SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

FED CUP, ROMÂNIA - RUSIA 2-3 // VIDEO+FOTO » „Tricolorele” ratează calificarea în Fed Cup Finals, după un weekend de poveste la Cluj » Urmează barajul

Articol de , - Publicat sambata, 08 februarie 2020 17:59

România a pierdut în fața Rusiei, scor 2-3, în Fed Cup, iar „tricolorele” au ratat calificarea în faza finală de la Budapesta.

  • Meciul 1 - Gabriela Ruse - Ekaterina Alexandrova 1-6, 4-6
  • Meciul 2 - Ana Bogdan - Veronika Kudermetova 6-3, 6-7, 6-1
  • Meciul 3 - Ana Bogdan - Ekaterina Alexandrova 5-7, 6-3, 5-7
  • Meciul 4 - Jaqueline Cristian - Veronika Kudermetova 7-5, 6-3
  • Meciul 5 - Jaqueline Cristian/Gabriela Ruse - Anna Kalinskaia/Anna Blinkova 3-6, 2-6
  • Vezi AICI VIDEO de la meciurile de azi!

Pentru reprezentativa noastră va urma un baraj, în care evoluează echipele promovate din Grupa 1. În cazul unui succes, România va reveni anul viitor în această fază a Fed Cup. Dacă vor ceda și la baraj, „tricolorele” vor retrograda în Grupa 1.

„Îndrăgostiți fără noroc” » Opinie GSP.ro după înfrângerea amară cu Rusia

Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse și-au dorit să vadă, să simtă, să trăiască emoțiile unei întâlniri de Fed Cup. Iar la Cluj-Napoca au avut parte de o doză mare din acestea. Au jucat meciul decisiv în confruntarea dintre România și Rusia, după ce Ana Bogdan a fost învinsă la limită de Ekaterina Alexandrova, iar Jaqueline a trecut de Veronika Kudermetova.

Ambii căpitani nejucători au mizat pe tinerețe în meciul decisiv, fetele din echipele lor având 21 și 22 de ani, dar cu un plus pentru rusoaicele Blinkova și Kalinskaia, ambele cu experiență superioară în circuitul WTA. Rusia și-a păstrat echipa anunțată, în timp ce România le-a înlocuit pe Raluca Olaru și Irina Bara.

Debut fără victorie

Gabi și Jaqueline au început frumos meciul, susținute de un public mai puțin numeros ca la meciurile de simplu și mai puțin vocal. Au condus cu 2-0 și părea că experiența lor va semăna cu cea a lui Mergea și Tecău, care la primul lor meci în Cupa Davis, cel cu Ecuador din 2003, au adus victoria, deși erau niște puști. Însă rusoaicele au fost mai alerte, mai sudate și mai inspirate. Chiar dacă româncele se știu de multă vreme, au mai jucat împreună, au ajuns până în finala turneului de la București anul trecut și au câștigat săptămâna un turneu ITF, la Andrezieux-Boutheon, încă le lipsește experiența meciurilor cu miză.

Pe măsură ce partida avansa, Blinkova și Kalinskaia au găsit loviturile câștigătoare și au recuperat break-ul, apoi s-au instalat la conducerea jocului, trecându-și în cont primul set cu 6-3, după 35 de minute. În setul al doilea, lucrurile au mers tot în direcția lor, cu româncele comițând greșeli după greșeli și înclinându-se cu 2-6.

Pentru Jaqueline a fost o seară dulce-amară, ea înlocuind-o pe Gabriela Ruse în meciul de simplu și împingând partida spre decisiv, după ce a jucat exemplar în fața Veronikai Kudermetova. Au simțit, au trăit, au acumulat experiența, iar viitorul le aparține. România va merge în play-off-ul din luna aprilie, unul în care luptă pentru a putea juca din nou în calificările pentru turneul final din 2021.

+45 FOTO

Obiectiv Cupa Fed împlinit

Anul trecut, Gabriela și Jaqueline au ajuns în finala de dublu a turneului de la București, cedând-o însă. De câteva ori pe parcursul acelei săptămâni, cele două tinere jucătoare au amintit de Cupa Fed și au spus cât de mult își doresc să ajungă în echipa României. "Muncim din greu pentru acel moment. Ne pregătim pentru meciuri de genul ăsta în fiecare zi, ne dăm sufletul pe teren de fiecare dată, şi la antrenamente, şi la meciuri. Aşteptăm cu nerăbdare momentul, pentru că e într-adevăr special să joci pentru ţara ta", a explicat Jaqueline în iulie 2019. "Ţinem să precizăm că ne dorim să fim în echipa de Fed Cup chiar dacă nu jucăm. Să fim lângă fete acolo, să simţim şi noi emoţiile împreună cu ele. Iar când vom intra în teren să nu mai fim atât de emotive, să ni se pară atât de impresionant. Să intrăm şi să dăm tot ce avem mai bun, să uităm de absolut tot. Asta e părerea mea", a adăugat Gabi. Zilele acestea, la Cluj-Napoca, obiectivul lor a fost atins, nu doar s-au aflat în preajma echipei, ci au intrat pe teren și au luptat în fiecare meci. 

Cine vine în playoff

În aprilie, România va lua parte la un playoff pentru a stabili dacă la anul va juca din nou în calificările pentru turneul final sau va retrograda în Grupa I a Fed Cup. Alături de team-ul tricolor vor fi celelalte echipe învinse weekendul acesta în calificări, adică Letonia, Olanda, Brazilia, Japonia, Canada, Kazahstan, Marea Britanie, dar și cele care vor promova în Grupa I, cele trei zone geografice. Din Europa/Africa vin Ucraina și Italia (grupa A), respectiv Serbia și Polonia (grupa B), câștigătoare ale unor întâlniri de playoff disputate la Tallin, în Estonia. Alte două echipe urcă din Americi, învingătoarele din înfruntările Paraguay-Mexic și Argentina-Columbia. În Asia va fi o singură grupă, cu șase participante, primele două clasate ajungând în playoff-ul din aprilie.

"M-am simțit foarte bine, am intrat pe teren foarte hotărâtă, să profit de joc și de șansa pe are am avut-o și am crezut în ea până la capăt"

"A fost un meci intens, ne-am bucurat, la mine poate s-a simțit și oboseala, adversarele au jucat foarte bine, nu pot să ne reproșez ceva. A fost o luptă care s-a încheiat bine pentru ele. Ne-am dorit victoria, dar n-a fost ziua noastră"

Jaqueline Cristian

"Eu cred că am făcut o treabă bună în condițiile date, Jaqueline a jucat bine și Ana a jucat bine, deși nu a reușit să căștige. Noi suntem foarte unite, ne dorim să jucăm din ce în ce mai bine și să fim din nou o echipă"

"De dimineață nu m-am simțit deloc bine, din cauza răcelii, de aceea i-am spus lui Jaqueline că trebuie să fie pregătită pentru că o să joace. În timpul meciului de dublu totul a fost în regulă, mă bucur că am avut această șansă de a juca meciul decisiv. N-a fost să fie, ele au jucat bine și noi am făcut-o, am fost aproape. Îmi pare rău că nu am putut să producem surpriza. Nu am cuvinte"

Gabriela Ruse

"Am luat decizia de a schimba dublul în ultima clipă, oarecum forțată pentru că Raluca Olaru avea o contractură, a venit să ne spună că nu este sută la sută fizic pentru meci. Aveam două variante de dublu, era greu ca una dintre fete să joace cu Irina Bara, așa am ajuns la această variantă"

Florin Segărceanu

Cum am trăit ziua de azi la Fed Cup

Meciul 5: Jaqueline Cristian/Gabriela Ruse - Anna Kalinskaia/Anna Blinkova 3-6, 2-6

Din păcate, Cristian și Ruse nu au putut s-o califice pe România în Fed Cup Finals. Acestea au cedat în meciul decisiv în fața dublului format din Anna Kalinskaia și Anna Blinkova, scor 3-6, 2-6.

Plusul de experiență al rusoaicelor a făcut diferența, Jaqueline și Gabriela greșind copilărește în mai multe situații decisive.

Ruse și Cristian au jucat din perioada junioratului împreună. Cele două au câștigat săptămâna trecută turneul ITF de la Andrezieux-Boutheon, pe hard indoor. De asemenea, acestea au disputat finala de la BRD Bucharest Open anul trecut.

Interesant este că după finala pierdută în capitala României în fața cehoaicelor Viktoria Kuzmova și Kristyna Pliskova, scor 4-6, 6-7(3), Jaqueline și Gabriela au declarat că își doresc foarte mult să facă parte din echipa României de Fed Cup (Detalii, AICI). Ambele au fost debutante în această competiție.

Meciul 4: Jaqueline Cristian - Veronika Kudermetova 7-5, 6-3

În a doua partidă a zilei, care a început la ora 17:00, s-au duelat Jaqueline Cristian (21 de ani, 197 WTA) și Veronika Kudermetova (22 de ani, 38 WTA). Inițial, trebuia să joace Gabriela Ruse, dar Florin Segărceanu a decis să facă o schimbare.

Jaqueline Cristian a debutat astfel în echipa de Fed Cup, într-un meci capital pentru calificare.

Jaqueline a început neconvingător primul set, însă românca și-a revenit fantastic. După 50 de minute, și-a adjuedcat primul act, scor 7-5, în urma mai multor game-uri obținute pe serviciul adversarei.

Jaqueline Cristian a continuat entuziasmant și în setul secund. De această dată, Kudermetova nu a mai avut replică, iar jucătoarea noastră s-a impus clar la final: 6-3. Iar duelul dintre România și Rusia se va decide la partida de dublu!

„Încerc să-mi găsesc cuvintele, tremur, nu știu ce să spun, cum să încep acest discurs... Mulțumesc că ați venit, că mă susțineți. Simt energia, am fost foarte emoționată, vă mulțumesc. Încă de la început am crezut că pot învinge. Mi-am zis că e șansa mea și trebuie să mă bucur de ea, să profit. Am simțit toată bucuria publicului și a staffului și am reușit. M-ați ajutat extrem de mult, vă iubesc!”
Jaqueline Cristian

Aceasta este cea mai importantă victorie din cariera lui Jaqueline Cristian. Până acum, cel mai răsunător succes al sportivei noastre a fost obținut împotriva Soranei Cîrstea (6-4, 4-6, 6-2), la BRD Bucharest Open 2019. Sorana ocupa locul 81 WTA la acea vreme.

Citește AICI cronica meciului 4, Jaqueline Cristian - Veronika Kudermetova 7-5, 6-3 » Curajul începutului

Meciul 3: Ana Bogdan - Ekaterina Alexandrova 5-7, 6-3, 5-7

În primul set, Ana Bogdan și Ekaterina Alexandrova au mers cap la cap până la scorul de 5-5. Alexandrova a forțat pe serviciul Anei și a făcut break. Ulterior a servit și a câștigat setul. În setul doi, Ana Bogdan și-a ridicat nivelul jocului și a dominat majoritatea game-urilor. Ana a fost mai sigură la serviciu și nu a comis așa multe greșeli neforțate.

Setul trei a fost la fel de echilibrat ca primul. Cele două jucătoare și-au câștigat serviciul până la 5-5. Alexandrova a făcut 6-5 și a pus presiune pe Bogdan, care a cedat. Ana a pierdut ultimul game la 0, iar Rusia trece în avantaj.

Citește AICI cronica meciului 3 - Ana Bogdan - Ekaterina Alexandrova 5-7, 6-3, 5-7 » Decis de detalii

Echipa României

  • Ana Bogdan (27 de ani, 90 WTA)
  • Irina Bara (24 de ani, 160 WTA)
  • Gabriela Ruse (22 de ani, 166 WTA)
  • Jaqueline Cristian (21 de ani, 197 WTA)
  • Raluca Olaru (30 de ani, 47 WTA la dublu)

ECHIPA RUSIEI

  • Ekaterina Alexandrova (25 de ani, 28 WTA)
  • Veronika Kudermetova (22 de ani, 38 WTA)
  • Anna Blinkova (22 de ani, 54 WTA)
  • Anna Kalinskaia (21 de ani, 109 WTA)

FED CUP S-A MODIFICAT

Formatul Fed Cup s-a modificat începând cu acest an. Competiția finală se va desfășura sub forma unui turneu cu 12 națiuni, programat între 14 și 19 aprilie, pe zgură, la Budapesta. Acolo sunt deja calificate Australia, Cehia, Franța și Ungaria.  

Vezi și: 

VIDEO+FOTO Ana Bogdan, victorie entuziasmantă cu Veronika Kudermetova! Totul se decide sâmbătă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (147)
135597437216470
Victor Rus  •  09 Februarie 2020, 08:58

Bravo fetelor meritati respectul nostru.In acelasi tim cer demisia lui Segarceanu pentru ca avea la dublu pe banca 2 fete mai bine clasate decat rusii ,Olaru 45 si Irina Bara loc 91.Poate ne spune cineva de ce nu a jucat cu cele doua??????????????????

simonhalep
simonhalep  •  09 Februarie 2020, 07:52

Bravo celor 2 no name de la dublu, care au luptat pt Romania! Mulțumim Ana Bogdan! Rușine haleapei îmbuibate care, după ce s-a jurat pe toată familia ei că pune umărul la calificare, s-a tras pe dos și a lăsat fetele baltă. Huo! S-a gândit, ca de obicei, la buzunarul ei care se va umfla la olimpiada de aur. Îi dorim să-și cheltuie banii pe medicamente!

1401192300199411
Daniel Irimescu  •  09 Februarie 2020, 04:31
Postat de samertx pe 09 Februarie 2020, 03:01

Magheru s-a recuperat de către proprietari, dar poți să te înscrii în programul DDB ca V.I.P, se pare că te dau dolarii afară din casă. :)) Te scot în ploaie să meditezi și-ți aduci aminte de parcarea de la Lidl,de îndestulare cu de toate, metre. :))

Apropos. Au dat astia o legend. Daca proprietarii nu investesc in cursul unui timp anume proprietatile e se vind la licitatie

Vezi toate comentariile (147)
Comentează