peste gură că a pierdut ambele partide la Ostrava. În primul rând, ea și-a câștigat dreptul de a fi în echipa României, iar asta trebuie respectat. Gândiți-vă și sub ce presiune a jucat la 2-1, știind că dacă nu învinge totul rămâne pe seama partidei de la dublu, unde cehoaicele veneau cu un cuplu fantastic! 

- Care mai e situația cu conducerea federației după ultimul proces, în care i s-a anulat mandatul președintelui George Cosac? 
- Avem niște impostori în fruntea tenisului românesc, iar Cosac are tupeul să vorbească despre doi nebuni de la minister care refuză finanțarea FRT! Decizia definitivă a instanței a venit la sfârșitul anului trecut, motivarea am primit-o deja în ianuarie și a existat deja o discuție cu ministrul, după care s-a stabilit că trebuie convocată imediat o Adunare Generală de alegeri. Numai că acest demers e în continuare boicotat și se pare că există inclusiv anumite influențe politice la nivel de MTS pentru a opri lucrurile. Numai că situația nu are cum să rămână așa! Va fi o problemă inclusiv cu banii care vor veni acum de la federația internațională pentru calificarea în semifinalele Fed Cup. Cine semnează pentru gestionarea lor și cu ce drept? 

- Aveți un răspuns la această întrebare?
- Aștept deocamdată opinia federației internaționale pe această temă, fiindcă traduc decizia instanței de la București și o trimit mai departe. Să vedem care e poziția lor față de niște indivizi care nu au drept de reprezentare a FRT! Nimeni nu știe ce se întâmplă cu banii. Ajungem în paradigma din trecut. Am state de plată inclusiv de pe vremea lui Ilie Năstase. Sau Hărădău, care-și dădea singur prime pentru Cupa Davis sau Fed Cup. Asta se întâmplă, probabil, și acum. 

„Proiect de dezvoltare refuzat fiindcă îl scrisesem eu”

Vecerdea susține că, înainte de Olimpiada din 2016, a scris un program de dezvoltare a tenisului românesc, prezentat inclusiv la nivel de premier, Dacian Cioloș în acel moment: „A fost bine primit, dar federația a refuzat pur și simplu să-l pună în aplicare doar fiindcă provenea de la mine și exista riscul să aibă succes. Totul era privit prin prisma promovării jucătorilor, cu ideea de a le crește cota de notorietate, iar federația să beneficieze apoi prin contractele de sponsorizare. I-am strâns și pe sportivi, le-am explicat inclusiv lui Mergea și Tecău, au părut și ei încântați de proiect, dar totul a murit în fașă, din păcate”.

„Toți suntem acum bucuroși pentru victoria din Fed Cup, dar cum le apreciem, de fapt, pe aceste fete, în a căror ascensiune statul și federația au fost elemente absente? Ar merita niște recompense maxime, dar cine se ocupă de acest subiect?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
merace
merace  •  13 Februarie 2019, 19:27

Vecerdea s-a judecat cu FRT si a castigat. Analiza lui e clar subiectiva. Taioasa, da, cum putea fi altfel cand e la cutite cu ei?! :D Daca justitia a decis, FRT ar trebui sa faca alegeri noi, cat mai curand.

347655969058390
Ion Popescu  •  13 Februarie 2019, 18:13
Postat de bridges pe 13 Februarie 2019, 12:53

Statul, guvernul cu toate institutiile sale luate impreuna si separat NU inseamna Romania, e parte a acesteia, partea care o fura si se umple de lauri pe seama ei, este, in acest caz, capusa care traieste pe banii sportivilor, ai tuturora. Bani care in multe locuri nu ajung la sportivi, se opresc in salariile triplate si luxul celor care populeaza excesiv un minister, multe directii de sport, multi activisti si bagatori de seama care traiesc pe langa. La sportivi ajunge mereu maruntisul, ce ramane dupa ce altii s-au imbuibat, adica dupa ce Statul cu tot ce am enumerat au facut-o. Unde-s investitiile in sport, in terenuri, sali pt tenis, echipamente pentru juniori, jucatorii de lot samd Nu-s, pentru ca "s-au pierdut". Tu te consideri patriot, roman adevarat daca-i iei apararea hotului, trantorului, atunci esti patriot sau daca semnalezi ce abuzuri se fac in sistem, pentru a le corecta?

O analiza reala, minunata. Este valabila pentru toate domenile din Romania. Sa realizam impreuna #Trezeste-te romane. Ia-ti tara in maini curate.......#

digei
digei  •  13 Februarie 2019, 15:07
Postat de pavel_dumitrescu pe 13 Februarie 2019, 14:22

Marius Vecerdea este neo-marxist, membru al miscarii #rezist si este din Sibiu, orasul prezidential. De aici orice discutie despre obiectivitatea personajului se incheie.

Da' tu de unde esti mai inteligentule? Din Teleorman?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează