SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

FED CUP. Doar România, Paraguay și Australia fac asta » Analiza deciziei luate de Florin Segărceanu

FOTO: Raed Krishan +1   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 20 aprilie 2018 16:08

Căpitanul nejucător Florin Segărceanu le-a nominalizat pentru meciurile din întâlnirea România-Elveția doar pe Simona Halep și Irina Begu, lăsându-le deoparte pe Sorana Cîrstea și Mihaela Buzărnescu.

Program România - Elveția

  • Sâmbătă, ora 13:00
    Simona Halep-Viktorija Golubic
    Irina Begu-Timea Bacsinszky
  • Duminică, ora 12:00
    Simona Halep-Timea Bacsinszky
    Irina Begu-Viktorija Golubic
    Irina Begu, Simona Halep-Patty Schnyder, Jil Teichmann

Tragerea la sorți a ordinii meciurilor în barajul pentru Grupa Mondială, desfășurată vineri, la Cluj-Napoca, a ieșit puțin din ritual. Surpriza a venit din partea României, pentru care au fost anunțate doar două jucătoare în cele potențial 5 meciuri ale întâlnirii contra Elveției. Simona Halep și Irina Begu vor juca atât la simplu, cât și împreună, la dublu. Bilețelul extras din bol de primarul Clujului, Emil Boc, avea înscris pe el numele Viktorija Golubic, ceea ce înseamnă că primul meci de sâmbătă, de la ora 13:00, va fi între elvețiancă și liderul mondial, Simona Halep. Urmează partida Irina Begu-Timea Bacsinszky.

În ierarhia WTA, Sorana Cîrstea este pe locul 34, Begu pe 38, iar Mihaela Buzărnescu pe 40, însă căpitanul nejucător Florin Segărceanu a ales-o pe Irina ca a doua jucătoare de simplu. "A fost o decizie dificilă. Am ales tactic. Și din punctul de vedere al jocului, cred că acest teren este puțin mai bun pentru Irina, pentru stilul ei", a explicat el. "Vreau, de asemenea, să transmitem mesajul că luăm foarte în serios toate cele cinci meciuri. Nu garantează nimeni că o să câștigăm primele 3 puncte. De aceea, dacă se va ajunge la o partidă decisivă, dublul care va juca va fi cel dintre Irina și Simona. Repet, este și o decizie tactică". Halep și Begu au jucat anul acesta împreună în trei turnee, Shenzhen, unde au și câștigat titlul, Indian Wells și Miami.

"Un alt fel de a privi lucrurile"

Și căpitanul Elveției, Heinz Günthardt, a spus că e un pic surprins de alegerea României, de a nominaliza doar două jucătoare pentru meciurile din acest weekend. "Într-adevăr, în 90 la sută din cazuri, decizia nu se ia vineri, dar, de obicei, sunt anunțate toate cele patru jucătoare. Dar poate România are alt fel de a privi lucrurile".

"Într-adevăr, mă așteptam să joc, mai ales că eram a doua după clasament", a reacționat Sorana. "Aceasta era prima idee, dar căpitanul decide. Eu am venit la Fed Cup și când am fost prima, a doua sau a patra. Când am fost sănătoasă, m-am prezentat, m-am pus la dispoziția echipei. Dacă echipa vrea să joc simplu, joc simplu, dacă vrea dublu, joc dublu, iar dacă vrea să bat din palme, bat din palme", a enumerat, zâmbind amar. "Sunt aici pentru ce au nevoie echipa și România".

"Treaptă cu treaptă"

"Va fi un meci foarte greu cel cu Bacsinszky. Am avut mereu meciuri strânse cu ea. Vor fi emoții, cum au spus și fetele, vrem să jucăm cel mai bun tenis al nostru și ne bazăm pe ajutorul publicului. Sunt aptă, sunt sănătoasă, până la urmă, joc pe suprafața mea favorită", a declarat Irina. "Nu știu cum o ia fiecare, dar Irina are un joc complet pe zgură. Așa a considerat domnul Segărceanu și cu siguranță s-a gândit la acest lucru. A analizat toate momentele din această săptămână și din acești ani. Sper să fie o decizie bună. Sper să câștigăm ambele meciuri de sâmbătă și mai vedem", a comentat Simona Halep alegerea pentru TV Digi Sport.

Precedenta întâlnire, cea cu Canada din februarie, prima la care Florin Segărceanu a fost căpitan nejucător, s-a disputat tot la Cluj-Napoca, dar pe hard. Atunci, staff-ul tehnic a respectat ordinea din clasament a jucătoarelor române: Begu era pe locul 37 și a fost desemnată jucătoarea numărul unu a echipei, iar Cîrstea se afla o poziție mai jos, fiind jucătoarea a doua. Chiar dacă pentru tragerea la sorți s-au făcut anumite alegeri, regulamentul permite schimbări atât la meciurile de simplu, cât și la cel de dublu, dar numai pentru ziua de duminică.

Pentru sâmbătă, rămân fixate jucătoarele desemnate inițial, doar dacă nu apare o situație specială legată ori de motive disciplinare, ori de o accidentare sau boală. În cazul zilei de duminică, dacă apare o modificare pentru meciul al treilea, aceasta trebuie anunțată cu cel puțin o oră înainte de ora de începere. Dacă schimbarea e pentru meciul al patrulea, atunci arbitrul întâlnirii trebuie înștiințat nu mai târziu de 10 minute după încheierea partidei cu numărul 3. În cazul înfruntării de dublu, modificările trebuie înmânate cu măcar 15 minute înainte de finalizarea celui de-al patrulea meci de simplu.

just do it sega

"Vreau să luăm lucrurile treaptă cu treaptă în Cupa Fed. Prima este acum Elveția", a spus Florin Segărceanu. "În funcție de rezultatul de duminică, vom vorbi despre ce urmează". Lumea așteaptă o victorie a României și revenirea în Grupa Mondială. Indiferent de cine se va afla pe teren. 

La fel ca Australia și Paraguay

Doar echipa de la Antipozi și cea sud-americană au mai adoptat varianta de a anunța doar două jucătoare din 4. În acest weekend, se desfășoară mai multe întâlniri în cadrul Cupei Fed: semifinalele Grupei Mondiale și dispute de baraj. În mai multe cazuri, căpitanii nejucători ai nominalizat înaintea tragerii la sorți toate cele patru jucătoare puse pe lista înaintată la ITF.

Este cazul Germaniei, Cehiei și Statelor Unite ale Americii, apoi al Belarusului, Olandei și Italiei, respectiv Japoniei, Marii Britanii și Letoniei. Franța, care va întâlni SUA în semifinale, pe teren propriu, la Aix-en-Provence, reprezintă o situație specială. Căpitanul Yannick Noah a chemat doar 3 jucătoare. Caroline Garcia, numărul 7 mondial, se concentrează pe cariera de simplu, iar Alizé Cornet este sub investigația ITF după ce anul trecut a ratat 3 controale doping în afara competiției. Noah le-a distribuit însă în acest weekend pe toate cele 3 jucătoare aflate la dispoziția sa.

Sunt și țări care au optat pentru 3 din cele 4 nominalizate: Slovacia, Belgia și Rusia. Există și alte cazuri indentice celui al României. Căpitanul nejucător al Australiei, Alicia Molik, le-a anunțat pe Ashleigh Barty și Samantha Stosur pentru cele 5 meciuri, ea preferând-o pe campioana de la US Open 2011, aflată pe locul 58 mondial, Dariei Gavrilova, care ocupă poziția a 24-a. La fel a procedat și Ramón Delgado, căpitanul Paraguay-ulu, care le-a ales doar pe Verónica Cepede Royg și pe Monserrat González pentru înfruntarea contra Spaniei din barajul Grupei Mondiale II.

Vreau prima victorie"

Timea Bacsinszky, numărul unu din echipa Elveției, este încă în revenire după o accidentare la mâna dreaptă, care a ținut-o departe de terenuri de la Wimbledon 2017 până la turneul de la Sankt Petersburg de anul acesta. În 2018, ea a disputat doar trei meciuri, în Rusia, apoi la Indian Wells și Miami, dar le-a pierdut pe toate.

"Mă simt bine, chiar pe hârtie nu arată bine faptul că am jucat doar trei meciuri recent. În spate se află 14 ani de tenis, de experiență, de emoții, de momente cruciale. Încă am acel foc interior care arată dragostea mea pentru tenis și pentru competiție, de aceea am revenit de atâtea ori, inclusiv după această ultimă accidentare", a spus dubla semifinalistă de la Roland Garros. "Vreau să obțin prima victorie a sezonului chiar aici, de aceea am venit, să dau totul", a adăugat ea. 

Coregrafie specială

"Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Federaţia Română de Tenis pregătesc o coregrafie unicat pentru meciul de Fed Cup, România – Elveţia", s-a anunţat într-o postare pe unul dintre conturile oficiale FRT. "Este nevoie de sprijinul tuturor spectatorilor care au bilete pentru ziua de sâmbătă. Astfel, toţi cei care au bilete la meciurile de sâmbătă, 21 aprilie, sunt rugaţi să fie prezenţi în sală, şi aşezaţi pe locurile lor, cel mai târziu la ora 12:15.

Este nevoie de implicarea tuturor pentru reuşita acestui moment special, o premieră mondială la un meci de tenis. Detalii suplimentare vor exista pe fiecare scaun care face parte din momentul de coregrafie", se mai preciza în anunț. "Va fi ceva emoționant, un moment special. Nu știu cum va fi exact, am văzut doar o poză, în fugă, dar așteptăm pe toată lumea să participe", a subliniat și liderul mondial, Simona Halep. 

Întâlniri directe

Simona Halep-Viktorija Golubic 0-0
Irina Begu-Timea Bacsinszky 2-2
Simona Halep-Timea Bacsinszky 3-1
Irina Begu-Viktorija Golubic 2-0

4-3e scorul victorii/înfrângeri al României în întâlnirile disputate acasă din 2014 încoace

46este locul pe care-l ocupă Timea Bacsinszky în ierarhia mondială

115este poziția pe care o ocupă Viktorija Golubic în ierahia WTA

"Nu contează că joc prima sau a doua, așa e ieșit. Am văzut-o pe Golubic doar puțin, la antrenament. Va trebui să mai verific jocul ei pe Internet, voi vorbi cu căpitanul și cu antrenorul meu și vom face un plan"Simona Halep

"Am avut o săptămână de antrenamente și sunt superentuziasmată. Sper să o pot învinge pe Simona, ar fi grozav și cu siguranță voi da totul"Viktorija Golubic

"Ultima oară când am jucat cu Irina a fost în Portugalia, în sferturi, un meci foarte lung. Se întâmpla în a doua carieră a mea. Va fi greu, ea a fost în Top 50 constant în ultimii ani, cu câteva vârfuri, e și o persoană foarte agreabilă în afara terenului. Sunt pregătită însă"Timea Bacsinszky

Citește și: Decizie-surpriză luată de Florin Segărceanu la FED Cup » Când joacă mâine Simona Halep 

Sorana Cîrstea, după decizia lui Florin Segărceanu: "Dacă vor să bat din palme, bat din palme"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
masim
masim  •  20 Aprilie 2018, 21:10

Begu e iesita din forma si asta se vede cu ochiul liber, nu trebuie sa fi specialist. Ma tem ca Begu va fi mana moarta a Romaniei. Nu stiu cum a avut Segarceanu alegerea asta, probabil a avut ochelarii aburiti !

sexilian
sexilian  •  20 Aprilie 2018, 19:20

clasamentul nu conteaza,jenant e cine face numirea,un obscur care nu stiu sa fi fost sub suta cand juca,daca era NASTASE,nu comentam........

infos
infos  •  20 Aprilie 2018, 17:33

Gasesc ca e o alegere tactica si foarte dificila de luat pentru Sagarceanu. Sorana ar trebui sa inteleaga asta si ca nu e nimic personal. Eu sper ca e o fata inteligenta si nu se v-a vexa aiurea. Succes Romania!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează