SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

FED CUP, ROMÂNIA - RUSIA // 5 concluzii după eșecul de la Cluj + Cu cine pot juca „tricolorele” mai departe

Articol de - Publicat luni, 10 februarie 2020 13:19

Echipa de Fed Cup a României a pierdut calificarea la Fed Cup Finals, după 2-3 cu Rusia, iar marți își va afla adversara din play-off-ul pentru rămânerea în Grupa Mondială.

Cluj-Napoca a găzduit, săptămâna trecută, în BT Arena întâlnirea de Fed Cup dintre România și Rusia. Adversara pornea ca favorită, având în vedere că avea trei jucătoare în Top 100 la simplu, Alexandrova, Kudermetova, Blinkova, în timp ce România doar una, Ana Bogdan. Până la urmă, s-a ajuns la meciul decisiv de dublu, iar România a pierdut cu 2-3. Iată cinci momente importante după confruntarea din barajul de calificare pentru Fed Cup Finals, care se desfășoară pentru prima oară anul acesta la Budapesta. 

1. Dăruirea liderului

Ana Bogdan a avut o săptămână complicată la Cluj-Napoca: după ce la precedentele două convocări nu jucase decât într-un meci de dublu fără miză, acum s-a văzut în postura de lider al echipei. În plus, ea a lăsat în urmă conflictul pe care l-a avut cu membrii echipei în 2019, atunci când nu a mai fost convocată pentru duelul din semifinale cu Franța, și a luptat până la ultima picătură de energie, adunând în două zile 4 ore și 38 de minute de joc. A învins-o pe Kudermetova și a pierdut la limită cu Alexandrova. 

„Ambele meciuri vor avea un loc special în sufletul meu. Îmi pare rău că nu am prins o zi bună în partida de sâmbătă, însă știu că am dat totul”, a spus Ana. Jucătoarea în vârstă de 27 de ani a avut un final bun de an, impunându-se în ITF-ul de la Dubai și revenind între primele o sută de jucătoare ale lumii. 

„Am văzut-o la antrenamente, este într-o perioadă foarte bună, are un potențial mare, are un joc de Top 50 și sper ca anul acesta să ajungă acolo”, a spus Florin Segărceanu. Ana ocupă poziția 90 în ierarhia mondială, fiind a treia româncă în Top 100, după Simona Halep, 2 WTA, și Sorana Cîrstea, 69 WTA. 

2. Victoria lui Jaqueline 

„A fost una dintre marile surprize ale acestui weekend de Fed Cup”, a scris Ian Chandband, prezent la Cluj, pentru site-ul competiției despre victoria lui Jaqueline Cristian, 197 WTA, în fața Veronikăi Kudermetova, 38 WTA, cu 7-5, 6-3. Acest succes putând fi alăturat celor ale Sarei Soribbes Tormo, 78 WTA, în fața lui Naomi Osaka, 10 WTA, dar și al canadiencei Leylah Annie Fernandez, 185 WTA, în fața Belindei Bencic, 5 WTA. Chiar dacă a pierdut la dublu alături de Gabriela Ruse, experiența de la Fed Cup ar putea să-i dea multă încredere pentru ce urmează în acest sezon.

„A fost unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea. Când Florin m-a întrebat dacă vreau să joc, am fost foarte entuziasmată, dar și surprinsă pentru că a crezut în mine atât de mult, iar acest lucru m-a făcut să am o încredere extraordinară. Am fost convinsă că o să reușesc. E cea mai importantă victorie a carierei mele și sper să fie doar un start”, a spus românca în vârstă de 21 de ani.

Cu turnee prestigioase în cariera de junioară, printre care și „Les Petits As” cucerit în 2012, i s-a prezis un viitor strălucit. Însă trecerea de la juniori la seniori a fost una anevoioasă, ea reușind abia acum două săptămâni să intre în Top 200 la simplu, deși la 14 ani aduna primele puncte WTA. Deocamdată are puține prezențe pe tablourile principale în circuitul WTA, cele mai multe la București, dar încrederea pe care a strâns-o la Fed Cup ar putea să-i dea mai mult curaj. 

„Au fost foarte multe emoții, multe trăiri și o experiență total nouă. Ne-am dorit foarte mult să câștigăm la dublu și ne pare rău că am pierdut cu 2-3, dar am învățat foarte multe lucruri din ziua asta. Plec de aici cu multă încredere și sper să revin în echipa de Fed Cup”, a concluzionat Jaqueline. 

3. Deciziile căpitanului

Fanii, jurnaliștii au comentat aprins după meci faptul că Raluca Olaru nu a jucat în meciul de dublu arătându-l cu degetul pe Florin Segărceanu. 

„Au fost multe decizii pe care a trebuit să le luăm în câteva minute. Alegerea lui Jaqueline, după ce Gabi și-a dat seama că nu este sută la sută aptă pentru a intra și a lupta într-un meci de trei seturi. La fel s-a întâmplat și la dublu, acolo a fost mai dramatic pentru că Irina și Raluca erau la încălzire, fizioterapeutul a venit și mi-a spus că e o problemă cu Olaru, care are o contractură, apoi am vorbit și cu ea. Perechea Raluca/Irina era soluția la care ne-am gândit și pe care am pregătit-o din punct de vedere tactic. O formulă cu Irina Bara fie cu Jaqueline, fie cu Gabi era una dificilă pentru că partea pe care jucau și felul care s-au antrenat nu corespundeau. Am vorbit și cu Gabi, se simțea bine, chiar dacă a avut unele probleme de sănătate”, a spus căpitanul nejucător al României.

Apoi a continuat: „Știu că vor fi comentarii despre decizii pripite sau necalculate, dar uneori se întâmplă ca jucătorii să se mai accidenteaze, mai au probleme, undeva trebuie să găsești o formulă. Eu, unul, sunt foarte mulțumit, cred că formula aceasta de dublu e una de viitor. Mă bucur că am avut trei debutante în Fed Cup, regret că nu a jucat și Irina Bara, este supărată, o înțeleg. Așa am crezut, așa am făcut, acum mergem înainte”. 

4. Publicul la nivel înalt

Atmosfera din BT Arena a fost, ca și la precedentele întâlniri, una fierbinte, cu fanii încurajând și fiind alături de jucătoarele din România indiferent de scor. E de observat că sala a fost aproape plină, chiar dacă România nu aliniat linia întâi.

A fost greu pentru că nu am jucat doar împotriva ei, ci a întregii săli”, a spus Ekaterina Alexandrova după meciul de sâmbătă pe care l-a jucat împotriva Anei Bogdan. „Când românii cântau o făceam și eu cu ei, a fost foarte plăcut. Singurul mod de a bloca tot acel zgomot este de a te alătura lor pentru că dacă te împotrivești atmosferei nu iese bine”, a spus Anna Blinkova, deși a fost vizibil deranjată de scandările românilor din tribune. 

5. Experiențele la debut

România a avut în echipa de la Cluj trei jucătoare debutante în această competiție: Jaqueline Cristian, 21 de ani, Gabriela Ruse, 22 de ani, și Irina Bara, 24 de ani. Doar două au apucat să joace, însă este o oglindă a viitorului. Așa va arăta echipa României după ce fetele din generația Simonei Halep se vor retrage. Chiar și cu Simona participând la întâlnirile de Fed Cup a fost nevoie de ani pentru ca formația „tricoloră” să iasă din subsolul acestei competiții. 

Au fost multe sezoane în care România a înotat în apele tulburi ale zonei Europa/Africa, abia în 2014, cu o echipă formată din Halep, Begu, Niculescu și Cîrstea, România reușind promovarea. Primul contact cu Grupa Mondială a fost dur, o întâlnire cu Cehia în 2016, când „tricolorele” (Halep, Niculescu, Mitu și Olaru) s-au înclinat cu 2-3, apoi apogeul a fost atins anul trecut, când fetele (Halep, Buzărnescu, Begu, Olaru) au pierdut semifinala cu Franța, 2-3 la Rouen. 

Rămâne de văzut dacă veteranele vor mai juca în această competiție în viitor sau vom merge pe construcția unei noi echipe în care tinerele vor avea prioritate indiferent de rezultat. 

Ce urmează pentru România

Pentru că nu s-a calificat la WTA Finals, următoarea întâlnire de Fed Cup a României se va desfășura tot în sistemul „acasă-deplasare”, pe 17 și 18 aprilie. 

Tragerea la sorți în urma căreia se va stabili adversara echipei României va avea loc marți, la Londra, iar echipele care intră în urne, pe lângă România, sunt: Letonia, Olanda, Brazilia, Japonia, Canada, Kazahstan, Marea Britanie, Ucraina și Italia, Serbia, Polonia, Mexic și Argentina, plus două echipe din zona Asia/Oceania care vor fi stabilite în luna martie. 5. 

 Parcursul echipei României de când a urcat în elită

FED CUP, ROMÂNIA - RUSIA // 5 concluzii după eșecul de la Cluj + Cu cine pot juca „tricolorele” mai departe

13 jucătoareau fost convocate, în Cupa Fed, din 2014 până acum pentru România: Halep, Begu, Niculescu, Cîrstea, Dulgheru, Olaru, Mitu, Țig, Bogdan, Buzărnescu, Cristian, Ruse și Bara

La ce vârstă au debutat în Cupa Fed 

FED CUP, ROMÂNIA - RUSIA // 5 concluzii după eșecul de la Cluj + Cu cine pot juca „tricolorele” mai departe

Vezi și:

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/video-de-ce-sunt-roz-terenurile-de-la-wta-hua-hin-589896.html

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
1191171367581864
Stanga Constantin  •  10 Februarie 2020, 16:13

Segarceanu a fost total neinspirat cu dublul Cristian-Ruse, sunt convins că altfel ar fi stat lucrurile dacă juca Olaru-Bara, acum încearcă să dreagă busuiocul...măcar fii bărbat Florine și spune că așa ai crezut tu că e mai bine, nu ne mai aburi cu accidentari subite și inexistente!

popaprostu12
popaprostu12  •  10 Februarie 2020, 15:13

"A fost una dintre marile surprize ale acestui weekend de Fed Cup",nu a fost nici o surpriza,Kudermetova nu a castigat niciodata,un meci in Fed Cup si a avut 3 convocari in echipa Rusiei.Daca juca Blinkova in prima zi la simplu,era 4-0 rezultatul final."Chiar și cu Simona participând la întâlnirile de Fed Cup a fost nevoie de ani pentru ca formația „tricoloră” să iasă din subsolul acestei competiții",da,pentru ca nu avem nici acum si nici atunci o racheta 2 care sa fie competitiva la nivelul grupei mondiale(sau,cum se numeste acum,Fed Cup Finals),si in noul format,chiar daca ajungeam la Budapesta,nu aveam nici o sansa,pentru ca sunt doar 2 meciuri la simplu,nu 4 in acest format.Si nu e WTA Finals(Turneul Campioanelor),e Fed Cup Finals.Concluzia este,ca la momentul acesta,cu echipa pe care o avem,nu avem fata nici de grupa 2 mondiala,avem o echipa competitiva pentru grupa 1 Europa/Africa,dureros,dar adevarat.

dora
dora  •  10 Februarie 2020, 14:54
Postat de leutoltean pe 10 Februarie 2020, 14:44

Dora, sunt 5!

Au mai adăugat una.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează