SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

SPECIAL GSP Jucătoarea care domină tenisul mondial s-a făcut MARE după un meci cu Halep » Experții le-au comparat, dar Simona e surclasată la un capitol esențial

Simona Halep era mare favorită la Roland Garros 2020, însă Swiatek a eliminat-o în „optimi” / FOTO: Imago Images +20   FOTO
Simona Halep era mare favorită la Roland Garros 2020, însă Swiatek a eliminat-o în „optimi” / FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 10 noiembrie 2023 11:25 / Actualizat vineri, 10 noiembrie 2023 20:13

În 2020, anul în care Iga Swiatek a pătruns în clasa de top a tenisului, multă lume a avut tendința de a o compara pe poloneză cu Simona Halep, în special datorită impactului imediat avut de aceasta la Roland Garros ♦ Trei ani mai târziu, jucătoarea din Polonia domină tenisul feminin, depășind deja, la 22 de ani, câteva dintre recordurile care-i aparțineau până nu demult româncei ♦ Dar cât de corectă e o comparație între cele două?

4 octombrie 2020, Paris, arena Philippe Chatrier. Simona Halep, a doua jucătoare a lumii la acel moment, era marea favorită a specialiștilor înainte de „optimea” împotriva adolescentei Iga Swiatek, pe care o învinsese autoritar și în urmă cu un an, tot la French Open. 

Era acea ediție complet inedită a turneului, mutată din mai în octombrie din cauza pandemiei. Proaspăt campioană la Roma, Halep reprezenta o forță pe zgură la acel moment, plasată în pole-position pentru un al doilea succes la Paris, după cel din 2018.

+16 FOTO

Simona a dat însă peste un zid. Favorită principală a competiției, jucătoarea din România a fost surclasată de Swiatek. 1-6, 2-6, în 68 de minute-fulger. Victoria outsiderei a uimit întreaga lume a tenisului și i-a determinat pe jurnaliștii de la L’Equipe să titreze emfatic: „Tornada poloneză Iga Swiatek a măturat încrederea Simonei Halep”.

Presa internațională scrie că un sponsor important a rupt contractul cu Halep. Cum a răspuns Simona
PARTENERIAT
Presa internațională scrie că un sponsor important a rupt contractul cu Halep. Cum a răspuns Simona

Iga Swiatek a învins-o pe Simona Halep și de atunci a început să conteze

Iga a preluat tabloul accesibil al Simonei Halep, le-a învins fără să cedeze set pe Martina Trevisan, Nadia Podoroska și Sofia Kenin si a cucerit în premieră titlul la Roland Garros. Primul dintr-o dominație pe care poloneza a instaurat-o la Paris, ea adjudecându-și în acest an cea de-a treia coroană pe zgura de la Porte d'Auteuil. 

De altfel, o analiză realizată de jurnalista Roxana Fleșeru în iunie scotea in evidență o realitate impresionantă: doar două jucătoare au putut s-o învingă pe Swiatek la Roland Garros în decurs de cinci ani: Halep și Maria Sakkari!

Simona Halep a trecut cu greu peste acel eșec: „M-a debusolat”

La finalul acelui sezon, Simona Halep se destăinuia Gazetei Sporturilor, explicând cât de tare au marcat-o eșecul cu Swiatek și ratarea respectivei oportunități: 

Swiatek a jucat incredibil. Poate n-am jucat cel mai bun meci al meu, dar a fost peste și a meritat să câștige turneul. Am fost dezamăgită, am fost un pic lovită de tren, dar e o senzație pe care o ai atunci când nu poți să legi, când nu simți ritmul jocului. 

Ea a dat foarte puternic în toate mingile, i-au intrat foarte multe și n-a greșit, ceea ce m-a debusolat un pic. După câteva zile, am fost OK și mi-am spus că asta e, merg mai departe, mai am câțiva ani în față.

Simona Halep, precursoare pentru Iga Swiatek

Dincolo de orice altceva, a fost un moment-reper pentru dinamica turneelor pe zgură din acei ani, o predare de ștafetă consemnată și de experți.

Fiindcă aura de invincibilitate pe care Swiatek o are astăzi, mai ales pe zgură, i-a aparținut în prealabil și Simonei. Titlurile cucerite de ea la Madrid și Roma sau felul în care se discuta despre Halep înaintea edițiilor de Roland Garros - mereu printre favorite și jucătoarele „de bătut” - sunt exemple elocvente.

Însă maniera în care Iga Swiatek a dominat în ultima vreme la Paris a însemnat, simbolic, și o detronare a Simonei Halep din poziția onorifică de cea mai valoroasă jucătoare a ultimilor ani la Roland Garros și implicit pe zgură, suprafața favorită a ambelor. 

Finalistă în 2014 și 2017 și campioană în 2018, Halep și performanțele sale aveau să treacă în plan secund într-o comparație inevitabilă cu succesul înregistrat de Iga în capitala Franței.

Jucătoarea care domină tenisul mondial s-a făcut MARE după un meci cu Halep » Experții le-au comparat, dar Simona e surclasată la un capitol esențial
Iga Swiatek și Simona Halep au dominat tenisul pe zgură în ultimii ani / Sursă foto: Imago Images

Concluzie: Iga Swiatek a explodat mult mai devreme decât Simona Halep. Dar diferența de 10 ani face imposibilă o comparație exactă

Exceptând cifrele celor două de la Openul parizian, există și unele borne în care Halep se află în avantaj. Însă acestea reprezintă, mai degrabă, interpretări subiective, diferența de 10 ani dintre cele două făcând imposibilă o comparație exactă. 

Un aspect care nu poate fi contestat însă e că precocitatea polonezei o surclasează pe cea a Simonei. La 22 de ani, ea contabilizează deja trei titluri la Roland Garros, în timp ce Halep a jucat prima finală acolo în 2014, pe când avea 23 ani.

Iată capitolele la care Swiatek a întrecut-o pe Halep, dar și parametrii la care Simona e în continuare în avantaj:

CriteriuHalepSwiatek
Titluri / Finale la Roland Garros1/33/3
Titluri la Turneul Campioanelor01
Săptămâni ca lider mondial6476
Slam-uri câștigate exceptând Roland Garros 11
Meciuri directe22
Meciuri directe pe zgură11
Victorii / înfrângeri la Roland Garros32-1128-2
Ani încheiați pe primul loc22
Titluri pe zgură (total) 97
Turnee WTA 1000 câștigate 96
Total titluri 2417
Bani câștigați din tenis40.203.437$24.592.763$

Halep și Swiatek, pe o listă selectă

Dincolo de utilitatea sau pertinența comparațiilor, Iga Swiatek și Simona Halep rămân două figuri care au marcat tenisul feminin în ultimii ani. O statistică recentă publicată de jurnalistul Ben Rothenberg indică faptul că cele două sunt printre puținele jucătoare născute în decada 1990 - 2000 care au devenit multiple câștigătoare de Slam.

VIDEO Rezumatul meciului Simona Halep - Iga Swiatek din 2020

Citește și alte știri din tenis:

Djokovic și Alcaraz și-au aflat adversarii din grupele Turneului Campionilor » Să înceapă balul de final de an!

Tripla campioană de Slam revine în circuit: „Va aprecia tenisul și mai mult acum”

Gabriela Ruse deschide duelul România-Serbia din playoff » Adversară îi va fi adolescenta Mia Ristic

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  11 Noiembrie 2023, 17:45
Postat de Misu1950 pe 10 Noiembrie 2023, 16:15

D-le Remus Dinu de ce nu incercati sa puneti in paralel calitatea adversarelor Simonei din 2012 pana in 2022 cu ciurucurile cu care joaca poloneza din 2019 (sau cand a aparut) pana azi? Pai cu acele adversare, poloneza se intorcea inapoi la...rock!

Bine, totusi cum spune si in articol, cam asa a inceput Swiatek sa iasa in evidenta, dupa un meci cu Halep pe care l-a castigat detasat. Adica printre altele, a inceput contra ei. Mi se pare aiurea sa ii contesti calitatile polonezei, e intr-adevar o jucatoare dominanta.

Misu1950
Misu1950  •  10 Noiembrie 2023, 16:15

D-le Remus Dinu de ce nu incercati sa puneti in paralel calitatea adversarelor Simonei din 2012 pana in 2022 cu ciurucurile cu care joaca poloneza din 2019 (sau cand a aparut) pana azi? Pai cu acele adversare, poloneza se intorcea inapoi la...rock!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează