SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

FOTO Na Li a cîştigat trofeul la Australian Open: ”Inima mea nu are limite”

Articol de - Publicat duminica, 26 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 25 ianuarie 2014 22:13

Acesta a fost mesajul pe care jucătoarea chinezoaică l-a afişat pe tricoul cu care a venit la conferinţa de presă. Ea a învins-o în finala de la Melbourne pe Dominika Cibulkova cu 7-6 (3), 6-0.

"Vreau să vă spun că vîrsta nu înseamnă nimic, dacă poţi să cîştigi trofee de Mare Şlem", a spus Na Li, cea mai în vîrstă învingătoare de la Melbourne. La 31 de ani şi 11 luni, chinezoaica s-a impus ieri în finala primului turneu de Grand Slam al anului, învingînd-o pe Dominika Cibulkova.

După ce pierduse în Australia 2 finale, ieri a venit şi vremea lui Na Li să strîngă trofeul în braţe, după ce îl privise în mîinile altor jucătoare. Mai întîi în 2011, cînd a fost învinsă de Kim Clijsters, şi apoi în 2013, cînd a pierdut la Victoria Azarenka.

Însă a fost nevoie de 97 de minute pentru ca Na Li să ajungă în postura de a primi cupa cea mai mare şi de a ţine un discurs inedit şi plin de umor. Primele secvenţe ale partidei au prins-o pe chinezoaică încordată, cu unele emoţii, în timp ce adversara sa, aflată la prima finală de Mare Şlem zîmbea, lupta şi încerca să se bucure de ce i se întîmplă.

Na Li s-a desprins la 2-0, dar Domi a revenit rapid profitînd poate de faptul că în mintea lui Na Li se învîrteau multe lucruri: că ea e favorită, că e între primele 10 jucătoare ale lumii, iar adversara sa e numărul 24, că a pierdut deja de două ori aici, că o conduce la întîlnirile directe cu 4-0. De cîte ori reuşea să se desprindă, slovaca în vîrstă de 24 de ani revenea şi îi punea probleme.

"Cred că amîndouă am fost nervoase şi încordate la începutul meciului. Nu-mi plăcea deloc că nu-mi mergea primul serviciu. Dar am încercat să dau tot ce am mai bun şi pînă la urmă am reuşit", a spus Na Li.

La 6-5, chinezoaica a servit pentru primul set, dar n-a reuşit să-l închidă. S-au spus multe cuvinte, s-au consumat mulţi nervi, dar pînă la urmă a reuşit să şi-l treacă în cont într-un tie-break pe care l-a controlat.

De aici a venit descătuşarea celei care se impusese la Roland Garros în 2011. Jocul ei a devenit mai agresiv, urcările la fileu au fost mai dese, mingile au aterizat mai mult pe linie şi chiar dacă Cibulkova nu i-a dat game-urile foarte uşor, Na Li le-a luat pe toate, impunîndu-se cu 7-6 (3), 6-0. Bucuria ei n-a fost una expansivă.

A ridicat mîinile spre cer, a zîmbit şi cam atît. După ce şi-a îmbrăţisat adversara a fugit spre lojă, acolo unde o aşteptau antrenorul Carlos Rodriguez, soţul Jiang Shan şi agentul Max Eisenbud. Le-a mulţumit tuturor cu umor şi apoi s-a putut bucura de trofeul pe care l-a cucerit la aproape 32 de ani.

Pentru că lucrurile importante în carieră i s-au întîmplat după 28 de ani, atunci a atins pentru prima oară semifinalele unui turneu de Mare Şlem, la Melbourne în 2010. Atunci a pierdut. După patru ani, Na Li are şi trofeul în palmares, iar cariera ei continuă să urce.

De luni va fi numărul trei mondial, poziţie pe care a mai ocupat-o, dar la doar 11 puncte de locul al doilea, pe care se va afla Victoria Azarenka. Na Li nu are limite.

Mamele care nu au nervi să privească
Nici mama lui Na Li, nici cea a Dominikăi Cibulkova nu au urmărit finala de ieri. "Nu prea se uită la meciurile mele pentru că are prea mari emoţii pentru mine. Nici măcar nu m-a sunat, nu mi-a trimis un sms. O să o sun eu, după ce termin cu toate obligaţiile", a spus cîştigătoarea.

Nici în Slovacia lucrurile nu au stat altfel. "Am vorbit cu ea după meci, nu l-a urmărit, bineînţeles, dar mi-a spus că e foarte mîndră de mine şi m-a întrebat cum a fost partida", a declarat Cibulkova. Mai mult, timp de două săptămîni nu a comunicat cu părinţii decît prin sms-uri, din superstiţie.

34 de lovituri cîştigătoare a reuşit Na Li, pe cînd Cibulkova doar 11

30 de greşeli neforţate a făcut chinezoaica, în timp ce slovaca 28

2,3 milioane de dolari a primit Na Li pentru cîştigarea trofeului de la Melbourne

"Înainte de meci mi-am spus să nu mă gîndesc prea mult la ce înseamnă această partidă. Dar nu poţi să faci acest lucru cînd eşti pe teren într-o finală de Mare Şlem" (Na Li)

"M-am pregătit foarte intens pentru acest turneu. Cînd am cîştigat la Roland Garros nu prea am conştientizat ce mi se întîmplă, acum mi-am dorit foarte mult să-l cîştig, nici nu vă închipuiţi cît de mult a trebuit să lucrez la psihic pentru a-l cîştiga" (Na Li)

"Am încercat să fiu eu pe teren, au fost două săptămîni lungi, cred că au fost cele mai frumoase din cariera mea" (Dominika Cibulkova)

"Ea a fost jucătoarea mai bună şi a meritat să cîştige. E una dintre cele mai simpatice jucătoare din circuit, îmi place foarte mult de ea. Cred că toată lumea îi apreciază umorul. E o mare campioană" (Dominika Cibulkova)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
lord_of_the_drinks
lord_of_the_drinks  •  26 Ianuarie 2014, 14:22

Fratele meu, astea din top 10, una mai steroidata ca alta, pline de hormoni masculini, testosteron sau anabolizante. Se vede pe fatza lor, una mai masculinizata ca alta. Pl mea, daca si asta mai este sport...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează